________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


12/02/2010

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: "Το δικό μας παραμύθι εδώ έχει όνομα"


Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

«Το δικό μας παραμύθι εδώ έχει όνομα. Ή μάλλον έχει πολλά ονόματα: Κωνσταντινούπολη, Φανάρι, Οικουμενικό Πατριαρχείο, παράδοση, αρχοντιά του γένους και πολλά άλλα. Όλα μαζί συνθέτουν το δικό μας παραμύθι που, όπως προείπα, έχει όνομα».
Αυτό τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο τέλος της θεατρικής παράστασης με τίτλο «Παραμύθι χωρίς όνομα», που παρουσιάσθηκε από τη θεατρική ομάδα των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη στην αίθουσα τελετών του ιστορικού Ζωγραφείου Λυκείου στην Κωνσταντινούπολη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των Εισοδίων της Θεοτόκου του φερωνύμου Ναού του Σταυροδρομίου του Πέραν.
Στην εκδήλωση, την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ευχαριστώ πάρα πολύ και συγχαίρω τον αγαπητό κ. Δεμιρτζόγλου, Λυκειάρχη του Ζωγραφείου, διότι συνεχίζει με αμείωτο ενδιαφέρον και επιτυχία πάντοτε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του σχολείου μας. Και λέω του σχολείου μας, γιατί πέρασα κι εγώ κάποτε από τα θρανία του Ζωγραφείου. Ευχαριστούμε επίσης τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, τα οποία δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται και μας διασκεδάζουν αλλά και μας ενισχύουν, αυτό είναι το σπουδαιότερο».


Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο επί έντεκα χρόνια επικεφαλής της μεγαλύτερης επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου. Ο Άγιος Αμερικής, εκπροσωπώντας τα 2.000.000 περίπου ομογενών της Αμερικής, είπε: «Απόψε αισθάνομαι πολύ περήφανος για την ομογένεια και γι’ αυτά τα νέα παιδιά που παρουσίασαν αυτήν την παράσταση. Αναρωτιέμαι αν ο Ιάκωβος Καμπανέλλης θα αναγνώριζε το έργο του. Απίθανος συνδυασμός μουσικού θεάτρου και χορού. Τα παιδιά παίρνουν ένα καθαρό άριστα για μια πολύ δύσκολη παράσταση». Απευθυνόμενος στο ακροατήριο αλλά και στους μαθητές είπε: «Είμαστε σε ένα ιστορικό σχολείο που συνδέεται με την ιστορία του γένους. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν πρόκειται για μύθο, πρόκειται για θρύλο. Εδώ μιλούμε για έναν αιώνιο θρύλο κι είναι ιδιαίτερη τιμή το ό,τι είστε εδώ και κάνετε αυτήν την ωραιότατη προσφορά. Ό,τι γίνεται στην Πόλη δεν πρόκειται για παραμύθι αλλά για μια πραγματικότητα με ένα πολύ μεγάλο όνομα».

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε η Γενική Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Άσπα Χασιώτη, που διακρίνεται για τα ειλικρινή και θερμά φιλογενή της αισθήματα προς την Πόλη και την Ομογένεια, και η οποία αφού ευχαρίστησε το Ζωγράφειο και το διευθυντή του Γιάννη Δεμιρτζόγλου για την ευγενική πρόσκληση και τη μοναδική φιλοξενία, τους μαθητές που γέμισαν την αίθουσα με αισιοδοξία για το αύριο, τους παραβρισκόμενους για τη θερμή τους παρουσία και τους εκπαιδευτικούς που τους εμψύχωσαν, αφηγήθηκε ένα άλλο παραμύθι, χωρίς όνομα κι αυτό, από έναν Ρώσο μοναχό: «Όταν ο Θεός μοίραζε τη γη στους λαούς της, οι Έλληνες αργοπόρησαν. Κάποια στιγμή αποφάσισαν να πάνε… ο Θεός ήρθε σε πολύ δύσκολη θέση. Είχε μοιράσει σχεδόν όλη τη γη. Θύμωσε, στενοχωρήθηκε, προβληματίστηκε πολύ… Τέλος τους είπε: “Έχω κρατήσει για μένα ένα ακρωτήρι στο Αιγαίο. Πάρτε το κι όταν γεράσω θα ’ρθω να μείνω κοντά σας”». Κλείνοντας η κ. Χασιώτη τόνισε: «Αυτή είναι η Ελλάδα! Δώρο Θεού!!! Γι’ αυτό οφείλουμε όλοι και κυρίως οι νέοι να την προστατεύσουμε, να τη διαφυλάξουμε, να την κάνουμε περήφανη, βλέποντας και μαθαίνοντας από σας, τους Ρωμηούς της Πόλης, ακολουθώντας το φωτεινό παράδειγμά σας. Εσείς οι όσοι, δεν ενδιαφέρει κανέναν το πόσοι, με τη χάρη του Θεού και τις ευλογίες του Παναγιωτάτου κάνετε όλους εμάς, κάθε φορά που ερχόμαστε στα σχολειά σας ή προσευχόμαστε στις εκκλησιές σας, να νιώθουμε λίγοι. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς και σας ευχόμαστε να συνεχίσετε με πίστη και κέφι».

Ο Διευθυντής του Ζωγραφείου Γιάννης Δεμιρτζόγλου, αφού καλωσόρισε τη θεατρική ομάδα και το πλήθος του κόσμου και ευχαρίστησε την Πρόεδρο των Εκπαιδευτηρίων κ. Αικατερίνη Μαντουλίδου για τη στήριξή της, τη Γενική Διευθύντρια κ. Άσπα Χασιώτη για τις εκδηλώσεις που προσφέρει στην Ομογένεια, τόνισε: «Η παρουσία όλων στην εκδήλωση αλλά και στην Πόλη τιμά την ολιγάριθμη μα δυναμική ομογένεια, που συνεχίζει τις προσπάθειές της, παίρνοντας δύναμη και κουράγιο από τον ακούραστο Πατριάρχη μας. Έχουμε πίστη. Είμαστε δυνατοί και προχωρούμε όλοι μαζί».

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πρόξενος της Ελλάδος Νίκος Σαπουντζής, οι Μητροπολίτες Περγάμου Ιωάννης και Καρπάθου Αμβρόσιος, ο Διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας, το μέλος του ΔΣ του ΟΑΕΔ Λάμπρος Παπαϊωάννου, η τραγουδίστρια Ελίζα Μαρέλλι, ο εκπρόσωπος των μειονοτικών Ιδρυμάτων της Τουρκίας στην Άγκυρα Λάκης Βίγκας, πρόεδροι και εκπρόσωποι σωματείων και συλλόγων Κωνσταντινοπολιτών από τήν Ελλάδα, γονείς μαθητών των Εκπαιδευτηρίων, Ομογενείς και επισκέπτες από την Ελλαδα. Στο τέλος της εκδήλωσης απονεμήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο πίνακας δωρητών του Ζωγραφείου στον ΟΑΕΔ, την ΟΙΟΜΚΟ και τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη.
Τη σκηνοθεσία της παράστασης έκανε η Ελένη Δημοπούλου και τις χορογραφίες η Μέλπω Βασιλικού. Συμμετείχε η χορωδία των Εκπαιδευτηρίων, που ερμήνευσε τραγούδια του αξέχαστου Μάνου Χατζιδάκι υπό τη διεύθυνση της Ελένης Θεοδωρίδου.
Ήταν πραγματικά μια εξαιρετική παράσταση και εισέπραξε από το σύνολο των παρισταμένων, εκτός από θερμά χειροκροτήματα, και πολύ κολακευτικά λόγια τόσο για τους μαθητές – ηθοποιούς όσο και για τους υπόλοιπους συντελεστές που συνέβαλαν με κάθε τρόπο στο άριστο αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε.

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους. Κατερίνη.5 Δεκεμβρίου 2010 στις 4:48 μ.μ.

    Στον καλό και εκλεκτό φίλο αλλά και στενό συνεργάτη του Πατριάρχου μας Νίκο Μαγγίνα, εύχομαι για την ονοματική του εορτή, χρόνια πολλά, ευλογημένα, καρποφόρα και δημιουργικά, ώστε να συνεχίζει με το ίδιο πάθος και την αγάπη του, να προβάλλει σε όλο τον κόσμο το σπουδαίο και πλούσιο έργο της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας. Νίκο μου, ο Θεός να σε ευλογεί και να σε ενδυναμώνει με τις πρεσβείες του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails