________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


7/02/2010

ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΓΕΡΩΝ ΝΙΚΑΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ


Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Eκοιμήθη ο Μητροπολίτης Γέρων Νικαίας, υπέρτιμος και έξαρχος πάσης Βιθυνίας Ιωάννης (Rinne), ο οποίος από το 1987 έως το 2001 ποίμανε την Αυτόνομη Εκκλησία της Φιλλανδίας, ως Αρχιεπίσκοπος Καρελίας και πάσης Φιλλανδίας.
Σπούδασε θεολογία στη Φιλλανδία, Νέα Υόρκη, Αγγλία, Ελλάδα και Αγία Πετρούπολη. Το 1966 αναδείχθηκε διδάκτωρ Θεολογίας στη Φιλλανδία και το 1971 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ήταν ελληνομαθέστατος και πιστό τέκνο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο κλίμα το οποίου έδρασε ολόκληρη τη ζωή του.
Έγινε μοναχός το 1967 στην Πατριαρχική Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο, και χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος στην Κωνσταντινούπολη. Το 1969 χειροτονήθηκε Επίσκοπος Λαπωνίας, βοηθός του Αρχιεπισκόπου Φιλλανδίας, το 1970 εξελέγη επαρχιούχος Επίσκοπος Ελσινκίου και το 1971 Μητροπολίτης Ελσινκίου.
Ως Αρχιεπίσκοπος Φιλλανδίας επί 14 συναπτά έτη (1987-2001) ανέπτυξε πλούσια δράση και είχε μια ουσιαστική ποιμαντορία.
Το 2001 παραιτήθηκε οικειοθελώς και μετετέθη στην Γεροντική Μητρόπολη Νικαίας.



Ο κυρός Ιωάννης συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη Φιλλανδία, κατά την πρόσφατη επίσκεψη εκεί του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας.
Οι φωτογραφίες είναι από την τελευταία δημόσια εμφάνισή του στις 15 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails