________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


7/02/2010

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: "Ούτε διανοούμεθα την μεταφορά του Πατριαρχείου"


Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απέκλεισε το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Ορθοδοξίας από την Κωνσταντινούπολη σε πόλη άλλης χώρας.
«Ούτε το διανοούμεθα», είπε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος στους πιστούς από την Πόλη και τους προσκυνητές από την Ελλάδα και αλλού που συγκεντρώθηκαν στην Κοινοτική αίθουσα του Φερίκιοϊ, αμέσως μετά την θεία λειτουργία που τελέστηκε στο Ναό των Αγίων Αποστόλων. Ο Πατριάρχης χαρακτήρισε εξαιρετικά βαριά την κληρονομιά του Οικουμενικού Πατριαρχείου για να μεταφερθεί κάπου αλλού και επανέλαβε ότι η Ομογένεια είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να αγωνίζεται.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έδωσε και μια απάντηση σε όλους όσοι θέλουν να πιστεύουν ότι η παρουσία της Ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη έχει ημερομηνία λήξης. «Για μερικούς από τους αδελφούς μας που έρχονται από το εξωτερικό ή που μας παρακολουθούν από το εξωτερικό, και δυστυχώς και για μερικούς μέσα από την Ομογένεια και μέσα από την Κωνσταντινούπολη, η υπόθεσις της Ρωμιοσύνης της Κωνσταντινουπόλεως έχει τελειώσει, είχε δήθεν μία ημερομηνία λήξεως και αυτή η ημερομηνία ήλθε ή εγγίζει, κοντεύει να έρθει. Δεν συμμεριζόμεθα ποσώς την άποψιν αυτή. Η Ρωμιοσύνη της Πόλεως, η Ομογένεια γύρω από το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείο θα συνεχίσει την πορεία της μέχρι της συντελείας των αιώνων», είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και συνέχισε: «Με ερωτούν πολλές φορές και εδώ και στο εξωτερικό και χθές με το ρώτησε αυτό ο πρώην Πρωθυπουργός του Καναδά που επεσκέφθη το Πατριαρχείο μας, εάν σκεπτόμεθα ποτέ, τώρα ή αργότερα να μεταφέρουμε την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου κάπου αλλού και τού το απέκλεισα φυσικά κατηγορηματικώς και του είπα ότι ούτε το σκεπτόμεθα, ούτε το διανοούμεθα, ούτε περνάει από το νού μας, διότι η κληρονομιά την οποία αντιπροσωπεύουμε εδώ στην Κωνσταντινούπολη, στο Κέντρο της Ορθοδοξίας, είναι τόσο αρχαία και τόσο βαριά που δεν μπορούμε να την σηκώσουμε και να την μεταφέρουμε κάπου αλλού».

Η Ομογένεια θα συνεχίσει να αγωνίζεται παρά τις αντιξοότητες, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. «Μπορεί να ταλαιπωρούμεθα, μπορεί να έχουμε προβλήματα άλυτα για πολλά χρόνια, αλλά δεν μας απολείπει το αγωνιστικόν φρόνημα. Είμεθα αποφασισμένοι να ξεπεράσουμε τις σημερινές δυσκολίες. Προσβλέπουμε και εμείς ως Οικουμενικόν Πατριαρχείον εις την ένταξιν της Τουρκίας εις την Ευρωπαϊκήν Ένωσιν. Η Τουρκία σήμερα ζη μία κοσμογονία, όλοι βλέπουμε πόσο ουσιαστικές αλλαγές και ζυμώσεις γίνονται μέσα στην Τουρκική κοινωνία και θα συνεχίσουν να γίνονται εν τη προσπαθεία της να εισέλθει ως πλήρες και ισότιμο μέλος εις την Ευρωπαϊκή οικογένεια. Σας μεταδίδω εδώ ένα μήνυμα αισιοδοξίας, να μην κάμπτεσθε προ των δυσκολιών αγαπητά τέκνα εν Κυρίω, να αντέχετε, να αγωνίζεσθε, να μεταδίδετε στα παιδιά και στα εγγόνια σας αυτό το αγωνιστικό φρόνημα που είχε πάντοτε η Ρωμιοσύνη εδώ και ξεπέρασε πολύ χειρότερες δυσκολίες, πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, και "ιδού ζώμεν" που λέει και ο Απόστολος Παύλος. Ιδού ζώμεν και συνεχίζουμε την πορείαν μας» σημείωσε.

"Αγαπητοί μας επισκέπται από το εξωτερικό, θα έχετε εδώ την ευκαιρία να θυμηθείτε πολλά από εκείνα για τα οποία έλεγε ο μακαριστός Πατριάρχης Αθηναγόρας "και διηγώντας τα να μην κλαίς, διότι οι γενναίοι δεν κλαίνε". Μπορεί να συγκινούνται αλλά αντέχουν και προχωρούν και προσεύχονται εις τον Θεόν, πιστεύουν εις την πρόνοιαν του Θεού ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες", κατέληξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους. Κατερίνη.23 Δεκεμβρίου 2010 στις 9:39 π.μ.

    Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία. Η Εκκλησία "των του Χριστού Πενήτων". Αυτής της Εκκλησίας τα εγκαίνια εορτάζουμε κάθε χρόνο στις 23 Δεκεμβρίου. Για να θυμίζει στους αιώνες την προσφορά, το έργο, τις θυσίες και τα αίματα που έδωσε στο Γένος μας. Η Αγία Σοφία, το καύχημα και η δόξα της Ρωμηοσύνης αλλά και της Ορθοδοξίας. Ο Ναός που ταίρι δεν έχει. Ο Ναός που άκουσε προσευχές, είδε στέψεις Αυτοκρατόρων και ενθρονίσεις Πατριαρχών. Αλλά και ο Ναός που έγινε σύμβολο της πονεμένης Ρωμηοσύνης στα μετά την Άλωση χρόνια. Γύρω από την Αγία Σοφία και κατ'επέκταση γύρω από το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας, κινείται η πορεία του Γένους. Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία τάχθηκε από τον Θεό και την ιστορία να παραμείνει εκεί, στα αγιασμένα χώματα της Ανατολικής Θράκης, όπου μυρίζουν λιβάνι και είναι κατάσπαρτα από λείψανα αγίων και ηρώων. Όποιος μιλάει και λέει για την μεταφορά της από εκεί, είναι και ανιστόριτος και ξένος με την παράδοση. Η Μεγάλη Εκκλησία παραμένει εκεί. Εκεί στην Πόλη των πόλεων, για να πηγαίνουμε όλοι εμείς και να πέρνουμε δύναμη και κουράγιο για την πορεία μας ως Ορθόδοξοι και ως Ρωμηοί. Χρόνια πολλά στην Μητέρα Εκκλησία. Ο Θεός να την διαφυλάττει εις αιώνας αιώνων, μαζί με όλους τους διακονούντας αυτήν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails