________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


7/27/2009

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΝΕΔΟ



Ρεπορτάζ - Φωτό: Νίκος Μαγγίνας

Στο Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην μαρτυρική Τένεδο λειτούργησε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (συλλειτουργοί του οι Μητροπολίτες Μυτιλήνης Ιάκωβος και Γαλλίας Εμμανουήλ) και στην ομιλία του αναφέρθηκε σε πρόσφατα μηνύματα ελπίδας για την συνέχιση της Ρωμιοσύνης στην Τένεδο. Είπε ο Πατριάρχης:


"Σημειώνομεν την δια συνδρομής της Κυβερνήσεως του Εξοχωτάτου κ. Ερντογάν ανοικοδόμησιν του Καμπαναριού του ιερού τούτου ναού, το οποίον ήτο παλαιόθεν σύμβολον της χριστιανικής παρουσίας εις την νήσον και σημείον αναφοράς των Τενεδίων. Σημειώνομεν επίσης την αναστήλωσιν και ανακαίνισιν της Επισκοπικής κατοικίας, η οποία συνετελέσθη με την άοκνον φροντίδα του Ιερωτάτου Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου και είναι πλέον και αυτή δεύτερον ευπρεπές σημείον αναφοράς της παρουσίας της ομογενείας ενταύθα. Επί τη ευκαιρία εκφράζομεν εις τον αγαπητόν άγιον αδελφόν, και διά τούτο, ολόθυμον την Πατριαρχικήν ημών ευαρέσκειαν και ευελπιστούμεν ότι, με την αρωγήν των Τενεδίων του εξωτερικού και άλλων φιλογενών, θα δυνηθή να αναστηλώση, το ένα μετά το άλλο τα εξωκκλήσια της νήσου, όπως το πράττει όλως αξιεπαίνως και εις την Ίμβρον.


Εξ' ετέρου, είχομεν προσφάτως και την δικαίωσιν της Κοινότητος Τενέδου από το Ευρωπαϊκόν Δικαστήριον Δικαιωμάτων του ανθρώπου, εν σχέσει με τα δικαιώματά της επί της περιουσίας του Ιερού τούτου Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η οποία θέτει φραγμόν εις αυθαιρέτους ενεργείας εις βάρος των δικαιωμάτων της ομογενούς μειονότητος. Δόξα τω Θεώ, πιστεύομεν ότι η Παναγία έκαμε το θαύμα Της, εισακούσασα τας προσευχάς και του στεναγμούς των τέκνων Της".
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπενθύμισε
ότι αφενός η Τουρκία βρίσκεται «εις πορείαν εντάξεως εις την Ευρωπαϊκήν Ένωσιν, την οποίαν και ως Οικουμενικόν Πατριαρχείον και εστηρίξαμεν και στηρίζομεν με σθένος, η δε Τένεδος ευρίσκεται υπό τουριστικήν ανάπτυξιν και πολλοί ξένοι την επιλέγουν διά τας διακοπάς των. Όταν η Ευρώπη βλέπη σεβασμόν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεινοτήτων από μέρους του Κράτους ημών, αι θύραι της θα είναι ανοικταί διά την Τουρκίαν. Και όταν οι εν Τενέδω καταφθάνοντες ξένοι επισκέπται βλέπουν τας σχέσεις της Διοικήσεως με την εναπομείνασαν μειονότητα αγαθάς, τούτο θα ενθαρρύνει περισσοτέρους να έρχωνται και να διαμένουν επί ημέρας εις την Τένεδον, αφήνοντες πολύτιμον συνάλλαγμα εις την τοπικήν αγοράν και τας υπηρεσίας και βοηθούντες εις την περαιτέρω ανάπτυξιν της νήσου, επ’αγαθώ όλων των κατοίκων.
Λοιπόν, αδελφοί, και τέκνα εν Κυρίω, εις το βάθος της σήραγγος οι πιστοί πάντοτε βλέπομεν φως. Εις Αυτόν επιρρίπτουμε και σήμερον την ελπίδα μας, όπως ακριβώς το είπομεν ενωρίτερον μυστικώς ενώπιον της αγίας τραπέζης, προ των Τιμίων Δώρων: “Σοι παρακατατιθέμεθα την ζωήν ημών άπασαν και την ελπίδα Δέσποτα Φιλάνθρωπε”! Είμεθα βέβαιοι ότι δεν θα αποστρέψει το πρόσωπόν Του, αλλά θα δώσει απάντησιν εις την προσευχήν μας. Δεν θα αποκάμωμεν επικαλούμενοι την βοήθειαν και προστασίαν του. Δεν θα κουρασθούμε να αγωνιζώμεθα διά την ψυχήν μας, διά την αξιοπρέπειάν μας, διά το αύριον του ποιμνίου μας».


2 σχόλια:

  1. Σήμερα άκουσα στο Αρχονταρικι για το οδοιπορικό στην Ιμβρο και συγκινηθηκα πολύ. και θα ήθελα να μπορέσω να επισκεφτώ και γω την Ιμβρο . Μπραβο στο έργο του , στο μεστο λόγοτου και στην επικοινωνια που μεταδιδει στις καρδιες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους. Κατερίνη.14 Φεβρουαρίου 2011 στις 6:26 μ.μ.

    Ίμβρος και Τένεδος. Δύο διαμαντένια νησιά του Αιγαίου. Δύο νησιά τα οποία έβγαλαν μεγάλους άνδρες της Εκκλησίας και του Γένους μας. Δύο νησιά πού στο αιώνα πού πέρασε, πέρασαν πολλά και δύσκολα. Δύο νησιά, πού είδαν τους Ρωμηούς να φεύγουν γιατί έτσι το θέλησαν κάποιοι. Δύο νησιά όμως που παρά την μείωση των Ομογενών μας παραμένουν όρθια, αναμένοντας να έρθουν καλλίτερες ημέρες. Οι μέρες αυτές θα έρθουν. Γιατί όπως λέει και το τραγούδι "την Ρωμηοσύνη μην την κλαίς. Εκεί πού πάει να σκύψει νά την πετιέται από ξαρχής κι αντριεύει και θεριεύει και καμακώνει το θεριό μΕ το καμάκι του ήλιου". Η παρουσία του Πατριάρχου μας στην ευλογημένη Τένεδο όπως και στην Ίμβρο, αλλά και ο καταξιωμένος Ποιμενάρχης των δύο αυτών νησιών, ο Άγιος Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος, αποτελούν την εγγύηση και την ελπίδα ότι στο τέλος του τούνελ υπάρχει φώς. Και υπάρχει φώς, γιατί η Ρωμηοσύνη στηρίζεται πάντοτε στην Χάρη του Θεού, στις μεσιτείες της Παναγίας μας της προστάτιδος του Γένους μας, αλλά και στις δικές της δυνάμεις. Αγαπητοί μου Ίμβριοι και Τενέδιοι σας αγαπούμε. Κουράγιο. Η Παναγιά κοντά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails