________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


11/16/2013

"Ο ΚΑΒΑΦΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ" ΣΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ


Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013, 18:00 
Ο Καβάφης του Πατριάρχη 
Μουσικοφιλολογική προσέγγιση μιας Καβαφικής ανθολογίας 
Διάλεξη του θεολόγου και μουσικού Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Αίθουσα Διδασκαλίας Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδoς «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής (στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) 
Είσοδος Ελεύθερη (Με δελτία προτεραιότητας) 
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση του Κ.Π.Καβάφη η Βιβλιοθήκη φιλοξενεί την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου διάλεξη του θεολόγου και μουσικού Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου με θέμα τα 6 ανθολογημένα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη. 
Πρόκειται για τα ποιήματα: Οι Θερμοπύλες, τα Κεριά, τα Τείχη, Απολείπειν ο θεός Αντώνιον, Che fece…il gran rifiuto, και Η Πόλις τα οποία ανθολόγησε ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης κατά τα χρόνια της φοίτησης του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Η νεανική ποιητική ανθολογία του Πατριάρχη εγκαινιάστηκε από τον ίδιο το 1954 και περιλαμβάνεται σ’ ένα τετράδιο με τον τίτλο «Ποιήματα», όπου ανθολογούνται 79 ποιήματα από 35 ποιητές, 32 Έλληνες και 3 ξένους. 
Ο θεολόγος και μουσικός Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος θα αναφερθεί στο τετράδιο του Πατριάρχη, στην Καβαφική ανθολογία του αλλά και στη σχέση του Καβάφη με την Κωνσταντινούπολη. Εκτενής θα είναι η αναφορά για τη μελοποίηση των συγκεκριμένων ποιημάτων από Έλληνες συνθέτες, σ’ ένα διάστημα 60 χρόνων (1953-2013). 
Τη διάλεξη θα ακολουθήσει σύντομη συναυλία κατά την οποία θα παρουσιαστούν τα ποιήματα στη μελοποιημένη εκδοχή τους για φωνή και πιάνο από σύγχρονους Έλληνες συνθέτες. 
Αναλυτικά το πρόγραμμα της συναυλίας έχει ως εξής: 
Θερμοπύλες, Αντίοχου Ευαγγελάτου (1903-1981) 
Κεριά, Γιάννη Α. Παπαϊωάννου (1910-1989) 
Τείχη, Λεωνίδα Κανάρη (1963 -) 
Απολείπειν ο θεός Αντώνιον, Γιώργου Κουρουπού (1942 - ) 
Che fece….il gran rifiuto, Ιάκωβου Κονιτόπουλου (1963 - ) – α’ εκτέλεση 
Η Πόλις, Άλκη Μπαλτά (1948 - ) – α’ εκτέλεση 
Ερμηνεύουν: 
Δάφνη Πανουργιά, τραγούδι 
Νικόλ Καραλή, πιάνο 
Πέτρος Μπούρας, πιάνο 
Δημήτρης Γεωργαλάς, απαγγελία 
Roni Bou Saba, απαγγελία στα αραβικά (το ποίημα Η Πόλις)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails