Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας
Η Ρωμιοσύνη της Πόλης δεν έχει τελειώσει, τόνισε με έμφαση ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου κατά την συνάντηση που είχαν στο κέντρο της Ορθοδοξίας στο Φανάρι. Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου διαβεβαίωσε τον Πατριάρχη για τον σεβασμό που ο ίδιος και η ελληνική Πολιτεία τρέφουν προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προσωπικά στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, καθώς και για το έργο και τον ρόλο που διαδραματίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο παγκοσμίως.
Τον Έλληνα Πρωθυπουργό συνόδευαν ο αναπλ. Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες.
Ακολουθούν πλήρεις οι προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις που ανταλλάχθηκαν.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης καλωσόρισε τον Έλληνα Πρωθυπουργό και είπε τα εξής:
"Σας καλωσορίζουμε για μία ακόμα φορά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μαζί με την ομογένεια που συναντήσατε κατά την είσοδό σας στο Πατριαρχείο, η οποία σας περίμενε εν αγωνία. Και η ομογένεια όπως και εμείς εκφράζουμε τη χαρά μας και τις ευχαριστίες μας διότι έρχεστε από πολύ μακρινό ταξίδι, κατάκοπος, με επίσημες συναντήσεις που έχετε εδώ και βρίσκετε πάντοτε τον χρόνο να επισκεφθείτε το ιερό μας κέντρο και την Μητέρα Εκκλησία, η οποία αντλεί δύναμη από την αγάπη σας. Όλα αυτά τα χρόνια που σας γνωρίζουμε και σας νοιώθουμε κοντά μας, αντλούμε δύναμη από την αγάπη σας. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο σάς είμαστε ευγνώμονες και ευχόμεθα πάντοτε για την επιτυχία του έργου σας, το οποίο είναι πολύ δύσκολο ιδιαιτέρως σε αυτή την συγκυρία. Η προσευχή μας είναι να ξεπεράσει η Ελλάδα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής και της πορείας της. Αυτά είναι τα αισθήματά μας και με πολλές ευχαριστίες σας καλωσορίζουμε και σας ευχόμεθα όλες οι επαφές που είχατε στην Κωνσταντινούπολη να καρποφορήσουν για το καλό των δύο χωρών, της Ελλάδας και της Τουρκίας, οι οποίες ξεκίνησαν από κοινού να γράφουν μια καινούρια σελίδα στην ιστορία των διμερών σχέσεών τους, αλλά και για το καλό της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και ως μια πολύτιμη συμβολή για την ειρήνη όλου του κόσμου."
Ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είπε στον Πατριάρχη:
"Παναγιώτατε, είναι πάντα και χαρά και τιμή να βρισκόμαστε κοντά σας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και δίπλα σας προσωπικά, κάνοντας ό,τι μπορούμε με ιδιαίτερη εκτίμηση για το έργο και τις δικές σας εργώδεις προσπάθειες παγκοσμίως για την οικουμενικότητα των αξιών της Ορθοδοξίας. Οι προσπάθειές σας ως πρωτοπόρου στα θέματα της κλιματικής αλλαγής αλλά και τον αγώνα που δίνετε, το ίδιο το Πατριαρχείο, για την παρουσία αυτού του τόσο σημαντικού θρησκευτικού θεσμού ανά τον κόσμο. Που για μας βεβαίως στην Ελλάδα έχει ιδιαίτερη σημασία πάντα, γι' αυτό είμαστε κοντά σας, και τα λόγια σας πάντα είναι και χρήσιμα και συμπαράστασης, κάτι που μας δίνει κουράγιο. Μας δίνει κουράγιο γιατί βρισκόμαστε πράγματι μέσα σε μια κρίση, κρίση όμως την οποία θα ξεπεράσουμε όπως είπατε [Πατριάρχης: Το ευχόμαστε!] με πόνο, με θυσίες, αλλά ξεπερνάει η Ελλάδα την κρίση. Ήδη βρισκόμαστε με βήματα σταθερά και θετικά όσον αφορά την απόδοση των δύσκολων αυτών μέτρων αλλά και αλλαγών που ήταν και απαραίτητες για τη χώρα μας, ώστε η οικονομία μας να είναι βιώσιμη, να είναι ανταγωνιστική και τελικά να είναι για την ευημερία και τη δικαιοσύνη των ίδιων των πολιτών. Στα πλαίσια αυτά βεβαίως και η συνεργασία με τις γείτονες χώρες είναι ιδιαιτέρως σημαντικές. Κάνουμε πράγματι μια νέα προσπάθεια με τη γείτονα χώρα, την Τουρκία, και είχα την ευκαιρία να συναντηθώ και με τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ και με τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και να μιλήσουμε για τις πρόσφατες συμφωνίες που υπογράψαμε και για την υλοποίησή τους, να συζητήσουμε για περαιτέρω συνεργασίες και στον οικονομικό τομέα αλλά και στα θέματα της περιφέρειας, μεγάλα ζητήματα που έχουν προκύψει στη Μέση Ανατολή, στο Ιράν, και για τα θέματα που έχουν προκύψει στα Βαλκάνια και πάντα αναφερόμαστε στο Πατριαρχείο. Στο έργο το δικό σας αλλά και στις ανάγκες που έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως σεβασμός στο έργο σας, ανάγκες αλλά και ρόλους που παίζετε και για την Τουρκία αλλά βεβαίως παγκοσμίως και για την Ορθοδοξία. Και πάλι είναι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι κοντά σας, Παναγιώτατε."
Ο Πατριάρχης απευθυνόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό είπε εν τέλει:
"Κάθε επίσκεψή σας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο εδώ στην Κωνσταντινούπολη είναι για μας ως Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και για την ομογένεια πηγή χαράς και ελπίδας για την πορεία μας κάτω όχι πάντοτε από εύκολες συνθήκες. Αλλά οι δικές σας πρωτοβουλίες, η πίστη σας στη φιλία και στην ελληνοτουρκική συνεργασία αναπτερώνει και το δικό μας φρόνημα και, όπως θα είδατε συναντώντας τους ομογενείς μας κάτω, βρισκόμαστε σε μια περίοδο ανασυγκροτήσεως, πολλών ελπίδων, ενθουσιασμού για το μέλλον. Μπορεί μερικοί να πιστεύουν ότι η ομογένεια, η ρωμιοσύνη της Πόλης έχει τελειώσει πλέον, για μας όμως καθόλου δεν έχει τελειώσει, κάθε φορά ξεκινούμε για ένα καλύτερο αύριο με ενθουσιασμό, πιστεύοντας στην πρόνοια του Θεού."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου