________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


12/14/2010

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: "Δεν διεκδικούμε τίποτα περισσότερο από αυτά που μας ανήκουν"

Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Μια συνοπτική ανασκόπηση των γεγονότων που συνδέθηκαν με το έργο της Ομογένειας και τη διακονία του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά το 2010, πραγματοποίησε την Κυριακή ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας ο οποίος χοροστάτησε στην θεία λειτουργία που τελέστηκε στην πανηγυρίζουσα Σκήτη του Αγίου Σπυρίδωνα Χάλκης.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως να προωθήσει το μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης στον κόσμο, αλλά και να καταδείξει το ενδιαφέρον και την μέριμνά της, ως πρωτόθρονη της Ορθοδοξίας, για τις αδελφές Εκκλησίες. Επίσης αναφέρθηκε και σε μια σειρά από άλλα γεγονότα, όπως η επιστροφή του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, καθώς και η απόδοση της τουρκικής ιθαγένειας ως δεύτερη υπηκοότητα σε Ιεράρχες του Πατριαρχείου, «πράγμα το οποίον θα διευκολύνει την ζωή του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, της λειτουργίας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, την «αυριανήν» Πατριαρχικήν εκλογή ή τας επομένας Πατριαρχικάς εκλογάς».
Στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Σκήτη του Αγίου Σπυρίδωνα είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς αρκετοί προσκυνητές. Εκεί βρισκόταν και ο Μητροπολίτης Μοσχονησίων Απόστολος, ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης και υπεύθυνος της Σκήτης.
«Ο καθένας προσεπάθησε κατά το διαρρεύσαν αυτό έτος να γίνει καλύτερος, καλύτερος χριστιανός, καλύτερος άνθρωπος. Ο πνευματικός αγώνας μας δεν τελειώνει και δεν πρέπει να τελειώνει ποτέ...» σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του παρουσίασε τις ενέργειες του Πατριαρχείου σε διορθόδοξο και διαχριστιανικό επίπεδο.


«Τί κάναμε ως Πατριαρχείο και ως Ομογένεια κατά το διαρρεύσαν αυτό έτος; Το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο προσεπάθησε να εκπληρώσει την ειρηνοφόρον Οικουμενική αποστολή του προς πάσαν κατεύθυνσιν, προς τας επαρχίας του ανά την οικουμένη, προς τας άλλας αδελφάς Ορθοδόξους Εκκλησίας, πολλάς εκ των οποίων επισκέφθηκα μέσα στο 2010, προσπαθώντας να μεταφέρω από μέρους του Πατριαρχείου μας ως Πρωτοθρόνου Εκκλησίας το μήνυμα της στοργής της συμπαραστάσεως, εφ’ όσον εμείς έχουμε ως πρωτόθρονος Εκκλησία την μέριμναν πασών των Εκκλησιών και να συσφίξουν τους ενδοορθοδόξους δεσμούς και να προετοιμάσουμε την Διορθόδοξον προπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία θα συνέλθη μέσα στον Φεβρουάριο, συν Θεώ, εις το Ορθόδοξον Κέντρον του Πατριαρχείου μας εις την Γενεύην» είπε ο Πατριάρχης και συνέχισε: «Πέραν των Ορθοδόξων Εκκλησιών το Πατριαρχείο μας έκανε το χρέος του και εις τον χώρον του οικουμενικού διαλόγου με τας άλλας Εκκλησίας, μέχρι και προ τινών ημερών που υποδεχθήκαμε την επίσημον αντιπροσωπείαν της Αυτού Αγιότητος του Πάπα, συνεορτάσαμε την μνήμην του Αγίου Ανδρέου, την θρονικήν μας εορτήν συζητήσαμε τα κοινά προβλήματά μας και προωθούμε, κατά το δυνατόν, αυτόν τον διάλογο. Προχθές ακόμη είχαμε στην Κωνσταντινούπολη την ετήσια συνάντηση εκπροσώπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος, των χριστιανοδημοκρατών. Είναι μία συνάντηση που πραγματοποιείται σε διάφορα μέρη, σε διάφορες πόλεις, αλλά τακτικώς κάθε χρόνο για να συζητήσουμε πως μπορούμε να συνεργασθούμε για το κοινό καλό της Ευρώπης, για την οικοδόμηση του κοινού ευρωπαϊκού οίκου».


Σε ό,τι αφορά το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου και την απόδοση της τουρκικής ιθαγένειας σε Ιεράρχες του Πατριαρχείου ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σημείωσε:
«Και η Ομογένεια της Πόλεως αυτό το διαρρεύσαν έτος αγωνίσθηκε να κρατήσει και να επανακτήσει τα δίκαιά της, αυτά τα οποία της ανήκουν αυτά τα οποία κληρονόμησε από τους πατέρες μας και είχαμε αρκετές θετικές ευοίωνες εξελίξεις όπως ήταν η οριστική πλέον επιστροφή του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου εις το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείο, το και δικαιούχον. Όπως ήταν η απόδοσις και της τουρκικής ιθαγενείας ως δευτέρας υπηκοότητος σε αρκετούς Ιεράρχας του Θρόνου εν τω εξωτερικώ, πράγμα το οποίον θα διευκολύνει την ζωή του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, της λειτουργίας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, την «αυριανήν» Πατριαρχικήν εκλογή ή τας επομένας Πατριαρχικάς εκλογάς και ούτω καθ’ εξής. Είχαμε το συγκινητικό προσκύνημα εις την Παναγία Σουμελά εις τον Πόντον, και για μένα προσωπικά ήταν μία συγκλονιστική εμπειρία, άνευ υπερβολής καθώς και άλλα γεγονότα».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης επανέλαβε ότι
«ο αγώνας συνεχίζεται και η πορεία συνεχίζεται».
«Δεν διεκδικούμε τίποτε περισσότερο από αυτά τα οποία μας ανήκουν. Αγωνιζώμεθα και προσπαθούμε το καλύτερο για τον εαυτόν μας, για το Πατριαρχείο μας, για την Ομογένεια για τον κόσμο ολόκληρο»
κατέληξε ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails