________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


7/08/2010

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ: «Γεμίσατε τους πνεύμονάς σας με οξυγόνο Κωνσταντινουπολίτικο»


Ρεπορτάζ -φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας
Την αφοσίωση και την αγάπη των Κυπρίων εξέφρασε σήμερα ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.
Ο Κύπριος ιεράρχης ηγείτο επτακοσίων περίπου προσκυνητών από τη Μητρόπολη Λεμεσού και άλλες περιοχές της Κύπρου, οι οποίοι έφτασαν στην Πόλη με πλοίο που ξεκίνησε από την Λεμεσό, πραγματοποιώντας προσκύνημα στην Πάτμο, στο Άγιον Όρος, στην Κωνσταντινούπολη, απ' όπου θα μεταβούν στη Μυτιλήνη, το Αϊβαλί, τη Ρόδο και την Αττάλεια, κι από κει στα Μύρα της Λυκίας για να προσκυνήσουν στο Ναό του Αγίου Νικολάου και το κενοτάφιο του Αγίου.

Καλωσορίζοντας ο Πατριάρχης τους προσκυνητές ευχαρίστησε για τις εκδηλώσεις σεβασμού και αγάπης προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Κυρηναίον του, προσθέτοντας:
«Αφήσατε τας καρδίας σας και τας ψυχάς σας να αφουγκραστούν τους μυστικούς ψιθυρισμούς των εδώ μνημείων και των μνημάτων! Δροσισθήτε πνευματικώς με «του Βοσπόρου τ’αγιονέρια». Γεμίσατε τους πνεύμονάς σας με οξυγόνο Κωνσταντινουπολίτικο. Ακούσατε τι οι μεγάλοι Πατέρες, Γρηγόριοι, Χρυσόστομοι, Γερμανοί, Φώτιοι και οι άλλοι είπον από την Πόλιν αυτήν εις την Εκκλησίαν!»

Προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος είπε μεταξύ άλλων:
"Με αισθήματα βαθυτάτης συγκινήσεως, μαζί με επτακόσιους περίπου αδελφούς εν Χριστώ από την Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού και από όλη την Κύπρο ήρθαμε σήμερα ταπεινοί προσκυνητές στο Κέντρο της Ορθοδοξίας, της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας να υποβάλλουμε τα σέβη μας, την αφοσίωσή μας την αγάπη μας στο σεπτόν Οικουμενικόν Πατριαρχείον και στο σεπτόν πρόσωπόν σας. Η αγαπή των Κυπρίων για την Αγιωτάτη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείον είναι πάντοτε δεδομένη παρά τις δυσκολίες τις οποίες δοκιμάζουμε. Αισθανόμεθα μεγάλη χαρά γιατί τα τελευταία χρόνια μπορούμε και εμείς πλέον να έλθουμε να προσκυνήσουμε και να λάβουμε τις Πατριαρχικές σας ευχές και ευλογίες".


Και ο Μητροπολίτης Λεμεσού κατέληξε:
"Ταπεινά μεταφέρουμε από όλη την Κύπρο, από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπό μας και προκαθήμενον της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου, από όλους τους αδελφούς Αρχιερείς, από όλον τον κλήρον και τον λαόν της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου, την αγάπη μας και τον σεβασμό μας, και την αφοσίωσή μας και ζητούμε τις δικές σας ευχές και τις δικές σας ευλογίες. Ως ταπεινή ένδειξη της αγάπης μας, Παναγιώτατε, παρακαλώ να δεχθείτε εκ μέρους όλων των προσκυνητών αδελφών μας ένα ζεύγος ιερών σκευών για να τελείται σε αυτά η θεία λειτουργία και να μνημονεύετε και ημών των ελαχίστων τέκνων σας".


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπογράμμισε την πνευματική ανάπτυξη της Κύπρου, εξαίροντας τον ρόλο της Διοικούσας Εκκλησίας:
"Βεβαίως, ἀγρυπνοῦν οἱ καλοὶ Ποιμένες, οἱ Ἀρχιερεῖς τῆς Νήσου, οἱ ὁποῖοι ἐμπνέουν τὸν κλῆρον, τοὺς μοναχοὺς καὶ τὸν λαόν. Τοῦτο ἄλλωστε μαρτυρεῖ καὶ ἡ περίπτωσις τοῦ ἡγουμένου τοῦ προσκυνήματός σας Ἱερωτάτου Μητροπολίτου Λεμεσοῦ, τὸν ὁποῖον γνωρίζομεν καὶ ἀγαπῶμεν ἀπὸ τῆς νεότητος αὐτοῦ, ὅτε ἀκόμη ἐμόναζεν εἰς τὸ Ἅγιον Ὄρος καὶ συνέλεγε τὸ γλυκὺ μέλι τῆς Ὀρθοδόξου πνευματικότητος, τὸ ὁποῖον τώρα προσφέρει πλουσίως εἰς τὸ ποίμνιόν του".
Ο Πατριάρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις νέες συνθήκες που επιτρέπουν την άνετη διακίνηση των Κυπρίων στην Τουρκία, λέγοντας:
"Ὑπὸ τὰς συνθήκας τὰς ὁποίας ἐδημιούργησεν ἡ πρὸ ὀλίγων ἐτῶν εἴσοδος τῆς Κύπρου εἰς τὴν Εὐρωπαϊκὴν Ἕνωσιν, εἶναι πλέον εὐχερεστέρα ἡ ἔλευσις Κυπρίων εἰς τὴν Τουρκίαν καὶ ἔτσι ἔχομεν, εὐτυχῶς, συχνὰ τὴν χαρὰν νὰ ὑποδεχώμεθα εἰς τὴν Βασιλεύουσαν ὁμίλους ὁμογενῶν προσκυνητῶν, ὑπὸ τὴν ἡγεσίαν φωτισμένων κληρικῶν, ἤ καὶ μεμονωμένους, πρὸ ὀλίγου καιροῦ μάλιστα ἐπραγματοποιήθη καὶ ἡ πρώτη εἰς τὴν νεωτέραν ἐκκλησιαστικὴν ἱστορίαν ἐπίσημος εἰρηνικὴ ἐπίσκεψις τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Κύπρου εἰς τὴν ἕδραν τῆς πρωτευθύνου Μητρὸς Ἐκκλησίας. Δόξα τῷ Θεῷ καὶ τούτου ἕνεκεν! Σᾶς ἀγαπῶμεν πολύ, εἶσθε ἀδελφοί μας καὶ τέκνα μας, εἶσθε πονεμένοι ὅπως καὶ ἐμεῖς, καὶ ὁ Θεὸς μᾶς ἀξιώνει νὰ σᾶς βλέπωμεν, νὰ σᾶς χαιρώμεθα, νὰ παρηγορούμεθα ἀμοιβαίως καὶ νὰ συμπνευματιζώμεθα".
Και ο Πατριάρχης κατέληξε προτρέποντας τους Κυπρίους να επισκέπτονται συχνά την Πόλη:
Νὰ ἔλθετε ξανά! Σᾶς ἀναμένομεν! Νὰ μᾶς ἔρχεσθε συχνά! Ἐδῶ εἶναι τὸ σπίτι σας! Ἔτσι νὰ αἰσθάνεσθε!

1 σχόλιο:

Related Posts with Thumbnails