________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


3/30/2014

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην έκθεση για τις απελάσεις τoυ 1964 από την Πόλη (ΦΩΤΟ)


Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα 
Ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, στο 1964, όταν σελίδες πίκρας, εξορίας και ξεριζωμού προστέθηκαν γι’ άλλη μια φορά στο μεγάλο βιβλίο της ιστορίας της ρωμηοσύνης της Πόλης, πραγματοποιούν οι επισκέπτες της εξαιρετικά σημαντικής έκθεσης, «20 ΔΟΛΑΡΙΑ 20 ΚΙΛΑ: Μια απ’ τις μεγαλύτερες ιστορίες εξορίας στην ιστορία της τουρκικής δημοκρατίας», που εδώ και μερικές ημέρες άνοιξε τις πύλες της στην Κωνσταντινούπολη. 
Την έκθεση, που φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο Tütün deposu στην περιοχή του Γαλατά, επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τους Μητροπολίτες Ξάνθης και Περιθωρίου Παντελεήμονα και Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονα καθώς και τα μέλη της Πατριαρχικής Αυλής. 
Μέσα από το φωτογραφικό υλικό της έκθεσης και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της εποχής αποτυπώνονται οι απελάσεις των Ελλήνων υπηκόων από την Κωνσταντινούπολη, πριν 50 χρόνια, καθώς και το ζοφερό κλίμα που επικράτησε μετά από την απόφαση των Tουρκικών Αρχών. Οι απελάσεις αυτές αποτελούν σταθμό στην ιστορία της Ομογένειας καθώς της προκάλεσαν μεγάλη «αιμορραγία», ενώ η συρρίκνωση ήδη είχε αρχίσει σχεδόν 10 χρόνια νωρίτερα με το Κυπριακό και τα Σεπτεμβριανά του 1955. 


Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, εμφανώς συγκινημένος αντικρίζοντας το δράμα της Ρωμιοσύνης της Πόλης, συνεχάρη θερμά τους διοργανωτές της εκθέσεως. Απευθυνόμενος στους παρόντες καταδίκασε τις σκοπιμότητες, στο βωμό των οποίων θυσιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και μάλιστα των μειονοτήτων και οδηγούνται οι λαοί στον ξεριζωμό από τις προαιώνιες εστίες τους. 
Να σημειωθεί ότι η έκθεση θα παραταθεί κατά μια εβδομάδα λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος του κοινού. Αργότερα δε θα μεταφερθεί στην Άγκυρα και στην Αθήνα. Η έκθεση πραγματοποιείται υπό τη διεύθυνση και το συντονισμό του Τουρκικού Συλλόγου Ανεξάρτητης Έρευνας, Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΒΑΒΙΛ), με στρατηγικό εταίρο την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών, επιστημονικό σύμβουλο τον συγγραφέα κ.Rıdvan Akar και την αρωγή άλλων συνεργατών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails