________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


7/03/2009

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΓΛΙΑ ΤΗΣ ΒΙΘΥΝΙΑΣ


Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας


Την Τρίγλια της Βιθυνίας επισκέφθηκε χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου παρουσία δεκάδων προσκυνητών από την Ελλάδα και την Πόλη.

Η πλειοψηφία των Ελλαδιτών προσκυνητών ταξίδεψαν στην Τρίγλια από την Ραφήνα της Αττικής και τη Νέα Τρίγλια της Χαλκιδικής. Απόγονοι προσφύγων από την Τρίγλια, οι οποίοι «επέστρεψαν» για να τιμήσουν την πατρογονική γη, να θυμηθούν τους συγγενείς και τους συμπατριώτες που έφυγαν από την ζωή, να ανάψουν το νοητό κανδήλι τις μνήμης.

Σήμερα η Τρίγλια (Zeytinbağı η τουρκική ονομασία της), κωμόπολη της Προύσας, στον ιστορικό χώρο της Βιθυνίας, κατοικείται από 2.500 κατοίκους.

Πρόκειται για οικισμό, στον οποίο κατοικούσε για αιώνες συμπαγής ελληνόφωνος και χριστιανικός πληθυσμός, μέχρι την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923. Είναι ο τόπος καταγωγής του μετέπειτα Μητροπολίτη Σμύρνης και εθνομάρτυρα Χρυσοστόμου καθώς και του αοίδιμου Μητροπολίτη Αυστρίας Χρυσοστόμου Τσίτερ.

Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί πλέον παραδοσιακός και δεν επιτρέπεται η αλλοίωση του αρχιτεκτονικού χαρακτήρα των κτηρίων. Στενά σοκάκια διατρέχουν την μικρή πόλη, πολλά από τα οποία οδηγούν σε ερειπωμένες βυζαντινές Εκκλησίες. Σημαντικό μνημείο είναι ο ναός των Αγίων Θεοδώρων, σήμερα Φατίχ Τζαμί.


Ο Ναός του Αγίου Βασιλείου, που τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία, μέχρι πριν λίγο καιρό λειτουργούσε από τις τοπικές αρχές ως αίθουσα τελετών για πολιτικούς γάμους. ΄Υστερα από απόφαση της τοπικής αυτοδιοίκησης ο Ναός συντηρήθηκε εσωτερικά και θα χρησιμοποιηθεί σαν πνευματικό κέντρο.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευσαν στην Τρίγλια οι Μητροπολίτες Αυστρίας Μιχαήλ και Βόστρων Τιμόθεος, εκ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Στην Θεία Λειτουργία, που τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης Θεοδόσιος από τη Νέα Τρίγλια, παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Νικόλαος Σιγάλας και οι δήμαρχοι Ραφήνας Ανδρέας Κεχαγιόγλου και Νέας Τρίγλιας Κώστας Σγουρός.

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ - ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ

Υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης Ελλήνων και Τούρκων τάχθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη στην Τουρκία. Ο κ. Βαρθολομαίος από την Τρίγλια, απευθυνόμενος στην ομάδα των επισκεπτών – απογόνων προσφύγων της πόλης, ευχήθηκε να υπάρξει πρόοδος στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας με την ευκαιρία του νέου ταξιδιού της Ντόρας Μπακογιάννη στην Τουρκία.

«Τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο περιμένουμε στη Τουρκία για μία ακόμη φορά την κα υπουργόν Εξωτερικών της Ελλάδος» ανακοίνωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στους παρισταμένους. «Ευχόμεθα», συνέχισε, «η επίσκεψη και η συνεργασία με τον Τούρκο ομόλογό της και με άλλους ιθύνοντας της χώρας αυτής να αποβεί επί προαγωγή των καλών σχέσεων και της οικοδομητικής συνεργασίας των δύο πλευρών εκατέρωθεν του Αιγαίου και έτσι εσείς οι εξ Ελλάδος και εσείς εκ Κύπρου να έρχεστε εις μίαν Τουρκίαν προοδεύουσαν, φιλειρηνικήν, κομιστές μηνυμάτων ειρήνης. Και έτσι να ζήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια σας σε ένα καλύτερο και πιο ανθρώπινο και ειρηνικό κόσμο, πράγμα για το οποίο ευχόμεθα και προσευχόμεθα αδιαλείπτως».


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τους δημάρχους της Ραφήνας Ανδρέα Κεχαγιόγλου και Νέας Τρίγλιας Κώστα Σγουρό για την πρωτοβουλία τους να επισκεφθούν με ομάδες δημοτών την πατρογονική γη. Εμφανώς ευαρεστημένος από το πλήθος των επισκεπτών που βρέθηκαν το τελευταίο διήμερο στην Τρίγλια ευχήθηκε να συνεχιστούν τέτοιες επισκέψεις, καθώς όπως ανέφερε «μας δίνεται η ευκαιρία να συμβάλλουμε κατ' αυτόν τον τρόπον εις το πλησίασμα, εις την συνεργασίαν των δύο γειτονικών λαών».

Ο κ. Βαρθολομαίος αναφερόμενος στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις εξέφρασε την ευχή να υπάρχει πάντοτε ειρήνη, ομόνοια και συμπόρευση και όχι αντιπαράθεση με εξοπλισμούς εκατέρωθεν που - όπως είπε – «κοστίζουν τόσα πολλά δισεκατομμύρια, τα οποία θα μπορούσαν να διοχετευθούν για άλλα κοινοφελή έργα παιδείας, δημοσίας υγείας, δημοσίων έργων και ούτω καθ’ εξής. Αυτή είναι η μόνιμoς ευχή της Εκκλησίας» τόνισε, «να συναντώμεθα στην Τρίγλια και στις άλλες αλησμόνητες πατρίδες για να συνδέουμε το παρόν με το παρελθόν».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails