_____________
__Yπεύθυνος σελίδας: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

8/05/2016

Θρὶξ τριχὸς τριχὶ τρίχα... και αρθροτριχογράφοι...


Η τρίχα στην υπηρεσία τινών «ορθοδόξων» αρθροτριχογράφων! 
Γεράσιμος Φραγουλάκης, αρχιμανδρίτης 
Αννόβερο Γερμανίας
Τις τελευταίες μέρες κάποιες ιστοσελίδες και Blog ανεβάζουν φωτογραφίες κληρικών, κυρίως αρχιερέων, και σχολιάζουν με τρόπο αχαρακτήριστο, ανεύθυνο, φθηνό και ανέντιμο το ντύσιμό τους, τα γένια και τα μαλλιά τους που δεν είναι τα παραδοσιακά, αν και το τι είναι παραδοσιακό και τι όχι σηκώνει πολλή συζήτηση. Το ότι πρόκειται περί σκοπιμότητος αποδεικνύεται και εκ του γεγονότος ότι, αυτή η εμφάνιση των Ορθοδόξων κληρικών όλων των βαθμίδων και όλων των εθνικοτήτων δεν είναι κάτι το οποίο άρχισε να ισχύει τώρα, αλλά έχει καθιερωθεί από την πρώτη στιγμή της εμφανίσεως της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην αλλοδαπή και σίγουρα είναι κάτι που οι εν λόγω "αρθρογράφοι" το γνωρίζουν. Ποιος ο λόγος λοιπόν που το κάνουν; Αν προσέξει κανείς τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουν το θέμα, δεν θα δυσκολευθούν να ανακαλύψουν την σκοπιμότητα που υπάρχει, διότι όλα τα άρθρα τους έχουν την ίδια κατάληξη. Τα ίδια πρόσωπα που εμφανίζουν με λαϊκή περιβολή, τα παρουσιάζουν στην συνέχεια και ως μετέχοντα στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο που έγινε. Οπότε δεν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο, το πιάσαμε το υπονοούμενο! 
Δεν θα κάτσω βέβαια να ασχοληθώ, για να δικαιολογήσω αυτή την εμφάνιση η οποία ισχύει από την πρώτη στιγμή. Προσωπικώς ανήκω κι εγώ στους κληρικούς που στην καθημερινότητά τους χρησιμοποιούν πολιτική περιβολή, δεν έχω κοτσίδα, αν και να ήθελα φυσικοί λόγοι δεν μου το επιτρέπουν, το δε μήκος της γενειάδας μου ποικίλει στις διάφορες χρονικές περιόδους. Οι ενορίτες μου πάντως, όπου κι αν με συναντήσουν "πάτερ" θα με αποκαλέσουν και θα ασπαστούν και το χέρι μου είτε πολιτικά είτε ράσα φορώ, είτε στο ναό είτε στην αγορά ή όπου αλλού με συναντήσουν. Δεν μου αφήνει δε καμιά αμφιβολία το γεγονός ότι, σκοπός όλων αυτών των "αρθρογράφων"είναι να θίξουν και να σπιλώσουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, γιατί ενώ αυτή η συγκεκριμένη εμφάνιση των Ορθοδόξων κληρικών αφορά όλες τις εθνικότητες και όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες που διατηρούν ενορίες στην αλλοδαπή, τα πυρά τους τα στρέφουν μόνο εναντίων κληρικών του Οικουμενικού Θρόνου. Κάποιοι μάλιστα έφτασαν στο σημείο απευθυνόμενοι στους πιστούς, να τους παροτρύνουν να πηγαίνουν και να εκκλησιάζονται σε ναούς άλλων, πολύ-πολύ συγκεκριμένων εθνικοτήτων. 
Ναι, όλοι αυτοί οι πανάθλιοι προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους επιστράτευσαν και τις "τρίχες". Ποιος αλήθεια μπορεί να πάρει στα σοβαρά όσους ασχολούνται με τρίχες; Όσο πονηρά και καταχθόνια κι αν είναι τα σχέδια που εξυπηρετούν, έχουν διαλέξει λάθος τρόπο, ο οποίος όμως συμφέρει την Ορθοδοξία γιατί έτσι και αποκαλύπτονται και γελοιοποιούνται! 

3 σχόλια:

 1. Είναι όλοι αυτοί που κόπτονται για την παράδοση και τους κανόνες και επειδή δεν μπορούν να τα δουν κριτικά τα υποβιβάζουν σε "τρίχες". Έτσι γι αυτούς δεν έχει σημασία το ποιόν η πνευματικότητα η κατάρτιση των κληρικών αρκεί να έχουν μαλλιά μακρυά και γένια. Υπήρχαν στο παρελθόν και "παραδοσιακοί" Αρχιερείς που στις ιερατικές συνάξεις θεωρούσαν απαραίτητο να μετρούν με το υποδεκάμετρο τον μήκος της κοτσίδας και των γενιών των κληρικών του. Αλλά μια και έχουν γι αυτούς τόσο σημασία οι "τρίχες" να τους πω πως ο Ιερός Χρυσόστομος λέει πως να κόβει κάποιος τα γένια του και τα μαλλιά του είναι ένδειξη καθάρσεως από κακών έργων. Η δε πλειονοψηφία των αγιογραφιών παρουσιάζουν το Ιερό Χρυσόστομο με λίγα γένια και λίγα μαλλιά. Μάλλον "αντιπαραδοσιακός" θα ήταν ο εν λόγω μέγας Πατήρ της Εκκλησίας.
  ΟΡΚ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ακριβώς όπως τα λέτε είναι πάτερ ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σε χώρες με πολυεθνική ορθόδοξη διασπορά σε κάποιες περιοχές οι μόνοι ορθόδοξοι ναοί είναι ο ελληνικός και ο πολύ-πολύ συγκεκριμένης εθνικότητας. Και ενώ στον πολύ-πολύ συγκεκριμένης εθνικότητας ναό εκκλησιάζονται σχεδόν αποκλειστικά πιστοί από την συγκεκριμένη εθνικότητα, στον ελληνικό ναό εκκλησιάζονται πιστοί από όλες τις άλλες εθνικότητες, ακόμη και Τζαμαϊκανοί και Αιθίοπες. Ας κατανοήσουν λοιπόν την σημειολογία αυτού του γεγονότος αυτοί που ονειρεύονται υποταγή μας στην εν λόγω συγκεκριμένη εθνικότητα, θρησκευτικά και πολιτικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails