________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/02/2019

ΜΗΤΕΡΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΒΕΡΤΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΣΤΟ ΝΙΧΩΡΙ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ (ΦΩΤΟ)


Η Ροβέρτειος Σχολή είναι εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Κωνσταντινούπολη, σε περίοπτη θέση επί της ευρωπαϊκής όχθης του Βοσπόρου πάνω από τα υψώματα Μπεμπέκιου και Ρούμελη Χισάρ. 
Η διάσημη Ροβέρτειος Σχολή ιδρύθηκε, με διεθνή χαρακτήρα, το 1863 και το 1971 εξελίχθηκε στο κρατικό Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. Εξυπηρέτησε επί δεκαετίες την χριστιανική μειονότητα της οθωμανικής αυτοκρατορίας και τους αλλοδαπούς της Πόλης. 
Μεταξύ των καθηγητών της Σχολής υπήρχαν και πολλοί Έλληνες, όπως ο Ευγένιος Ευγενίδης, από τους παλιούς, και πολύ πρόσφατα ο αείμνηστος Βαγγέλης Κεχριώτης, καθηγητής Ιστορίας.
Στη Ροβέρτειο Σχολή πέρασε εσώκλειστος τα χρόνια της εφηβείας του, ο μεγάλος θεατράνθρωπος Κάρολος Κουν, ο οποίος γεννήθηκε στην Προύσα το 1908. 
Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η ελληνική μειονότητα της Ροβερτείου Σχολής στερήθηκε τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας. Στον θεατρικό όμιλο Robert College Ρlayers Οfficers, ο Κάρολος Κουν εκτελούσε χρέη γραμματέα και συμμετείχε στις παραστάσεις, ως το 1928 οπότε και αποφοίτησε. 


Σήμερα. Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019, πενήντα (50) μητέρες μαθητών της Ροβερτείου Σχολής με επικεφαλής τον ξεναγό κ. Mois Gabay, επισκέφθηκαν την Παναγία Κουμαριώτισσα της Κοινότητας Νεοχωρίου στον Βόσπορο. 
Οι κυρίες ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Λάκη Βίγκα, Οφφικιάλιο της Μ.τ.Χ.Ε., τόσο για την ιστορία της Κοινότητας όσο και για την παρούσα κατάσταση και τα μελλοντικά σχέδια. 


Ακολούθησε δεξίωση στην Κοινοτική Αίθουσα. 
Μετά την Παναγία Κουμαριώτισσα, οι επισκέπτριες περιηγήθηκαν στους δρόμους του Νεοχωρίου, πήγαν στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και στο Ζωγράφειο Παρθεναγωγείο.
Π.Α.Α.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails