_____________
__Yπεύθυνος σελίδας: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

10/02/2014

Συνάντηση της Ρωμαίικης Κοινότητας με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Τουρκίας στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης πραγματοποιήθηκε, στις 30 Σεπτεμβρίου 2014, η τρίτη και τελευταία συνάντηση με δημοσιογράφους στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Μειονοτικοί Πολίτες-Ισότιμοι Πολίτες». Ο κύκλος των συναντήσεων που είχαν ως στόχο να γνωρίσουν την κοινότητα στους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης και να τους εξοικειώσουν με τους φορείς, τα ιδρύματα, την κοινοτική δομή αλλά και τα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική μειονότητα, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία σε ένα από τα πιο συμβολικά και ιστορικά ιδρύματα της κοινότητας που ακόμα βιώνει το ισχυρό πλήγμα της καταπάτησης των δικαιωμάτων του.
Η εκδήλωση περιελάμβανε περιήγηση στους χώρους της Σχολής και έπειτα συζήτηση στρογγυλής τραπέζης παρουσία του Μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρου, του Εκπροσώπου Τύπου του Πατριαρχείου Πατέρα Δοσίθεου, του Εκπροσώπου Μειονοτικών Βακουφίων κου Λάκη Βίγκα, των μελών του Δ.Σ. του ΣΥΡΚΙ κας Σούλας Καπούνταγ και κων Γιώργου Παπαλιάρη, Στράτου Δολτσινιάδη, Γιάννη Δεμιρτζόγλου και των μελών της επιτροπής του ευρωπαϊκού προγράμματος κας Φραγκούς Καράογλαν και κας Μαρίνας Δρυμαλίτου.
Οι συμμετέχοντες που προέρχονταν από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Τουρκίας όπως Hürriyet, Sabah, Zaman, Taraf, Doğan Haber Ajansı κ.α. επισκέφθηκαν όλους τους χώρους της Σχολής και της Μονής Αγ. Τριάδας Χάλκης μαζί με τον πατέρα Δοσίθεο, ο οποίος τους έδωσε βασικές ιστορικές πληροφορίες σχετικά με τη Σχολή και την αποστολή της.
Έπειτα η εκδήλωση συνεχίστηκε στην κεντρική αίθουσα τελετών όπου η κ. Δρυμαλίτου τους παρουσίασε τους άξονες και τις δράσεις του ευρωπαϊκού προγράμματος μέχρι σήμερα.


Τον λόγο έλαβε εν συνεχεία ο Ηγούμενος της Θεολογικής Σχολής Μητροπολίτης κ. Ελπιδοφόρος καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. και επισημαίνοντας ότι η Σχολή είναι ανοιχτή όχι μόνο στους επισκέπτες αλλά και στους ερευνητές, σπουδαστές και πανεπιστημιακούς φιλοξενώντας εκδηλώσεις και δράσεις ακαδημαϊκού και πολιτιστικού περιεχομένου εκπληρώνοντας με τον τρόπο αυτό εν μέρει τους σκοπούς λειτουργίας που θα είχε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό ίδρυμα. «Εργαζόμαστε εντατικά για τη μέρα που θα επαναλειτουργήσει η Σχολή κανονικά για να επιτελέσει και τον εκπαιδευτικό σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε καθώς δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε και άλλο χρόνο» τόνισε προσθέτοντας ότι δεν αρκεί η διασφάλιση της ελεύθερης άσκησης της θρησκευτικής λατρείας όταν καταπατούνται βασικά δικαιώματα όπως της εκπαίδευσης των κληρικών που λειτουργούν τους θρησκευτικούς χώρους.
Στη συνέχεια ο Ηγούμενος της Σχολής αναφέρθηκε στις προετοιμασίες που γίνονται ώστε να είναι έτοιμη η Σχολή να υποδεχτεί τους φοιτητές σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό και πνευματικό χώρο. Για αυτό το λόγο σχεδιάζεται ανάπλαση του εξωτερικού χώρου της Σχολής όπου θα διαμορφωθεί ένα συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο μεγάλης χωρητικότητας, ανακαίνιση των κοιτώνων και των αιθουσών διδασκαλίας και επανασχεδιασμός του προγράμματος σπουδών. Παράλληλα, προετοιμάζεται η ψηφιοποίηση της πολύτιμης βιβλιοθήκης της Σχολής και ανάρτησή της στο διαδίκτυο κάνοντάς την προσβάσιμη σε μελετητές από όλο τον κόσμο. Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο Μητροπολίτης κ. Ελπιδοφόρος αποσαφήνισε ότι δεν υπάρχει κάποιο νομικό κώλυμα για το άνοιγμα της Σχολής αλλά ότι είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης.


Επίσης, υπογράμμισε ότι η επαναλειτουργία θα αποβεί ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές καθώς η Σχολή θα φιλοξενεί φοιτητές από όλο τον κόσμο αλλά κυρίως γιατί θα μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές και να διευρύνουν τον διάλογο μεταξύ ισλάμ και χριστιανικού κόσμου αλλά και να μιλήσουν για το ισλάμ στη δύση έχοντας γαλουχηθεί σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον και εμπεδώσει την ειρηνική συμβίωση κατά την εκπαίδευσή τους.
Ο κ. Βίγκας με τη σειρά του επεσήμανε στους δημοσιογράφους ότι το θέμα της Χάλκης πρέπει να ειδωθεί σαν ζωτικό ζήτημα του ίδιου του Πατριαρχείου καθώς η επάνδρωση του προερχόταν από τους αποφοίτους της Χάλκης. «Υπάρχει ευθύνη εδώ απέναντι σε έναν θεσμό 17 αιώνων και του περιορισμού της φυσικής εξέλιξης του» επεσήμανε ο κ. Βίγκας.
Πάνω σε αυτό ο πατέρας Δοσίθεος υπερθεμάτισε λέγοντας ότι οι απόφοιτοι της Σχολής υπηρετούσαν την Ορθόδοξη εκκλησία ανά την υφήλιο και ήταν οι συνομιλητές με εκπροσώπους άλλων εκκλησιών σε θέματα θεολογικού προβληματισμού, ενώ δεν είναι τυχαίο που ο διαθρησκειακός διάλογος ανέπτυξε νέα δυναμική επί ημερών του τωρινού Οικουμενικού Πατριάρχη που είναι και ο ίδιος απόφοιτος της Σχολής.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε αναφορά στο θέμα της αμοιβαιότητας που έχει τεθεί επανειλημμένα από την κυβέρνηση για το άνοιγμα της Σχολής ξεκαθαρίζοντας ότι η επαναλειτουργία της Σχολής δεν αποτελεί διμερές θέμα αλλά είναι ζήτημα αποκατάστασης ενός θεμελιώδους δικαιώματος απέναντι στους πολίτες της ίδιας της χώρας κάτι το οποίο ισχύει και για άλλα ζητήματα που αφορούν τις μειονότητες. Αφού ολοκληρώθηκε η συζήτηση προσφέρθηκε γεύμα στους καλεσμένους στην τράπεζα της Σχολής και έπειτα η περιήγηση συνεχίστηκε στο νησί.


1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους.3 Οκτωβρίου 2014 - 10:07 π.μ.

    Η παρουσία των εκπροσώπων των Μέσων Γενικής Ενημερώσεως της Τουρκίας σε ένα παλαιό Μοναστήρι αλλά και σε μία ιστορική Σχολή του Πατριαρχείου μας, όπως αυτή της Αγίας Τριάδος Χάλκης, δείχνει ότι οι άνθρωποι αυτοί ενδιαφέρονται να μάθουν. Τόσο η παρουσία του Ηγουμένου της Μονής Αγίας Τριάδος, Σεβ. Μητροπολίτου Προύσης κύριου Ελπιδοφόρου, όσο και του π. Δοσιθέου, αλλά και του εκλεκτού Ρωμηού κυρίου Λάκη Βίγκα στην συνάντηση αυτή, φανερώνει το ενδιαφέρον και την αγωνία της Ρωμηοσύνης και του Πατριαρχείου για την λειτουργία της Σχολής. Τα λόγια και οι εξηγήσεις πού δόθηκαν από τους παραπάνω στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημερώσεως της Τουρκίας, ασφαλώς θα έβαλαν τα πράγματα στην θέση τους, τονίζοντας τον ρόλο της Σχολής όχι μόνο για το ίδιο το Πατριαρχείο και την Ομογένεια, αλλά και για όλη την Εκκλησία. Είναι σημαντικό επίσης, και αυτό φαίνεται από τις δηλώσεις, ότι η λειτουργία της Σχολής δεν έχει να κάνει με διμερή θέματα, ούτε είναι νομικό το πρόβλημα, αλλά αυτό πού χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση. Μακάρι οι εκπρόσωποι να κατάλαβαν, και έτσι να γίνουν οι πρεσβευτές σε μία χώρα πού θέλει αν αλλάξει, ώστε σύντομα να δούμε την Θεολογική Σχολή της Χάλκης να ανοίγει και πάλι τις πύλες της, ώστε να χαρεί ο ουρανός, η Εκκλησία του Χριστού, η Ρωμηοσύνη, αλλά και ο Πατριάρχης μας, ο οποίος πρέρχεται από την Σχολή και δίνει μάχες για την επαναλειτουργία της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails