________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


12/23/2010

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: "Ηρθε η ώρα για ειρήνη μεταξύ των δύο λαών"


Σύμφωνα με σχετικό ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου:

Τήν Δευτέραν, 20ήν Δεκεμβρίου, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ἑλβετίας κ. Ἱερεμίου, μετέβη εἰς Çatalca καί παρέστη κατά τά ἐγκαίνια τοῦ «Μουσείου τῆς Ἀνταλλαγῆς», τό συσταθέν ὑπό τοῦ τοπικοῦ Δήμου ἐν συνεργασίᾳ μετά τοῦ Ὀργανισμοῦ «Πόλις 2010 - Πολιτιστική Πρωτεύουσα τῆς Εὐρώπης», ὁμιλήσας καταλλήλως τῇ περιστάσει.


Στο μουσείο, που εγκαινιάστηκε 87 χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης για την ανταλλαγή ελληνικών και τουρκικών πληθυσμών (Λωζάννη 30 Ιανουαρίου 1923), εκτίθενται ιστορικά ντοκουμέντα και αντικείμενα των Τούρκων προσφύγων που έφυγαν από τη Βόρεια Ελλάδα.
Τον Ιανουάριο του 2011, στον ίδιο χώρο θα προστεθούν και εκθέματα Ελλήνων προσφύγων, που απομακρύνθηκαν αντίστοιχα από την Τουρκία βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης.
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν, επίσης, η εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες Carol Bachelor, αλλά και δύο απόγονοι Ελλήνων προσφύγων της Μικράς Ασίας, που μετέβησαν στην Τσατάλτζα (Μέτρες) της Κωνσταντινούπολης, ειδικά από την Πτολεμαΐδα.
«Μοιραστήκαμε τους ίδιους πόνους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος ωστόσο τόνισε ότι «τώρα έχει έρθει η ώρα για ειρήνη και ηρεμία μεταξύ των δύο λαών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails