________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


7/07/2010

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: "Η Ορθοδοξία δεν φοβάται τον διάλογο"

Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Την διαπίστωση ότι η Ορθοδοξία δεν φοβάται τον διάλογο με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο πανηγύρι της Ρωμιοσύνης που έλαβε χώρα στον Ναό της Αγίας Κυριακής στο Κοντοσκάλι. Παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος Βασίλειος Μπορνόβας, Ιεράρχες, Κληρικοί, πλήθος προσκυνητών απο την Πόλη, την Ελλάδα και άλλες χώρες καθώς και παλαιοί κάτοικοι του Κοντοσκαλίου που ζουν στην Ελλάδα πραγματοποιώντας το ετήσιο προσκύνημά τους στα "πάτρια".

"Σήμερα είναι ένα μεγάλο πανηγύρι της Ρωμιοσύνης της Πόλεως και μας συνεκέντρωσε, όλους εις τον καλλιμάρμαρον αυτόν Ναόν η Αγία Κυριακή, εις τον Ναόν αυτόν τον οποίον επύργωσε η ευσέβεια κυρίως των Καππαδοκών αδελφών μας", είπε ο Πατριάρχης, καλωσορίζοντας κληρικούς και προσκυνητές από την Μητρόπολη Κίτρους, την Ενορία της Αγίας Άννης Κατερίνης, και τόνισε ότι: "Πρόκειται για μία Μητρόπολη των Νέων Χωρών όπως λέμε τις Μητροπόλεις της Βορείου Ελλάδος, οι οποίες τελούν υπό το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο. Στέλνω από αυτήν την Εκκλησία της Πόλεως την Πατριαρχικήν ευλογίαν και την πατρικήν μου στοργή προς όλο το πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, αλλά και προς όλες τις Μητροπόλεις της Βορείου Ελλάδος, οι οποίες θεωρούν τιμή τους και προνόμιό τους ότι αποτελούν αναπόσπαστον τμήμα του πρώτου Θρόνου της υπ' ουρανόν Ορθοδοξίας".

Ο Πατριάρχης, απευθυνόμενος στους παλαιούς Κοντοσκαλιανούς που ήρθαν από την Αθήνα, τόνισε ότι ήλθαν και φέτος για ενδέκατη χρονιά, "για να προσκυνήσουν εις το χωριό τους, στην Εκκλησία τους εδώ που ήσαν μικρά "παπαδάκια" και σήμερα τους καμαρώσαμε μεγάλα "παπαδάκια" με τα εξαπτέρυγα και με τις λαμπάδες να υπηρετούν στο Ιερό Βήμα. Έρχονται για να αναβαπτισθούν εις τα νάματα της πατρώας ευσεβείας, να προσκυνήσουν το εδώ πατροπαράδοτο σέβας. Έρχονται όπως η έλαφος επί τας πηγάς των υδάτων, με τέτοια νοσταλγία και τέτοια λαχτάρα επιστρέφουν και τώρα και πάντοτε στο χωριό τους. Έρχονται και το Δεκαπενταύγουστο όσοι μπορούν για να προσκυνήσουν και να εκκλησιασθούν στην άλλη περικαλλή Εκκλησία του Κοντοσκαλίου, την Παναγία την Ελπίδα".


Δεν παρέλειψε ο Πατριάρχης να αναφερθεί στην προσφορά και στο έργο του αοιδίμου Πατριάρχου Αθηναγόρου, ο οποίος εξεδήμησε στις 7 Ιουλίου του 1972, καθώς και στον αείμνηστο Μέγα Οικονόμο Μελέτιο Σακκουλίδη, που απεβίωσε πέρυσι έχοντας διατελέσει επί μακρά σειρά ετών προϊστάμενος στον Ναό της Αγίας Κυριακής, "γι' αυτό η ζωή του και η μνήμη του τώρα είναι αρρήκτως συνδεδεμένες με το Κοντοσκάλι".


Σχετικά με τον Πατριάρχη Αθηναγόρα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε ότι "δημιούργησε την Οικουμενική Κίνηση για το Πατριαρχείο μας, συνήψε σχέσεις με την Ρώμην, με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, με όλους τους άλλους Διαχριστιανικούς Οργανισμούς, και έδειξε την καλή διάθεση της Ορθοδοξίας να διαλέγεται με πἀντα άνθρωπον καλής θελήσεως, αποδεικνύοντας τοιουτοτρόπως ότι δεν φοβείται τον διάλογον, πιστεύουσα ότι κατέχει την Αλήθειαν". Μέσα σε αυτό το πνεύμα ο Πατριάρχης χαιρέτισε τους παρισταμένους στον Ναό Ορθοδόξους και Καθολικούς Θεολόγους, οι οποίοι τις ημέρες αυτές πραγματοποιούν Συνέδριο στην Πόλη με αντικείμενο συζητήσεως τις Οικουμενικές Συνόδους που συνήλθαν κατά το διάστημα της αδιαιρέτου Εκκλησίας. "Εμείς οι Ορθόδοξοι πιστεύουμε ότι πάνω στο έδαφος της αδιαιρέτου Εκκλησίας της πρώτης χιλιετίας μπορούμε κατά τρόπο ασφαλή να επανασυναντηθούμε και να ενωθούμε. Η Εκκλησία την οποία ίδρυσε ο Χριστός, η Εκκλησία του Συμβόλου της Πίστεως, δεν έπαυσε ποτέ να είναι μία. Εμείς οι Χριστιανοί είμαστε διηρημένοι και θέλουμε να επιστρέψουμε και στην ορατή ενότητα της Εκκλησίας, γι' αυτό και αγωνιζόμεθα και υποστηρίζουμε ενθέρμως τον Θεολογικόν Διάλογον μεταξύ Ρώμης και Ορθοδοξίας, διότι δεν πρόκειται περί διαλόγου μόνον μεταξύ Ρώμης και Νέας Ρώμης, δηλαδή Κωνσταντινουπόλεως, αλλά περί διαλόγου Πρεσβυτέρας Ρώμης και συμπάσης της Ορθοδοξίας".



Μετά την Θεία Λειτουργία ο Πατριάρχης μετέβη στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή και ανέγνωσε τρισάγιο προ του τάφου του αοιδίμου Προκατόχου του Πατριάρχου Αθηναγόρου, επί τη 38η επετείω από της εκδημίας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails