________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


1/04/2021

Η ΕΠΕΤΗΡΙΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2021 ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΣΙΩΠΩΣΑ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΜΑΞΙΜΟ


Κυκλοφορήθηκε από το Ίδρυμα Υποστηρίξεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου η «ΕΠΕΤΗΡΙΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΕΤΟΥΣ 2021», δηλαδή η ετήσια έκδοση στην οποία περιλαμβάνονται κυρίως το Τυπικόν των Ακολουθιών του έτους καθώς και πληροφοριακά στοιχεία για τις Επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου αλλά και για όλες τις κατά τόπους Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες και Αυτόνομες Εκκλησίες. 
Η εφετινή έκδοση «αφιερούται μετά συγκινήσεως βαθείας εις την σιωπώσαν και εν προσευχή τελούσαν Ιεράν Θεολογικήν Σχολήν Χάλκης, επί τη συμπληρώσει πεντήκοντα ετών (1971-2021) από της αδίκου αναστολής της λειτουργίας αυτής, έτι δε και εις πάντας τους κατά την διάρκειαν της υπεραιωνοβίου λειτουργίας της διατελέσαντας Σχολάρχας αυτής, εξαιρέτως μάλιστα εις την ιεράν μνήμην του μακαριστού Μητροπολίτου Σταυρουπόλεως κυρού Μαξίμου, τελευταίου Σχολάρχου αυτής, επί τη συμπληρώσει τριάκοντα ετών (1991-2021) από της προς Κύριον εκδημίας αυτού». 
Δημοσιεύουμε εδώ το εκτενές κείμενο του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου «Τοις εντευξομένοις» που αφορά στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης και στον μακαριστό Σχολάρχη Σταυρουπόλεως Μάξιμο. 
Σήμερα, 4 Ιανουαρίου, συμπληρώνονται 30 χρόνια από την κοίμηση του Σχολάρχου. 
Παραθέτουμε και άλλο φωτογραφικό υλικό από την επιμελημένη έκδοση.
Η εικόνα της Παναγίας έχει πάντοτε την θέση της στην Επετηρίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
Κάθε χρόνο δημοσιεύεται μια διαφορετική εικόνα της Θεοτόκου από Εκκλησίες ή Μοναστήρια της Πόλης, αφού η Κωνσταντινούπολη είναι αφιερωμένη στην Παναγία. 

Η εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας στο τέμπλο του Καθολικού
της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης 








Ο μακαριστός Σταυρουπόλεως Μάξιμος ιερουργός στον Πατριαρχικό Ναό (23-4-1988). 
Αρχείο Γ. Μαρόπουλου 

Ο μακαριστός Σχολάρχης και δίπλα του ο αείμνηστος Μ. Εκκλησιάρχης Γαβριήλ Μεταλλίδης 
Αρχείο Γ. Μαρόπουλου 

Φωτογραφία: Νίκος Μαγγίνας 

Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020, στο Κοιμητήριο της Ι. Μονής Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, πραγματοποιήθηκε ο ενταφιασμός των λειψάνων του τελευταίου Σχολάρχου της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, μακαριστού Μητροπολίτου Σταυρουπόλεως κυρού Μαξίμου. 
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Σταυρουπόλεως, ο οποίος εκοιμήθη το 1991, είχε ενταφιαστεί αρχικώς στην Αθήνα, από όπου, με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου μεταφέρθηκαν τα λείψανά του και ετάφησαν στην Πόλη. 
Κατά τον ενταφιασμό ο Πατριάρχης είπε μεταξύ άλλων: 
“Ο Σχολάρχης ως άνθρωπος ήταν καλοκάγαθος, χωρίς μικρότητες, χωρίς κακίες, με πολύ χιούμορ πάντοτε, φιλάνθρωπος, ευγενής, πολύ φιλόξενος. Αγαπούσε σαν πραγματικός πατέρας τους μαθητάς του. Εις το μάθημά του ήταν χειμαρρώδης, το μάθημα της φιλοσοφίας και της ηθικής, και εις τα κηρύγματά του εις τον Πατριαρχικόν Ναόν, εις επισήμους ημέρας της Εκκλησίας, ήτο επίσης χειμαρρώδης. Και ξαφνικά έφυγε από του μέσου ημών, ενώ ετοιμαζόταν να μεταβή πλησίον της οικογενείας του εις τας Αθήνας. Και ενώ θα έπρεπε κατ’ ευθείαν να ενταφιαστεί εδώ και να μείνει κοντά μας, κοντά στους άλλους αδελφούς Αρχιερείς της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, οι αδελφές του τον ήθελαν κοντά τους και τον πήραν στην Αθήνα. Όταν πήγα για πρώτη φορά ως Πατριάρχης εκεί, το 1999, πήγα και έκανα τρισάγια και στον τάφο του προκατόχου μου Κωνσταντίνου ΣΤ΄ και στον τάφο του Σχολάρχου μας, και είχα την ευλογία του Θεού αμφοτέρους να τους φέρω εδώ που είναι ο τόπος που τους αρμόζει, ο τόπος εις τον οποίον ανήκουν, ο τόπος εις τον οποίον ανήκουμε όλοι μας. Είναι η γη των πατέρων μας, αιματοποτισμένη. Μόνο σε αυτήν την γη θα βρούμε αιωνία ανάπαυση. Αιωνία αυτού η μνήμη. Καλή Ανάσταση”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails