________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


7/12/2010

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: "Η Ομογένεια συνεχίζει αταλάντευτα την πορεία της"

Ρεπορτάζ -φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας
"Με τη χάρη των Αγίων η Μεγάλη Εκκλησία και το ποίμνιό της εδώ στην Κωνσταντινούπολη υπομένει και συνεχίζει αταλάντευτα την πορεία της" τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο τέλος της Θείας Λειτουργίας στον Πατριαρχικό Ναό χθες Κυριακή, απευθυνόμενος σε πολυπληθείς ομίλους προσκυνητών από την Κύπρο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Καλαμάτα, Κρήτη και το εξωτερικό.
Με αφορμή την εορτή της Αγίας Ευφημίας, της οποίας το λείψανο φυλάσσεται στον Πατριαρχικό ναό, ο Πατριάρχης είπε: "Η Αγία Ευφημία, όπως και οι άλλοι Άγιοι, των οποίων τα ιερά λείψανα αποθησαυρίζονται εις τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό μας Ναό, είναι η διαρκής φύλακες και προστάται μας. Εις αυτούς εναποθέτουμε τις ελπίδες μας και τους παρακαλούμε να προστατεύουν αυτό το Μεγάλο Μοναστήρι της Ορθοδοξίας που είναι το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και όλους εμάς οι οποίοι έχουμε την τιμή και το προνόμιο να διακονούμε μέσα σ' αυτό το Μεγάλο Μοναστήρι".

Ο Πατριάρχης επιδαψίλευσε σε όλους αδιακρίτως τους προσκυνητές την ευλογία της στοργικής Μητρός Εκκλησίας και τους προέτρεψε: "Να εύχεσθε για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, να έρχεσθε και να επανέρχεσθε".


Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου Ναθαναήλ, μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου κατά την τρέχουσα περίοδο, και παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ιεράρχες του Θρόνου και ο Πρόξενος της Ελλάδας στην Πόλη Νικόλαος Σαπουντζής.
Το λείψανο της Αγίας Ευφημίας είχε τεθεί προς προσκύνησιν στη μέση του σολέα, όπου μεταφέρεται, κατά την τάξιν, από το δεξιό κλίτους του ναού, όπου φυλάσσεται, μαζί με άλλα δύο, των Αγίων Σολομονής και Θεοφανούς.

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Κατερίνη.23 Ιουλίου 2010 στις 11:29 π.μ.

    Η ομογένεια της Πόλης παρά την μείωσή της, συνεχίζει να κινείται και να δραστηριοποιείται στην Βασιλεύσουσα, γύρω από το Σεπτό μας Κέντρο το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο. Πάντοτε επιθυμούσα να βρεθώ με ανθρώπους της ομογένειας, για να δώ από κοντά αυτούς τους ανθρώπους, που συνεχίζουν στον ιερό εκείνο τόπο τις παραδόσεις του Γένους μας. Έτσι ευλόγησε ο Θεός και ένα απόγευμα μετά την ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Ιερό Ναό της Παναγίας στο Μουχλιό, να βρεθώ με μιά ομάδα Ρωμηών από την πόλη, με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πριγκηποννήσων κύριο Ιάκωβο, τον Άρχοντα Πριμικήριο κύριο Αθανάσιο Αγγελίδη και τόν τότε Διευθυντή της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής κύριο Νικόλαο Μαυράκη, σε μιά όμορφη και ζεστή συνεστίαση, όπως και ένα αυγουστιάτικο απόγευμα σε μιά κρουαζιέρα στον ονειρικό Βόσπορο, πάλι με τον Μητροπολιτή Πριγκηποννήσων κύριο Ιάκωβο. Η συναναστροφή μαζί τους, ήταν για μένα ευλογία Θεού.
    Αγαπημένοι μου Ρωμηοί της Πόλης, σας εύχομαι να έχετε υγεία και πλούσια την ευλογία του Θεού. Να είστε υπερήφανοι που μένετε στην Πόλη των πόλεων. Να είστε υπερήφανοι διότι συνεχίζετε την μακραίωνη παράδοση του Γένους μας, σε εκείνα τα ευλογημένα και αγιασμένα χώματα που σας έταξε ο Θεός και η ιστορία. Να είστε υπερήφανοι, διότι βρίσκεστε δίπλα στην Μητέρα Εκκλησία και τον Πατριάρχη μας, ο οποίος κάνει ένα υπεράνθρωπο αγώνα, και πολλές φορές μόνος του, για τα δίκαια του Πατριαρχείου, αλλά και για όλους εσας. Οι κόποι του δεν πήγαν χαμένοι, και τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά. Μείνετε εκεί για να ερχόμαστε και εμείς, και να παίρνουμε δύναμη, να αντλούμε κουράγιο από όλα τα αγιάσματα της Πόλης, των οποίων εσείς είστε οι φύλακες και οι θεματοφύλακες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails