________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


11/13/2016

ΜΝΗΜΗ ΙΕΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ


Στην εορτή του εν Αγίοις πατρός ημών Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, του οποίου ιερά λείψανα φυλάσσονται στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστατεί "από του Παραθρονίου" τόσο κατά τον Εσπερινό της εορτής, όσο και κατά την Θ. Λειτουργία. 
Σύμφωνα με το Τυπικό της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας στον θρόνο τίθεται τιμητικώς η εικόνα του ιερού Χρυσοστόμου, ενώ ο Μ. Εκκλησιάρχης τοποθετεί δίπλα στην εικόνα και την ποιμαντορική ράβδο του αγίου. Οι ιερείς και οι διάκονοι που πρόκειται να λειτουργήσουν “λαμβάνουν καιρό” όχι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αλλά από την ιερά εικόνα του αγίου, ο οποίος παραμένει πάντοτε ζωντανός στη μνήμη της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.
Στον σολέα του Πατριαρχικού Ναού τίθενται προς προσκύνησιν υπό των πιστών τα λείψανα του μεγάλου ιεράρχου της Κωνσταντινουπόλεως, τα οποία, μαζί με τα λείψανα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, επέστρεψαν στην Πόλη από τη Ρώμη στις 27 Νοεμβρίου 2004, χάρις στις ενέργειες του διαδόχου των αγίων ιεραρχών σημερινού Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.
Παραθέτουμε το Απολυτίκιο της ανακομιδής. 
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου
Ποίημα Μητροπολίτου Πέργης Εὐαγγέλου Γαλάνη

«Τῇ Ὑπερμάχῳ Στρατηγῷ... » ἦχος πλ. δ΄ 
Ἐπανευφραίνεται λαμπρῶς ἡ Ἐκκλησία, 
ἐπὶ τῇ ἥξει τοῦ σεπτοῦ Σου Λειψάνου, 
εἰς τὴν Πόλιν ἣν ἀξίως ἐποίμανας· 
καὶ δοξάζει, τὸν οὐράνιον Δοτῆρα, 
Ἰωάννη Πάτερ Χρυσόστομε, 
ἀνακράζουσα, ἰδοὺ ὁ θρόνος Σου, Ἅγιε.
Τιμώντας την σημερινή μνήμη του ιερού Χρυσοστόμου, δημοσιεύουμε δύο κείμενα του θεολόγου, εκκλησιαστικού ιστορικού και νομικού κ. Ιωάννη Σιδηρά, τα οποία αναφέρονται στην πολυκύμαντη ζωή του αγίου και στην διδασκαλία του για τους πολιτικούς άρχοντες. 



1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Ιεροκήρυξ Ι. Μ. Κίτρους.13 Νοεμβρίου 2016 στις 11:14 μ.μ.

    Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Ο Ποιμενάρχης, ο Δάσκαλος, ο Θεολόγος, ο Παιδαγωγός, ο Ερμηνευτής, ο Ρήτωρ. Ένας άνθρωπος πού σφράγισε με την ζωή του, την πορεία της Εκκλησίας και του Γένους. Αυτόν τον Άγιο τιμά η Εκκλησία κάθε χρόνο στις 13 Νοεμβρίου. Αυτόν τον Άγιο τιμά ιδιαιτέρως και η Μεγάλη Εκκλησία την οποία εποίμανε και διακόνησε. Και η τιμή δεν είναι απλή, αλλά μεγαλοπρεπής. Τίθεται η εικόνα του στον Πατριαρχικό Θρόνο και τα ιερα του λείψανα, ανεκτίμητος θησαυρός κάτω, ο δε Διάδοχός του Πατριάρχης χοροστατεί από το Παραθρόνιο. Τι τιμή, τι τάξη και τι μεγαλοπρέπεια. Ο Θεός με τις ευχές του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου να ευλογεί την Μεγάλη Εκκλησία και όλους όσοι έχουν την χαρά, την ευλογία και το προνόμιο να την διακονούν, με πρώτον τον Πατριάρχη του Γένους μας κύριο Βαρθολομαίο, πού φέτος εορτάζει τα είκοσι πέντε χρόνια του στον Θρόνο του Ιερού Χρυσοστόμου, ώστε για πολλά χρόνια ακόμα να ίσταται επί του πρώτου Θρόνου της καθ' ημάς Ανατολής, οδηγώντας το σκάφος της εις νομάς σωτηρίους. Χρόνια πολλά και ευλογημένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails