________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


12/19/2010

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: Ανασυγκρότηση Κοινοτική και Εκκλησιαστική

Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Στην ανασυγκρότηση και την ανανέωση των Κοινοτικών πραγμάτων και της κοινωνικής ζωής της Ομογένειας της Πόλης αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θέλοντας να επισημάνει το γεγονός ότι επιτελείται έργο σημαντικό και ουσιαστικό χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς θόρυβο και χωρίς έπαρση. Παράλληλα εξήρε τον πρόλογο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου στο νέο βιβλίο με τον τίτλο «Κωνσταντινούπολη», από τον οποίο εξήγαγε το μήνυμα πως «η Κωνσταντινούπολη είναι η πόλη του μέλλοντος».
Τις σκέψεις αυτές ανέπτυξε ο Πατριάρχης σε ομιλία του στο τέλος της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Νιχώρι, στο Βόσπορο, όπου και χοροστάτησε σήμερα με αφορμή την παρελθούσα πανήγυρη της Κοινότητας.


Παρέστησαν ο Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος, Αρχιερατικώς Προϊστάμενος και Επόπτης της περιφέρειας Βοσπόρου, ο οποίος και προσφώνησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη όπως και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Στράτος Δολτσινιάδης, ενώ σύντομη προσλαλιά απηύθυνε και ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τατάρνης Ευρυτανίας π. Δοσίθεος, ο νέος Προξενος της Ελλάδος στην Πόλη Αστρακάς Αθανάσιος, Άρχοντες του Πατριαρχείου και πλήθος πιστών από την Πόλη καθώς και όμιλοι μαθητών από σχολεία της Λαμίας και του Χορτιάτη.


Ο Πατριάρχης αναφερόμενος στην Κοινότητα του Νεοχωρίου τόνισε ότι:


«Το Νιχώρι υπήρξε πρωτοπόρο ως προς τις διεξαγόμενες εις την Ομογένεια Κοινοτικές εκλογές. Πριν από τέσσερα χρόνια ήταν το Νιχώρι που έδωσε το σύνθημα, που ετόλμησε και ζήτησε άδεια από τις κυβερνητικές αρχές και έτσι ξεκίνησε αυτή η ανανέωση των διοικητικών σωμάτων της Ομογενείας, ευτυχώς δε ότι το παράδειγμα του Νιχωρίου το ηκολούθησαν και άλλες πάμπολλες Κοινότητές μας και Ιδρύματά μας πλην ελαχίστων κατακριτέων εξαιρέσεων. Και ευχόμεθα οι σημερινές διεξαγόμενες εκλογές εδώ στο Νιχώρι, στην Παναγία και στον Άγιο Νικόλαο, να φέρουν εις την διοίκησίν των τα καλύτερα στελέχη που θα έχουν τη διάθεση να εργαστούν και να προσφέρουν όπως ηργάσθησαν και προσέφεραν η απερχόμενη εδώ εις τον Άγιον Νικόλαον επιτροπή υπό την προεδρίαν του κ. Στράτου Δολτσινιάδη, την οποία συγχαίρω για ό,τι επετέλεσε, καθώς επίσης και την επιτροπή της Παναγίας Κουμαριωτίσσης υπό την προεδρίαν του κ. Παντελή Βίγκα για ό,τι προσέφερε και αυτή κατά την παρελθούσα τετραετία».


Στη συνέχεια ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στο καινούριο βιβλίο που εκδόθηκε με τίτλο «Κωνσταντινούπολη» και αποτελεί συλλογή διαφόρων άρθρων από λογοτέχνες και άλλες προσωπικότητες των γραμμάτων. Την έκδοση προλογίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζοντας ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σημείωσε: «...λέγει πολλά όμορφα πράγματα στον πρόλογό του, όμορφα, βαθειά και όχι τετριμμένα πράγματα για την Κωνσταντινούπολη, για τη Μεγάλη Εκκλησία, για το Πατριαρχείο μας και την παράδοση την οποία αυτό ενσαρκώνει και συνεχίζει. Αυτή η παράδοσις, λέγει, μπορεί να ανοίξει προοπτικές για το μέλλον της. Γι΄αυτό και χαρακτηρίζει την Κωνσταντινούπολη ως πόλη του μέλλοντος. Λέγει ότι η Κωνσταντινούπολη δεν έχει μόνον παρελθόν, δεν έχει μόνον Ιστορία, δεν έχει μόνον παρόν αλλά έχει και μέλλον και είναι η πόλη του μέλλοντος».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πατριάρχης πρόσθεσε: «Από αυτής της απόψεως γεμίζουμε και εμείς οι λίγοι που μείναμε εδώ στην Κωνσταντινούπολη από αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον. Έχουμε πίστη στον Θεό, στην Παναγία μας, στους Αγίους, στα Ιερά και τα Όσιά μας τα οποία μας εκληροδότησαν οι Πατέρες μας και με βάση αυτά και στηριζόμενοι σε αυτά προχωρούμε για ένα ελπιδοφόρο μέλλον».



Σχετικά με τη ζωή της Ομογένειας στην Πόλη ο Πατριάρχης έκανε λόγο για την ανανέωση και ανασυγκρότηση που επικρατεί στα Κοινοτικά ζητήματα: «Ανασυγκροτούμεθα, ανανεώνουμε την κοινοτική, εκκλησιαστική και κοινωνική μας ζωή. Γίνονται πολλά πράγματα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς θόρυβο, χωρίς περιαυτολογίες, δουλεύουμε, ελπίζουμε, πιστεύουμε εις την Πρόνοιαν του Θεού εις τον οποίον και εμπιστευόμεθα το μέλλον της Εκκλησίας μας, του Πατριαρχείου μας και της εδώ Ομογενείας».

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους.21 Δεκεμβρίου 2010 στις 11:39 π.μ.

    Ο λόγος του Πατριάρχου μας κυρίου Βαρθολομαίου πάντοτε μεστός, ουσιαστικός και γεμάτος από ελπίδα, αισιοδοξία και ζωή για το παρόν και μέλλον της Ομογενείας και του Πατριαρχείου μας. Το έργο της Ομογενείας μέσω των Κοινοτήτων και των λοιπών Ιδρυμάτων, αλλά και της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, είναι όχι μόνο μεγάλο και σημαντικό, αλλά και ελπιδοφόρο. Η Μητέρα Εκκλησία και το Γένος μας προχωρούν με σιωπή, χωρίς τυμπανοκρουσίες και φανφάρες. Γι' αυτό και πολλοί εκ τους ασφαλούς, κρίνουν και κατακρίνουν τις ενέργειές τους. Μιά επίσκεψη και μόνο αρκεί, για να καταλάβει κανείς τι γίνεται σήμερα στην Βασιλεύουσα, τι γίνεται στις Κοινοτήτες, τι γίνεται στα Ιδρύματα, τι γίνεται στο Ιερό μας Κέντρο. Οι Κασσάνδρες του παρελθόντος, περί του τέλους της Ρωμηοσύνης στην Πόλη και περί του τελευταίου Οικουμενικού Πατριάρχου, διαψεύδονται. Η Ρωμηοσύνη είναι εκεί. Το Πατριαρχείο μας και οι διακονούντες αυτώ είναι και θα παραμείνουν εκεί, φρουροί, φύλακες και θεματοφύλακες των ιερών, των οσίων και των ιδανικών του Γένους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails