_____________
__Yπεύθυνος σελίδας: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

10/23/2013

ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια κλήρος και λαός της Θεσσαλονίκης, της πόλης του Αγίου Δημητρίου υποδέχθηκαν την Τρίτη 22 Οκτωβρίου το απόγευμα τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, προσκεκλημένος του Μητροπολίτου Ανθίμου.   
Η υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου. Παρόντες ήσαν 27 Αρχιερείς, ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο κ. Αλ. Μπακατσέλος, Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, πλήθος κληρικών και πιστών.  
Με την υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη, έγινε και η υποδοχή του αντιγράφου της ιεράς εικόνος της Παναγίας της Τριχερούσης, η οποία φυλάσσεται στο Επισκοπείο της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Μιλώντας στην πανηγυρική δοξολογία που τελέστηκε επί τη αφίξει του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έστειλε μήνυμα ομοψυχίας και ενότητας στον ελληνικό λαό. «Όταν πορευόμεθα ηνωμένοι και ομόψυχοι, αποβλέποντες εις το καλόν και το αγαθόν του Γένους μας και της εκκλησίας, πάντοτε μεγαλουργούμε και εισερχόμεθα εις φάσεις ιστορικής πορείας και διαδρομής ευημερίας και αγαθών» και πορευόμαστε στο δρόμο του Θεού «μη ως άσωτοι, μηδέ ως άφρονες», αλλά σύμφωνα με το θέλημα Του και πρόσθεσε: «Προς όδευσιν όμως μετά του Κυρίου, απαραίτητος είναι η μετάνοια, δηλαδή, η αλλαγή νοοτροπίας και σκέψεως και η έξοδος εκ των στενών ορίων του ατομικού συμφέροντος, του εγώ μας». 

Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας δεν παρέλειψε να κάνει ειδική αναφορά στο ιστορικό παρελθόν της πόλης και στην παρουσία σπουδαιότατων πολιτισμών, «ως μαρτυρούν τα θαυμαστά ευρήματα της Βεργίνας», αλλά και εκπροσώπων της ανθρώπινης σκέψης και δημιουργικότητος, όπως ο φιλόσοφος Αριστοτέλης, που «συνέβαλε αποφασιστικώς, εις τη διαμόρφωση παγκοσμίως και πανανθρωπίνως αποδεκτών ηθικών αξιών», ενώ τόνισε ότι η πόλη εξακολουθεί να ζει «πολυειδώς και πολυτρόπως, πάντοτε όμως ορθοδόξως και παραδοσιακώς» υπό την επίδραση του χριστιανικού πνεύματος, «δια του κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου». 
Απηύθυνε παράκληση στον πολιούχο 'Αγιο Δημήτριο να «ελεήσει τον μακάριο τούτον λαόν και να τον ευλογήσει, να τον διατηρήσει ηνωμένο και ομοφρονούνταν», ώστε «να διέλθει αλώβητος και ασινής την περίοδο ταύτην της κρίσεως, ηθικής, πνευματικής, υλικής». Ευχήθηκε ακόμη, «η βυζαντινή και ελληνική Θεσσαλονίκη να είναι πάντοτε το κόσμημα της βαλκανικής, πόλις ειρήνης, ενότητος και ορθοδόξου μαρτυρίας» και κάλεσε τους Θεσσαλονικείς να συνεχίσουν τη μεγάλη παράδοση της πόλης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης πρόσθεσε με νόημα ότι η Θεσσαλονίκη, λόγω της ιστορίας της «πρέπει να αναδεικνύεται πάντοτε και να προβάλλεται ως ο ενωτικός δεσμός των λαών της βαλκανικής», αλλά και όλων των πιστών, που προσέρχονται από τα πέρατα της γης «προσκυνηματικώς» στο ναό του πολιούχου αγίου της. 
Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης 'Ανθιμος επεσήμανε το διαρκές ενδιαφέρον του κ. Βαρθολομαίου για την «ιστορική και ένδοξον Μακεδονία, η οποία είναι μόνον μια και είναι ελληνική» και του ευχήθηκε μακροημέρευση, με αφορμή τη σημερινή συμπλήρωση των 22 χρόνων από την ανάληψη των πατριαρχικών καθηκόντων του, ενώ οι παρευρισκόμενοι αναφώνησαν: «άξιος, άξιος». 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, ενώ ευχήθηκε στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, με τον οποίο είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία και ο οποίος δε μπόρεσε να παραβρεθεί για λόγους υγείας, «περαστικά» και «να έχει ταχεία αποκατάσταση της πολυτίμου υγείας του». 
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί την Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή μονή Βλατάδων, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ θα αναγορευθεί σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονία. Το Σάββατο 26 Οκτωβρίου θα προεξάρχει στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη του πολιούχου της πόλης Αγίου Δημητρίου, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails