________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


5/09/2016

Ο ΣΗΛΥΒΡΙΑΣ ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΤΟΝ Ι. ΝΑΟ ΠΑΝΑΓΙΤΣΑΣ ΜΑΣΤΑΜΠΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ (ΦΩΤΟ)


Εκ του Ι. Ναού Παναγίτσας Μασταμπά 
Εξ αφορμής της ακαδημαϊκής παρουσίας του στην Πατριαρχική Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, την Κυριακή του Θωμά, 8 Μαΐου 2016, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίαςκ. Μάξιμος, Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου, τέλεσε, κατόπιν αδείας του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, την Θ. Λειτουργία στον μεγαλοπρεπή Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μασταμπά στο Ηράκλειο της Κρήτης, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ. Δευτερεύοντα των Διακόνων του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Θεόδωρο Μεϊμάρη. 
Κατά την προσφώνησή του προς τον Σεβασμιώτατο, ο ιερατικώς Προϊστάμενος του Ναού π. Αντώνιος Φραγιαδάκης εξήρε τις θεολογικές σπουδές (σε Αθήνα, Βελιγράδι και Λονδίνο), την λιπαρά κατάρτιση, την πολύπλευρη εκκλησιαστική διακονία (από τις θέσεις του Κωδικογράφου, του Δευτερεύοντος καί τοῦ Μεγάλου Αρχιδιακόνου) και το φαναριώτικο ήθος του Σεβ. Μητροπολίτου Σηλυβρίας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η σημερινή παρουσία Σας στην Θεοτοκοσκέπαστη ενορία μας είναι ιδιαίτερη τιμή και ευλογία για μας γιατί στο πρόσωπό Σας βλέπουμε τον εκπρόσωπο της σεπτής Κορυφής του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, που ενώνει την Ορθοδοξία και τη Ρωμιοσύνη και που φυλάγει τις Θερμοπύλες του Γένους μας, Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, προς τον Οποίον παρακαλούμε, όταν επιστρέψετε με το καλό στα Πατριαρχεία, να διαβιβάσετε τα ευλαβικά προσκυνήματα, τα υιικά σεβάσματα και τις ευχαριστίες τόσο των ιερέων όσο και όλων ανεξαιρέτως των ενοριτών μας, για την αγάπη με την οποία περιβάλλει την ενορία μας και για την εξαιρετική τιμή που επιδαψίλευσε η Παναγιότητά Του στον κατά πάντα άξιο Πρωτοψάλτη του Ναού μας κ. Αντώνιο Πλαΐτη με το να του απονείμει επαξίως το οφφίκιο του Ὰρχοντος Υμνωδού της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας». Σε ανάμνηση της πρώτης Αρχιερατικής Λειτουργίας ο π. Αντώνιος προσέφερε προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Σηλυβρίας δικηροτρίκηρα. 


Κατά την αντιφώνησή του, ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε τους ιερείς και το εκκλησιαστικό συμβούλιο για τη θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία, εξήρε τους δεσμούς της προσφυγικής Ενορίας Μασταμπά μετά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς ο επί σειρά ετών Προϊστάμενος του Ναού αείμνηστος π. Εμμανουήλ Γιγουρτάκης διετέλεσε συνταξιώτης με τον σεπτό Προκαθήμενο της Εκκλησίας και τον αείμνηστο Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κυρό Κύριλλο κατά τά έτη των κοινών σπουδών των στην τροφό Ι. Θεολογική Σχολή Χάλκης. Πριν κατακλείσει, ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας διεβίβασε τις πατριαρχικές ευχές και την πατρική ευλογία προς άπαντας τους παρισταμένους και εξέφρασε όλως ιδιαιτέρως τη χαρά του για την κατ’ αξίαν απονομή του ειρημένου οφφικίου στον διακεκριμένο μουσικοδιδάσκαλο και καλλιφωνότατο Πρωτοψάλτη κ. Αντώνιο Πλαΐτη, τόσο για τη συνολική προσφορά του στη διακονία του ιερού αναλογίου και την ανάδειξη πλήθους μαθητών ανά την Κρήτη όσο και για την τιμητική μουσική παρουσία του κατά την πρόσφατη Θ. Λειτουργία που ετέλεσε ως Ποιμενάρχης της περιοχής, την Πέμπτη της Διακαινησίμου, στην Ακρόπολη της Σηλυβρίας. 


Κατά την προσφώνησή του, ο Προϊστάμενος του Ναού π. Αντώνιος ευχαρίστησε επίσης και τον Πανοσιολ. Δευτερεύοντα κ. Θεόδωρον για την πρώτη επίσημη παρουσία του στον Ναό, προσφέροντάς του αναμνηστικό σταυρό και τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Θερμές και ολόψυχες ευχαριστίες επίσης εκ μέρους όλων μας εκφράζουμε και στον π. Θεόδωρο Μεϊμάρη, τον δικό μας άνθρωπο. Ο π. Θεόδωρος, γέννημα καί θρέμμα του Ηρακλείου, μαθήτευσε πριν πολλά χρόνια στο ψαλτήρι του Πρωτοψάλτου μας κ. Αντωνίου Πλαΐτη και πήρε δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής. Είναι πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης, της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου της Γενεύης και κάτοχος διδακτορικού επίσης διπλώματος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Σήμερα είναι και αυτός διδάσκων στην Πατριαρχική Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης. Χαιρόμαστε ιδιαιτέρως π. Θεόδωρε που ένας δικός μας και πολλά υποσχόμενος άνθρωπος με τις λαμπρές σπουδές του υπηρετεί με ήθος, ευπρέπεια και ευγένεια στο ιερό κέντρο της Ορθοδοξίας και τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη». 
Ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα εκδηλώσεων της ενορίας και η παράθεση παραδοσιακού γεύματος εκ μέρους του νέου Ὰρχοντος της Μητρός Εκκλησίας προς τιμήν του εκλεκτού Ιεράρχου του Οικουμενικού Θρόνου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails