________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


12/09/2010

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: "Θα διεκδικήσουμε τους Ναούς μας στο Γαλατά"

Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Την πρόθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να διεκδικήσει τους τρεις ιστορικούς ναούς της Πόλεως στην περιοχή του Γαλατά, εξέφρασε απερίφραστα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τον Εσπερινό στον Άγιο Νικόλαο Υψωμαθείων, όπου χοροστάτησε το εσπέρας της 5ης Δεκεμβρίου.

"Θα ξεκινήσουμε δικαστικό αγώνα, εάν και εφόσον οικειοθελώς οι κρατικές αρχές της Χώρας δεν μας τους επιστρέψουν, αποκαθιστώντας τη μεγάλη αδικία που έγινε και ως προς αυτό το σημείο", τόνισε με αποφασιστικότητα ο Οικουμενικός Πατριάρχης.


Μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης υπογράμμισε:

«Σήμερα που γιορτάζουμε τον Άγιο Νικόλαο, ο νους μου στρέφεται σε πολλούς Αγίους Νικολάους τους οποίους έχω επισκεφθεί, στους οποίους έχω λειτουργήσει, έχω χοροστατήσει κατά το παρελθόν. Από τότε που ήμουν διάκονος θυμούμαι τον Άγιο Νικόλαο του Γαλατά. Είναι μέσα εις το πρόγραμμα και εις τα σχέδια της Μητρός Εκκλησίας να διεκδικήσωμε και τον Άγιο Νικόλαο και τον Άγιο Ιωάννη των Χίων και την Παναγία την Καφατιανή, ιστορικούς ναούς της Ομογενείας της Πόλεως, τους οποίους όλως αυθαιρέτως και παρανόμως το κράτος αφήρεσε από τα χέρια της Ομογενείας και τους έδωσε εις την οικογένειαν του γνωστού εξωμότου. Θα ξεκινήσουμε δικαστικό αγώνα εάν και εφόσον οικειοθελώς οι κρατικές αρχές της Χώρας δεν μας τους επιστρέψουν αποκαθιστώντας τη μεγάλη αδικία που έγινε και ως προς αυτό το σημείο".

Επίσης ο Πατριάρχης αναφέρθηκε και την γενέτειρά του:

"Ενθυμούμαι, ακόμη, τον Άγιο Νικόλαο του Κάστρου στη γενέτειρά μου την Ίμβρο. Αυτός ο ναός μετά τα γεγονότα του ΄74, όταν εξεκενώθη από τους Χριστιανούς κατοίκους του το Κάστρο, έφθασε στο σημείο να μην έχει πόρτες, παράθυρα, τα οποία έσπασαν και ρήμαξαν. Ύστερα από αγώνα πολλών ετών ηυδόκησε η Κυβέρνησις να επισκευάση αυτόν τον ναόν διότι ήταν η χειρότερη βιτρίνα για τους επισκέπτας του νησιού και να τον αποδώση και πάλιν εις την χριστιανικήν λατρείαν εις την οποίαν και ανήκει".



Στον Εσπερινό στα Ψωμαθειά, παρέστησαν ο Πρόξενος της Ελλάδας στην Πόλη Νικόλαος Σαπουντζής και πιστοί από την Πόλη και την Κύπρο.

Στην δεξίωση που ακολούθησε στην Κοινοτική Αίθουσα, μίλησαν ο πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Μουσικολ. Αντώνιος Παριζιάνος και ο Πατριάρχης.

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους. Κατερίνη.10 Δεκεμβρίου 2010 στις 11:15 π.μ.

    Τρεις Εκκλησίες όμορφες και ιστορικές, στο κέντρο του Γαλατά. Τρείς εκκλησίες, τις οποίες έχει καταλάβει παράνομα και αυθαίρετα η γνωστή οικογένεια, από την δικαιοδοσία του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Τρεις εκκλησίες, για τις οποίες ο Πατριάρχης μας έκανε αναφορά και κατά την διάρκεια του γεύματος πού παρέθεσε ο αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως στους εκπροσώπους των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων. Ο αγώνας δύσκολος και σκληρός, αλλά όλοι μας πιστεύουμε ότι θα δικαιωθεί. Και θα δικαιωθεί, γιατί το δίκαιο το θέλει και το ευλογεί ο Θεός. Η προσευχή μας είναι, ο Πατριάρχης μας του χρόνου να χοροστατήσει στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στον Γαλατά. Προχωρείστε Παναγιώτατε. Όλοι μας είμαστε στο πελυρό σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails