________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


7/14/2009

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ






Ρεπορτάζ - φωτό: Νικολάου Μαγγίνα

Την έναρξη της Παιδοπόλεως, της κατασκήνωσης της Ρωμαίικης Κοινότητας, στον χώρο της Μονής της Μεταμορφώσεως στην νήσο Πρώτη των Πριγκηποννήσων, κήρυξε την Κυριακή ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Μετά την Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο Πατριάρχης, ακολούθησε η τέλεση του Αγιασμού για το ξεκίνημα της πρώτης περιόδου. Παιδικά γέλια, παιχνίδια και ενθουσιασμός πλημμύρισαν την κορυφή του λόφου όπου βρίσκεται η Μονή.

Ο Πατριάρχης στην ομιλία του στα ελληνικά και τουρκικά, παρουσία των Προξένων της Ελλάδας Νίκου Σιγάλα και Νίκου Σαπουντζή, του Δημάρχου των Πριγκηποννήσων Δρ.Mustafa Farsakoglou και συνεργατών του, παραγόντων της αρμενικής κοινότητος και άλλων εκπροσώπων της Ομογενείας και της τουρκικής κοινωνίας, επεσήμανε το γεγονός ότι:

"Η ορθόδοξη πίστη μας δεν κάνει γλωσσικές διακρίσεις", δήλωσε ο Πατριάρχης και υπενθύμισε τα πρόσφατα συλλείτουργα που τελέστηκαν διαδοχικά με την συμμετοχή των Πατριαρχών Ρουμανίας και Ρωσίας, κατά την διάρκεια των ειρηνικών επισκέψεών τους στο Πατριαρχείο. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι, η Ορθόδοξη Εκκλησία μπορεί να χρησιμοποιεί οποιαδήποτε γλώσσα των ορθοδόξων πιστών διότι ποτέ δεν έκανε διακρίσεις μεταξύ φυλών, γλωσσών και χρώματος.

Κατόπιν, τόνισε ότι επιθυμία των ορθοδόξων χριστιανών είναι να ζούν αδελφικά, φιλικά και μέσα σε ομόνοια με όλους τους ανθρώπους, επισημαίνοντας: «Δυστυχώς κατά καιρούς, η θρησκεία χρησιμοποιήθηκε σαν μέσο καταπίεσης. Εμείς αντισταθήκαμε και αντιστεκόμαστε πάντοτε ενάντια σ΄ αυτό, και επιθυμούμε , εσείς οι νέοι, σ’ αυτήν εδώ την Παιδόπολη, να διδαχτείτε από τώρα, από τα νεανικά σας χρόνια, την αγάπη, το πνεύμα αδελφοσύνης και σεβασμού προς όλους τους συνανθρώπους σας, ανεξάρτητα από θρησκείες και εθνικότητες. Αυτά θέλει να σας διδάξει η Εκκλησία μας».

Ο Πατριάρχης δεν παρέλειψε να ευχηθεί για τη συνέχιση της παραδόσεως λέγοντας «Ευχόμεθα, ο εν δόξη μεταμορφωθείς Κύριος να μας αξιώνη να συνεχίζουμε κατά τα ήθη και τα έθιμά μας επί μακράν σειράν ετών αυτήν την ωραία παράδοση, το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, το ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας, το οποίο αποβλέπει εις την οικοδομήν εν Χριστώ της νέας γενεάς των Ορθοδόξων Χριστιανών μας».

Φέτος η κατασκήνωση φιλοξενεί πενήντα παιδιά, εκ των οποίων τριάντα περίπου προέρχονται από την ρωμιορθόδοξη αραβόφωνη κοινότητα της Αντιοχείας, που βρίσκεται σε απόσταση πενήντα χιλιομέτρων από τα τουρκοσυριακά σύνορα. Τα παιδιά της Αντιοχείας συμμετέχουν γιά πρώτη φορά κατόπιν πρόσκλησης του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Υπενθυμίζεται ότι η ιστορική Μονή Μεταμορφώσεως, στους χώρους της οποίας φιλοξενείται τα τελευταία 58 χρόνια η κατασκήνωση, έχει χαρακτηρισθεί από την Γεν.Διεύθυνση Βακουφίων «κατειλημμένη». Δηλαδή επί της ουσίας έχει κατασχεθεί και στους φυσικούς και νόμιμους ιδιοκτήτες της, που είναι η Ρωμαίικη κοινότητα, επιτρέπεται μόνον η χρήση της Μονής και των παρακείμενων εγκαταστάσεών της. Σημειώνεται πως το Πατριαρχείο και η Ομογένεια δεν αναγνωρίζουν την κατάσχεση της Μονής και των ακινήτων της. Ο Πατριάρχης έχει κάνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ομογένεια και το Πατριαρχείο θα προστατεύσουν με κάθε τρόπο την κληρονομιά του Γένους.



4 σχόλια:

  1. Oh Lord, someone pay my airfares to Constantinople-I've never been :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΙΣΕΤΙ ΦΟΡΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΠΕΙΡΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΟΥ ΑΥΘΕΝΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΣΠΟΤΟΥ ΗΜΩΝ, ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ Κ.Κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ! ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ! ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ ΩΣ ΕΧΕΙ ΔΗΛΩΣΕΙ ΚΑΤ΄ ΕΠΑΝΑΛΗΨΙΝ! ΤΩΝ ΤΟΙΟΥΤΩΝ ΓΑΡ Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ ΕΣΤΙ ΚΑΘΩΣ ΕΙΠΕΝ ΕΝ ΕΥΑΓΕΛΙΟΙΣ ΧΡΙΣΤΟΣ Η ΑΛΗΘΕΙΑ! ΚΑΙ Η ΑΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΣΕΠΤΟΣ ΑΥΤΗΣ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΣ ΟΥ ΠΑΥΣΟΝΤΑΙ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑΝ ΚΑΙ ΔΗ ΠΟΙΟΥΝΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΚΑΘ΄ΕΚΑΣΤΗΝ ΚΑΙ ΕΝ ΠΑΣΙ!
    Ο.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. «...Οι κληροδοτήσαντες εις ημάς την διάσπασιν προπάτορες ημών υπήρξαν ατυχή θύματα του αρχεκάκου όφεως και ευρίσκονται ήδη εις χείρας του δικαιοκρίτου Θεού. Αιτούμεθα υπέρ αυτών το έλεος του Θεού, αλλ’ οφείλομεν ενώπιον Αυτού όπως επανορθώσωμεν τα σφάλματα εκείνων...
    Γνωρίζομεν τας δυσχερείας, τας οποίας αντιμετωπίζει εκάστη Εκκλησία ένεκα της ανεπαρκούς και συχνάκις εσφαλμένης κατηχήσεως των μελών αυτής, αδυνατούντων να παραδεχθούν ως σφάλμα το παραδοθέν αυτοίς υπό των πατέρων αυτών ως αλήθειαν.
    Εν τούτοις, πιστεύομεν ότι οφείλομεν να κηρύσσωμεν την αλήθειαν, τον Ιησούν Χριστόν και τούτον εσταυρωμένον και όχι κατάγοντα κοσμικάς νίκας κατά αδελφών...» (Επίσκεψις 30-11-1998, επίσημο περιοδικό του Οικουμενικού Πατριαρχείου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails