________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


5/28/2016

ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΣΙΔΗΡΑ ΠΕΡΙ "ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟΥ", "ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ" ΚΑΙ ΠΕΡΙ "ΝΕΩΝ ΧΩΡΩΝ"


Στην θεματολογία της μελλούσης να συνέλθει Αγίας και Ιεράς Συνόδου της Ορθοδοξίας, περιλαμβάνεται και «Το Αυτόνομον και ο τρόπος ανακηρύξεως αυτού». 
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στην πρόσφατη Συνεδρία της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (25 Μαϊου 2016), πέρασε με ψηφοφορία και σχεδόν ομόφωνα η πρόταση να προστεθεί στο κείμενο περί Αυτονόμου η εξής παράγραφος: «Εκκλησιαστικαί Επαρχίαι περί των οποίων εξεδόθη Πατριαρχικός Τόμος ή Πράξις δεν δύνανται ίνα αιτήσωνται την χορήγησιν αυταίς αυτονομίας, διατηρουμένου απαρασαλεύτως του υφισταμένου καθεστώτος». Προφανώς η πρόταση αυτή αποτελεί προσπάθεια της Εκκλησίας της Ελλάδος να διαφυλάξει ως έχει το καθεστώς των λεγομένων «Νέων Χωρών». 
Με αφορμή αυτή την εξέλιξη, αλλά και γενικότερα το ζήτημα του «Αυτονόμου» και της χορήγησής του, που θα συζητηθεί στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, δημοσιεύουμε στη συνέχεια δύο κείμενα του θεολόγου, εκκλησιαστικού ιστορικού και νομικού Ιωάννη Ελ. Σιδηρά. 
Το πρώτο αφορά στο ζήτημα της παραχωρήσεως του «αυτοκεφάλου» και του «αυτονόμου» και το δεύτερο εξετάζει την στάση του μακαριστού Μητροπολίτου Μαρωνείας Τιμοθέου στην εφαρμογή της Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξεως του 1928. 
Και τα δύο κείμενα στηρίζονται σε πηγές και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails