________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


7/10/2009

Ο ΑΠΟΗΧΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΜΟΣΧΑΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


Κύριλλος προς Βαρθολομαίο:
«Σας αγαπούμε, Παναγιώτατε»

Του Νικολάου Μαγγίνα


Ο απόηχος της πρώτης ειρηνικής επίσκεψης του Πατριάρχου Μόσχας Κυρίλλου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο Φανάρι, συνεχίζεται. Γράφτηκαν και ειπώθηκαν διάφορα για το θετικό κλίμα που επικράτησε στις συνομιλίες και γενικά στη διάρκεια της επίσκεψης. Πράγματι, υπήρξε πέραν των προσδοκιών εξαιρετικά καλή ατμόσφαιρα, χωρίς εντάσεις και με διάθεση αρμονικής συνεργασίας για το καλό των δύο Εκκλησιών και της Πανορθόδοξης ενότητας.

Κατά την ολιγοήμερη επίσκεψη του Πατριάρχου Μόσχας επικράτησε εγκαρδιότητα και ειλικρίνεια και διατυπώθηκαν διάφορες σκέψεις, απόψεις και διαθέσεις και από τις δύο πλευρές στην διάρκεια των συνομιλιών, στα γεύματα και σε άλλες στιγμές. Ένα χαρακτηριστικό δείγμα ήταν και η εκ βαθέων δημοσιοποίηση της αγάπης που τρέφει ο Πατριάρχης Μόσχας απέναντι στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο από την εποχή ακόμη που ήταν αμφότεροι ιερείς. Ο Πατριάρχης Μόσχας είπε χαρακτηριστικά για την αδελφική αγάπη που τρέφει προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο:


«Προς τον Παναγιώτατο εκφράζω την αδελφική μου αγάπη, την οποία διατηρούσα πάντα στην καρδιά μου κατά την διάρκεια της πολυετούς μας γνωριμίας, αλλά είχα συγκρατηθεί και δεν είχα εκφράσει την αγάπη μου αυτή δημοσίως. Τώρα έχω το δικαίωμα να σας εκφράσω την αγάπη μου. Σας αγαπούμε, Παναγιώτατε. Ελπίζουμε και στην δική σας ανταπόκριση στη δική μας αγάπη».

Στην συνέχεια ο Πατριάρχης Μόσχας επισήμανε το γεγονός ότι η αγάπη αυτή θα συμβάλει και στην επίλυση των θεμάτων που προκύπτουν κατά καιρούς, τονίζοντας: «Και αυτή η αγάπη θα ενισχύει τους Προκαθημένους των δύο Εκκλησιών. Και θα μας βοηθήσει να επιλύσουμε εκείνα τα προβλήματα τα οποία από καιρού εις καιρόν εμφανίζονται. Διότι γύρω από εμάς ο κόσμος ευρίσκεται εν μέσω μίας θυέλλης και θα ήταν περίεργο εάν αυτή η θύελλα της καθημερινής βιωτής δεν θα επηρέαζε και τόν βίο της Εκκλησίας».


Στίς συνομιλίες πού διεξήχθησαν δέν τέθηκαν σε σύζητηση τα θέματα Εσθονίας και Ουκρανίας, αλλά η προτεραιότητα δόθηκε στην περαιτέρω καλλιέργεια τής Πανορθόδοξης ενότητας και συνεργασίας, στην σύγκληση της Πανορθόδοξης Συνόδου. Για το θέμα αυτό, ο Πατριάρχης Μόσχας είπε σχετικά κατά το επίσημο γεύμα στο Φανάρι: «Είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε τη σημασία αυτής της Πανορθόδοξης συνεργασίας. Θα ήθελα να τονίσω τον δικό σας προσωπικό ρόλο στην διοργάνωση αυτού του διαλόγου σε ένα τόσο δύσκολο καιρό». Κατόπιν υπογράμμισε ότι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Πανορθόδοξος συνεργασία και η Πανορθόδοξος ενότης δεν πρέπει να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, αλλά να αποτελεί το πρώτιστο καθήκον των Εκκλησιών.

Ακολούθως, ο Πατριάρχης Μόσχας αξιολογώντας την παρουσία του και τις συνομιλίες που είχε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο είπε χαρακτηριστικά: «Γι΄ αυτό ερχόμενος σκέφτηκα με ποιο τρόπο θα διατηρήσουμε και θα ενδυναμώσουμε αυτές τις σχέσεις. Γι’ αυτό αποφάσισα να αφήσω όλες τις υπόλοιπες μου εργασίες και να πραγματοποιήσω την πρώτη μου επίσκεψη εδώ στις όχθες του Βοσπόρου, για να μπορέσω να μοιραστώ μαζί σας, να ακούσω εσάς και να συζητήσουμε για το μέλλον μας. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με όσα συνέβησαν χθες και με συναίσθημα ελαφρύ και φωτεινό, ολοκλήρωσα σήμερα την τέλεση της Θείας Λειτουργίας μαζί σας. Είναι απολύτως σαφές ότι οι δύο Εκκλησίες μας έχουν αυτή τη δυναμική, η οποία θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε τις καθολικές σχέσεις για το καλό των εκκλησιών μας, αλλά και ολοκλήρου της Ορθοδοξίας».

Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ήταν απόλυτα ικανοποιημένος από την επίσκεψη του Πατριάρχου Μόσχας Κυρίλλου και τα αποτελέσματα των συνομιλιών τους. Σχετικά δε με την νέα περίοδο, στην οποία εισέρχονται οι σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών απευθυνόμενος προς τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ρωσίας, υπογράμμισε τά εξής: «Δεν ξέρω κατά πόσο μπορέσαμε να εκφράσουμε αυτή τη χαρά μας και τη συγκίνησή μας για την παρουσία σας με την νέα ιδιότητά σας, του Πατριάρχου. Το είπατε και εσείς και ο αδελφός Άγιος Βολοκολάμσκ. Αλλά και αν δεν το λέγατε είναι εμφανές απ' όσα ζούμε αυτές τις ημέρες, ότι εισήλθαμε σε μία νέα περίοδο των διμερών σχέσεών μας και ότι άνοιξε μία καινούργια σελίδα στην ιστορία των αμοιβαίων σχέσεών μας».

Πάντως ευχή όλων είναι ο χρόνος να δικαιώσει τις προσδοκίες αμφοτέρων των Πατριαρχών για την νέα αυτή περίοδο αρμονικής και γαλήνιας συνεργασίας.

φωτό: Ν. Μαγγίνας



1 σχόλιο:

  1. Εύχομαι να πάνε καλά τα πράγματα. Να μας έχουνε κι εμάς του φτωχούς ανθρώπους στις προσευχές τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails