_____________
__Yπεύθυνος σελίδας: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

3/04/2014

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Να γίνει η Αγία Σοφία και πάλι Εκκλησία (ΦΩΤΟ)


Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα 
Την αντίθεσή του σε μια ενδεχόμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος εξέφρασε και πάλι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισημαίνοντας πως μια τέτοια ενέργεια θα προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις όλων των Χριστιανών του κόσμου. 
Μερικά εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη των εργασιών της Σύναξης των Προκαθημένων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, που θα πραγματοποιηθεί στο Φανάρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μιλώντας στο εκκλησίασμα, την Κυριακή μετά τη Θεία Λειτουργία, επισήμανε ότι η Πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας – εφόσον τεθεί ζήτημα - διεκδικεί να επαναλειτουργήσει η Αγία Σοφία για τον αρχικό σκοπό για τον οποίο κτίσθηκε, δηλαδή ως χριστιανικός Ναός. 
«Με τις εκπαιδευτικές εκδρομές στην Πόλη έχουν την ευκαιρία οι μαθητές να επισκέπτονται τα μνημεία της, με πρώτο και μεγαλύτερο και ιερότερο την Αγία Σοφία, για την οποία όπως θα διαβάζετε και θα ακούτε υπάρχει μια κίνηση μέσα σε μια μερίδα του τουρκικού λαού για να μετατραπεί από μουσείο που είναι σήμερα σε τέμενος. Βεβαίως και θα αντιδράσουμε, όχι μόνο εμείς οι Ορθόδοξοι, μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά θα αντιδράσει όλη η Χριστιανοσύνη, ανεξαρτήτως δόγματος, εάν είναι Ρωμαιοκαθολικοί, εάν είναι Προτεστάντες, εάν είναι Ορθόδοξοι, όλοι εν σώματι θα αντιδράσουμε», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και τόνισε: «Εάν πρόκειται η Αγία Σοφία να επιστραφεί εις την λατρεία του Θεού, πρέπει απαραιτήτως να επιστραφεί εις την λατρεία του Τριαδικού Θεού των Χριστιανών, διότι εκτίσθη ως Εκκλησία, δεν εκτίσθη ούτε ως μουσείο, ούτε ως τέμενος. Μας ανήκει, την διεκδικούμε, είναι η Μεγάλη Εκκλησία μας και κατ’ επέκταση της Αγίας Σοφίας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο ονομάζεται Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία. Είναι ό,τι ιερότερο έχουμε ως Ορθόδοξοι και ως Έλληνες». 


Απευθυνόμενος στους μαθητές και τους δασκάλους τους που τους συνοδεύουν στην Πόλη ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και πάλι στο θησαυρό της ελληνικής γλώσσας. 
«Για εμάς τους Έλληνες είναι η γλώσσα του Ευαγγελίου. Έχουμε το μοναδικό προνόμιο η Καινή Διαθήκη να έχει γραφεί στη δική μας γλώσσα, στην γλώσσα των πατέρων μας... Παρακαλώ τους εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα να διδάσκουν την ελληνική γλώσσα όσο μπορούν πλουσιότερα στους μαθητές τους», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. 
Στη Θεία Λειτουργία, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, παρέστησαν συμπροσευχόμενοι πιστοί από την Πόλη και προσκυνητές από την Ελλάδα, την Τσεχία και άλλες χώρες.

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους. Κατερίνη.5 Μαρτίου 2014 - 1:33 π.μ.

    Ο Πατριάρχης μας κύριος Βαρθολομαίος για μία φορά ακόμα, αποδεικνύεται πόσο νοιάζεται για Εκκλησία, για το Γένος και για την ιστορία. Ο λόγος του καυστικός, στιβαρός, τεκμηριωμένος, αλλά και διεκδικητικός, σχετικά με την σκέψη επαναλειτουργίας της Μεγάλης Εκκλησίας, της Εκκλησίας των θρύλων, των παραδόσεων και των δακρύων, της Αγίας Σοφίας, σε τέμενος. Η Μεγάλη Εκκλησία, η Αγία Σοφία είναι ο Ναός αφιερωμένος στην Σοφία του Τριαδικού Θεού. Οποιαδήποτε κίνηση και να γίνει ασφαλώς θα βρεί αντιμετώπους όχι μόνο το Πατριαρχείο, την Ομογένεια, αλλά και όλους εμάς, γιατί για μάς τους Έλληνες - Ρωμηούς, η Μεγάλη Εκκλησία, η Αγία Σοφία, είναι το κέντρο μας, είναι η μάνα μας, είναι η πηγή μας, είναι η Εκκλησία την οποία έχουμε μέσα στην καρδιά μας. Γι' αυτό και θα πρέπει να σταθούμε δίπλα στον Πατριάρχη μας, στον Πρώτο της Ορθοδοξίας, στον Ύπατο του Γένους μας, όταν και εφόσον χρειαστεί. Παναγιώτατε, μακάρι ο Θεός να Σας αξιώσει αυτής της μεγάλης χαράς και ευλογίας, να είστε εσείς ο Πρώτος Πατριάρχης μετά την Άλωση, πού να εισέλθει στην κατεξοχήν καθέδρα της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας και να προσφέρετε την αναίμακτον Ιερουργία. Ο Θεός μαζί Σας, και όλοι εμείς δίπλα Σας.Καλή και ευλογημένη Σαρακοστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails