_____________
__Yπεύθυνος σελίδας: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

10/15/2013

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΦΙΧΘΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ ΑΜΕΣΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣΤου Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Αφίχθη στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης το μεσημέρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και αναχώρησε για το Άγιον Όρος, όπου φθάνει σε λίγο, προκειμένου να παραστεί στον εορτασμό για την επέτειο συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της μοναστικής πολιτείας του Άθω στο ελληνικό κράτος. 
"Αισθάνομαι πνευματική ανάταση κάθε φορά που επισκέπτομαι το Άγιον Όρος", δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" όπου του επιφυλάχθηκε επίσημη υποδοχή από τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρο Καράογλου, τον περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και εκπροσώπους των στρατιωτικών αρχών και άλλων φορέων της πόλης. 
Τον Πατριάρχη υποδέχθηκαν, επίσης, οι Μητροπολίτες Κασσανδρείας Νικόδημος, Μιλήτου Απόστολος, Ηγούμενος της Πατριαρχικής Μονής της Αγίας Αναστασίας, και Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, οι Επίσκοποι του κλίματος του Οικουμενικού Θρόνου Θεουπόλεως Παντελεήμων και Θερμών Δημήτριος, ο Ηγούμενος της Πατριαρχικής Μονής Βλατάδων Αρχιμ. Νικηφόρος κ.α. κληρικοί. 
Ο Πατριάρχης παρέμεινε για λίγα λεπτά στην αίθουσα αφίξεων υψηλών προσώπων όπου και συνομίλησε με τις επίσημες αρχές."Η έλευση του Πατριάρχη είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και φέρνει χαρά στις ψυχές όλων των ανθρώπων", τόνισε ο κ. Καράογλου και πρόσθεσε: "Η πνευματική Του καθοδήγηση, μας δίνει δύναμη και κουράγιο να αντιπαρέλθουμε τις δυσκολίες του σήμερα και να οραματιστούμε ένα καλύτερο αύριο για την Ελλάδα. Τον καλωσορίζουμε στη Θεσσαλονίκη και του ευχόμαστε να έχει δύναμη, γιατί τον χρειαζόμαστε στον καθημερινό αγώνα που δίνουμε για την ανάσταση της πατρίδας μας".
Μεγάλη τιμή για την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη χαρακτήρισαν την επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου ο Απ. Τζιτζικώστας και ο Γ. Μπουτάρης. Αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι μετά το Άγιον Όρος ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από τις 19 μέχρι τις 27 Οκτωβρίου, για να προστή στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης και τον πολιούχο Άγιο Δημήτριο και σημείωσαν ότι θα τον τιμήσουν τόσο η Περιφέρεια, όσο και ο Δήμος.


Στο Άγιον Όρος ο κ. Βαρθολομαίος θα χοροστατήσει στη δοξολογία που θα τελεστεί αύριο στις Καρυές και το υπόλοιπο πρόγραμμά του περιλαμβάνει επισκέψεις στις ιερές Μονές Κουτλουμουσίου, Αγίου Παντελεήμονος και στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία.
«Είναι μεγάλη τιμή για την ελληνική πολιτεία και όλους εμάς που υπηρετούμε σε αυτόν τον χώρο, να υποδεχόμαστε σήμερα τον προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος είναι και ο επίσκοπος του Αγίου Όρους. Τον περιμένουμε με ιδιαίτερο σεβασμό, τιμή και αγάπη» δήλωσε στα ΜΜΕ ο διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου, ο οποίος υπενθύμισε πως η τελευταία επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου στην Αθωνική Πολιτεία ήταν πριν από σχεδόν 2 χρόνια, στις 7 Οκτωβρίου του 2011.
Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων θα είναι η διοικητική πρωτεύουσα των Καρυών, έδρα της Ιεράς Κοινότητας και τόπος σύναξης των αντιπροσώπων των 20 ιερών μονών του Αγίου Όρους.


Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κατά την έκτη αυτή επίσκεψή Του στο Άγιον Όρος συνοδεύουν ο Μητροπολίτης Ιταλίας και Μελίτης Γεννάδιος, ο Μητροπολίτης Τρανουπόλεως Γερμανός, ο Μητροπολίτης Μύρων Χρυσόστομος, ο Μέγας Αρχιδιάκονος Μάξιμος, ο Δευτερεύων των Πατριαρχικών Διακόνων Ανδρέας και ο Μέγας Ιεροκήρυξ Βησσαρίων.
Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου ο Πατριάρχης θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη και θα επισκεφθεί επισήμως τη Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους. Κατερίνη.15 Οκτωβρίου 2013 - 6:02 μ.μ.

    Ιστορική επέτειος η συμπλήρωση 100 χρόνων από την ενσωμάτωση του Αγίου Όρους στον Ελλαδικό κορμό, ύστερα από την Συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1913. Η Συνθήκη αυτή έβαλε ένα οριστικό τέλος στις διεκδικήσεις διαφόρων λαών και κρατών πού ήθελαν το Άγιον Όρος κάτω από την δική τους επιρροή, ή ακόμα και την διεθνοποίησή του. Αυτές οι βλέψεις δυστυχώς δεν σταμάτησαν, αλλά χάρη στην Συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1913, την εμμονή του Ελλαδικού Κράτους, αλλά πάνω από όλα με τα θέσμια της Ορθοδόξου Εκκλησίας, το 'Αγιον Όρος παραμένει κάτω από την ελληνική επικράτεια, αλλά και κάτω από την πνευματική καθοδήγηση της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, του Πατριαρχείου αυτού πού στα δύσκολα εκείνα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνος, έδωσε ακόμα και το αίμα του για να μπορούμε εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε το δώρο της Ελευθερίας. Αυτό το όσο σημαντικό γεγονός, δεν θα μπορούσε να εορταστεί χωρίς την παρουσία του Κυριάρχου Επισκόπου αυτού, πού δεν είναι άλλος από τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κύριο Βαρθολομαίο. Η παρουσία του στο Όρος, δείχνει πώς το Ιερό Καθεστώς παραμένει αυτό πού είναι και πώς οποιαδήποτε αλλαγή, αποτελεί μόνο φαντασία. Η Παναγία μας, η Κυρία Θεοτόκος, η Προστάτις και Έφορος του Άθωνος, να σκεπάζει πάντοτε το Περιβόλι της, να ευλογεί τους Αγιορείτες Πατέρες, αλλά και να σκέπη και αυτό το Πατριαρχείο μας, τον Πατριάρχη μας, την Πόλη και όλη την Ρωμηοσύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails