________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/21/2010

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗ ΣΟΥΜΕΛΑ

Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Την απερίγραπτη χαρά και ευγνωμοσύνη του εξέφρασε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο Ιβάν Σαββίδης, Βουλευτής της Ρωσικής Ντούμα, που επισκέφθηκε το Φανάρι, για την Θεία Λειτουργία που πρόκειται να τελεσθεί στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα στην οποία θα προεξάρχει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Απευθυνόμενος στον Πατριάρχη ο βουλευτής αναφέρθηκε στους πνευματικούς δεσμούς των Ελλήνων της Ρωσίας λέγοντας μεταξύ άλλων: "Το Οικουμενικό Πατριαρχείο για εμάς τους Έλληνες στη Ρωσία είναι η δική σας θέση και υπόσταση. Οι παππούδες μας πάντα μας έλεγαν να προσευχόμαστε για το Πατριαρχείο και μέσα σε αυτή την παράδοση ζούμε την Ορθοδοξία".

Ο βουλευτής Σαββίδης εξέφρασε τη χαρά του για την επιτυχημένη επίσκεψη που πραγματοποίησε πρόσφατα στην Εκκλησία της Ρωσίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι πράγματι ήταν μια επιτυχημένη και ευλογημένη επίσκεψη προς την εκκλησιαστική αλλά και την πολιτική ηγεσία της Ρωσίας, και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επαφή που είχε με το Ορθόδοξο ποίμνιο, όπως και για την συνάντησή του με εκπροσώπους των Ελλήνων της Ρωσίας, οι οποίοι τον επισκέφθηκαν στο κατάλυμά του στη Μόσχα.

Ο Πατριάρχης εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για το γεγονός ότι θα πραγματοποιηθεί η Θεία Λειτουργία στη Μονή Σουμελά. Σχετικά με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας τόνισε ότι εξυπηρετεί καλύτερα αυτή να γίνει στον αύλειο χώρο της Μονής, διότι το Καθολικό της, ως γνωστόν, είναι μικρό. Έτσι θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης από πολύ περισσότερους προσκυνητές και κάλυψής της από τα Μ.Μ.Ε. Ο Πατριάρχης δεν παρέλειψε να επισημάνει το γεγονός ότι, όπως και στην Καππαδοκία, έτσι και στη Σουμελά η τέλεση της Θείας Λειτουργίας έχει χαρακτήρα καθαρά προσκυνηματικό και δεν έχουν θέση πολιτικές και άλλες παρόμοιες κοσμικές εκδηλώσεις. Για το λόγο αυτό συνιστάται από το Πατριαρχείο η αποφυγή κάθε κίνησης που θα μπορούσε να επισκιάσει τον θρησκευτικό χαρακτήρα του ιστορικού αυτού γεγονότος.

Από όλα αυτά προκύπτει ότι όλο το σκεπτικό του Πατριάρχου, κατά τη συνάντηση με τον βουλευτή Σαββίδη ήταν, απ' ό,τι διαπιστώνουμε, να μην δημιουργηθεί καμμία αναστάτωση και όλα να εξελιχθούν με τάξη, ομαλά και «προσγειωμένα», χωρίς άτοπες εξάρσεις.



Ήδη προετοιμάζεται επιτροπή από το Πατριαρχείο η οποία θα μεταβεί στην Τραπεζούντα για τα οργανωτικά θέματα της ιστορικής αυτής ημέρας.

Υπενθυμίζεται ότι η άδεια του Τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας μια φορά τον χρόνο στην ιστορική Μονή, είναι αποτέλεσμα των προφορικών και γραπτών επικοινωνιών του Οικουμενικού Πατριάρχου με τον Υπουργό Ertugrul Gunay από τον περασμένο χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails