________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


3/04/2014

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΥΣΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 1922


Η πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά το 1922 τελέστηκε το Σάββατο 1η Μαρτίου 2014 σε ναό μέσα στην πόλη της Προύσας, στη γη της Μικρασίας, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Προύσης Ελπιδοφόρου. 
Στη Θ. Λειτουργία και στην Αρτοκλασία προσήλθαν μέλη του Συλλόγου Προυσαλιωτών και άλλοι προσκυνητές από την Ελλάδα. 
Από αυτή την συγκινητική για όσους συμμετείχαν Θ. Λειτουργία οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε εδώ. Βίντεο δείτε εδώ.1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους. Κατερίνη.5 Μαρτίου 2014 - 1:44 π.μ.

    Όλο και περισσότερες Εκκλησίες της ευλογημένης και ελληνικής γής της Μικράς Ασίας, ξαναλειτουργούνται μετά από σιωπή δεκαετιών. Μετά την μαύρη χρονιά του 1922, όπου τα πάντα κάλυψε η σιωπή, έρχονται τώρα τα πράγματα έτσι, και οι Εκκλησίες του Γένους, τα ιερά και τα όσια της Φυλής μας, ξανά ακούν τους ύμνους προς τον Τριαδικό Θεό. Και όλα αυτά, ξεκίνησαν από τον Πατριάρχη μας κύριο Βαρθολομαίο, ο οποίος με τα προσκυνήματα σε όλη την γή της Μικράς Ασίας, κατάφερε αυτό πού οι προκάτοχοί του μετά το 1922 δεν μπόρεσαν να καταφέρουν. Μετά τον Πόντο, με την Παναγία την Σουμελά, την Καππαδοκία, την Αττάλεια, την γή της Ιωνίας, ήρθε και η σειρά της Βιθυνίας, με την πρώτη Θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη και καλό φίλο Άγιο Προύσης κύριο Ελπιδοφόρο. Αυτο δείχνει πώς κάτι αλλάζει στην Τουρκία. Μακάρι αυτή η κίνηση και αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί, ώστε και άλλες Εκκλησίες και άλλα αγιάσματα της Πίστεως και του Γένους μας, να δεχτούν το χαρμόσυνο μήνυμα, έστω και της μίας φοράς τον χρόνο τελέσεως της Θείας Λειτουργίας. Άγιε Προύσης, ο Θεός να σε ενισχύει και να σε ευλογεί, ώστε να έχεις και άλλες τέτοιες πνευματικές ευκαιρίες στην Μητρόπολη σου. Πολλά τα έτη σου. Ο Θεός μαζί σου. Καλή Σαρακοστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails