________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


11/22/2013

Επιστροφή... 48 χρόνια μετά! Μνήμη Μητροπολίτου Ικονίου Ιακώβου


Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα 
Στους αμέτρητους της Πόλης προστέθηκε και ο μακαριστός Μητροπολίτης Ικονίου Ιάκωβος. Τα λείψανά του επέστρεψαν, στις 19 Νοεμβρίου, στην Πόλη όπου εδρεύει η Μεγάλη Εκκλησία την οποία ο μακαριστός διακόνησε με αφοσίωση. 
Γεννημένος το 1916 στην Πόλη, Σχολάρχης επί τετραετία στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης 1951-1955, έφυγε πρόωρα και αδόκητα από τη ζωή στην Αθήνα, το 1965, όπου είχε μεταβεί για θεραπεία από ασθένεια. 
Η εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Ιεράρχου τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό της ελληνικής πρωτεύουσας και στην κηδεία του, μεταξύ άλλων, παρέστη και ο τότε Διάκονος Βαρθολομαίος Αρχοντώνης, σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος την περίοδο εκείνη πραγματοποιούσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Ιταλία. 
Με μέριμνα του πνευματικού τέκνου του μακαριστού Ιεράρχου και Ηγουμένου τότε της Πατριαρχικής Μονής Βλατάδων Θεσσαλονίκης Στυλιανού Χαρκιανάκη, σημερινού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας, μεταφέρθηκαν τα οστά του από το A' Κοιμητήριο των Αθηνών στον χώρο του Κοιμητηρίου της Μονής. 


Ύστερα από επιθυμία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, ο σημερινός Ηγούμενος της Πατριαρχικής Μονής Βλατάδων Αρχιμ. Νικηφόρος Ψυχλούδης μετέφερε τα λείψανα του Μητροπολίτη Ικονίου Ιακώβου πίσω στην Πόλη. 
Αμέσως αυτά τοποθετήθηκαν στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου όπου ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Αρχιερέως, με την παρουσία των συμπροσευχομένων Μητροπολιτών Μιλήτου Αποστόλου, Ικονίου Θεολήπτου και Κυδωνιών Αθηναγόρα καθώς και του Ηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων, Αρχιμ.Νικηφόρου. 
Ο ενταφιασμός των λειψάνων του μακαριστού Ικονίου Ιακώβου θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Κοιμητήριο του Βαλουκλί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails