________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


7/05/2009

ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ - ΜΟΣΧΑΣ


Ρεπορτάζ - φωτό: Νίκος Μαγγίνας

Μετά την Δοξολογία στον Πατριαρχικό Ναό ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος συναντήθηκε στην αίθουσα του θρόνου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος τον υπεδέχθη θερμά μαζί με την Ιεραρχία του Θρόνου.

"Σας περιμέναμε με πολύ αγάπη και πολύ χαρά και με πολύ τιμή. Δεν μας είστε ξένος, είστε αδελφός αγαπητός εδώ και πολλά χρόνια. Χαιρόμαστε και για την τιμία συνοδεία σας, γνωρίζαμε τον αδελφό Ιλαρίωνα, γνωρίζουμε τώρα και τον αδελφό Σέργιο. Και καλωσορίζουμε όλα τα τίμια μέλη της συνοδείας σας, καθώς επίσης και τον κύριο Πρέσβη και τον κύριο Γενικό Πρόξενο", είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθυνόμενος στον Πατριάρχη Μόσχας στην αίθουσα του Θρόνου.
"Διερμηνεύω τα αισθήματα όλης της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των εδώ αδελφών και των απόντων. Διά την αναθέρμανσιν των σχέσεων των δύο Πατριαρχείων όλοι είμεθα ευτυχείς. Μας είπε χθες ο αδελφός Άγιος Βολοκολάμσκ ότι επιθυμία της Μακαριότητάς σας είναι να γυρίσουμε μια καινούργια σελίδα στις σχέσεις των δύο αδελφών Εκκλησιών. Σας διαβεβαιώνουμε εν πάση ειλικρινεία ότι αυτή και η δική μας πρόθεση και επιθυμία".



Απαντώντας ο Πατριάρχης Κύριλλος τόνισε πως ήταν μεγάλη επιθυμία του να επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο το συντομότερο μετά την εκλογή του.

"Αμέσως μετά την εκλογή μου έλαβα την απόφαση να μην καθυστερήσω και να έρθω το συντομότερο δυνατό σ’ αυτή την αγία πόλη. Έτσι ώστε να έχουμε μια αδελφική επικοινωνία μεθ’ υμών. Για να ανοίξουμε μαζί μια νέα σελίδα στις μεταξύ μας σχέσεις. Πάντοτε ερχόμουν με ευχαρίστηση σε αυτή την πόλη ακόμα και όταν συμμετείχαμε σε δύσκολες συνομιλίες. Αυτό συνδεόταν με τις προσωπικές σχέσεις, οι οποίες με συνδέουν μετά του τιμίου προσώπου σας. Πράγματι γνωριζόμαστε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Όταν ήμασταν και οι δύο μητροπολίτες είχαμε αδελφικές και στενές σχέσεις. Θυμάμαι πάντα την αδελφική σας επίσκεψη στην επαρχία του Σμολένσκ. Εκείνες τις θαυμάσιες ημέρες που περάσαμε μαζί. Και πράγματι η επικοινωνία μαζί σας ήταν πάντοτε ευχάριστη" είπε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

"Θα ήθελα σήμερα να θυμηθώ μια ιστορική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε εδώ στις παραμονές της συναντήσεως των Προκαθημένων των Αγιωτάτων Ορθοδόξων Εκκλησιών, η οποία πιστεύω και βοήθησε να ανασηκώσουμε αυτή τη νέα σελίδα. Το μόνο το οποίο μας έμεινε είναι να την γυρίσουμε έως το τέλος. Γι’ αυτό η άφιξή μας εδώ, στις ακτές του Βοσπόρου, υπαγορεύθηκε από μια επιθυμία ειλικρινή και εγκάρδια επιθυμία", σημείωσε και συνέχισε: "Το υπογραφέν κείμενο εις το Φανάρι, τον περασμένο Οκτώβριο, και ιδιαίτερα το σημείο που είχε τις θεολογικές προσεγγίσεις σε θέματα επίκαιρα μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι βρήκε μια πολύ θερμή ανταπόκριση σε διάφορους κύκλους της κοσμικής κοινωνίας. Είθε ο Θεός να μας βοηθήσει να συνεχίσουμε αυτό το σημαντικό έργο. Να αντιδρούμε θεολογικώς και ποιμαντικώς σε όσα συμβαίνουν στον κόσμο εξ ονόματος της μίας Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία με την ευλογία του Θεού υπάρχει σε πολλές χώρες και συνενώνει πλήθη λαού".

Οι επίσημες συνομιλίες μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Πατριάρχη Μόσχας και των αντιπροσωπειών των δύο Εκκλησιών, διήρκεσαν παραπάνω από δυόμιση ώρες. Οι συνομιλίες ξεκίνησαν λίγο πριν τις 5 μμ και ολοκληρώθηκαν περίπου στις 7. 30 το απόγευμα του Σαββάτου 4 Ιουλίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails