________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


11/14/2016

Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ (ΦΩΤΟ)


Εκ της Ι. Μητροπόλεως Βελγίου
Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η εφέστιος πανήγυρις του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών, της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου και Εξαρχίας Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου. Κατά το εκκλησιαστικό ημερολόγιο, η μνήμη της Συνάξεως των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων Δυνάμεων τελείται την 8η του μηνός Νοεμβρίου, ωστόσο λόγω της εργάσιμης ημέρας, η πανήγυρις μεταφέρθηκε την πρώτη Κυριακή μετά την εορτή.
Έτσι, την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016, τελέσθηκε η Θ. Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό, προεξάρχοντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Γερμανίας κ. Αυγουστίνου, ευγενώς προσκληθέντος προς τούτο από τον Σεβασμ. Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα. 
Στη Θ. Λειτουργία έλαβαν μέρος: ο επιχώριος Σεβασμ. Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας, οι Πανιερώτατοι Αρχιεπίσκοπος κ. Σίμων (Πατριαρχείο Μόσχας), Μητροπολίτης Αχαΐας κ. Αθανάσιος (Διευθυντής τοῦ Γραφείου της Εκκλησίας της Ελλάδος παρά τη Ευρωπαϊκή Ενώσει), Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού κ. Ιώβ (Οικουμενικό Πατριαρχείο) και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοπος κ. Δοσίθεος (Πατριαρχείο Γεωργίας), Επίσκοπος Αριανζού Βαρθολομαίος (Μητροπόλεως Γερμανίας - Οικουμενικό Πατριαρχείο) και Χωρεπίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος (Διευθυντής του Γραφείου της Εκκλησίας της Κύπρου παρά τη Ευρωπαϊκή Ενώσει). 


Τον θείο λόγο εκήρυξε ο Μητροπολίτης Γερμανίας,αναφερθείς εκτενώς στην μαρτυρία της Ορθοδοξίας σε μια Ευρώπη που κλυδωνίζεται από τις σύγχρονες προκλήσεις, στην Ορθοδοξία, που μπορεί να δώσει λύσεις στο αδιέξοδο του σύγχρονου ανθρώπου, ελευθερώνοντάς τον από τα πολλά και δυσβάσταχτα προβλήματα που τον ταλαιπωρούν. 
Στη Θ. Λειτουργία παρέστησαν ο Εξοχ. Πρέσβυς κ. Ανδρέας Παπασταύρου, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος παρά τη Ευρωπαϊκή Ενώσει, και ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος κ. Αργύριος Μακρής, ο κ. Βασίλειος Κατακαλίδης, Α´ Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βέλγιο, η Διευθύνουσα του Προξενικού Γραφείου της Ελλάδος στις Βρυξέλλες κα Ελένη Πετρουλά, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών της Ελλάδος εν Βελγίω με επικεφαλής τον Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο Ζαχαριάδη και τον Υποναύαρχο κ. Σπυρίδωνα Κονιδάρη, η Οσιολ. Γερόντισσα Ιωάννα, Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Γενεσίου της Θεοτόκου Άστεν (Ολλανδία),μετά της συνοδείας αυτής, πρόεδροι φορέων και εθνικοτοπικών συλλόγων, καθώς και πλήθος πιστών. 
Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας ευχαρίστησε πρωτίστως τον Άγιο Θεό που χάρισε για μια ακόμη φορά την ευκαιρία Ευχαριστιακής Συνάξεως εις τιμήν και μνήμην των προστατών της πόλεως των Βρυξελλών, Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ, και εν συνεχεία τον κλεΐσαντα με την παρουσία του την πανήγυρη Μητροπολίτη Γερμανίας, ανταποκριθέντα στην πρόσκληση του, πολιό και σεβάσμιο Ιεράρχη του Οικουμενικού Θρόνου, ποιμένα καλό και σοφό οιακοστρόφο της ομόρου επαρχίας, τους λοιπούς αγίους Αρχιερείς, τους εκπροσώπους των Διπλωματικών και Στρατιωτικών Αρχών, τους ιερείς και επιτρόπους του Μητροπολιτικού Ναού, που συνέβαλαν στην άρτια οργάνωση της πανηγύρεως, καθώς και τους πιστούς που κατέκλυσαν τον Ναό.


Στην αντιφώνησή του ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, ευχαρίστησε τον Σεβασμ. Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα για την φιλάδελφη πρόσκλησή του, και του απηύθυνε θερμούς συγχαρητηρίους λόγους για τη διακονία του στην επαρχία του Μπενελούξ, αναφερόμενος στην εν Αγίω Πνεύματι προ τριετίας εκλογή του, στην οποία και ο ίδιος μετείχε ως Συνοδικός Ιεράρχης, χαρακτηρίζοντας τον κ. Αθηναγόρα ως καύχημα της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως. 
Τέλος, με την σοφία και την πλούσια εμπειρία που τον διακρίνουν, χαιρέτησε τον εν Βελγίω Απόδημο Ελληνισμό, τονίζοντας τον σημαίνοντα ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει στην Ευρώπη, προσαρμοζόμενος στην σύγχρονη πραγματικότητα, χωρίς όμως να χάσει τις ρίζες και την ταυτότητά του. 
Η πανήγυρις ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη δεξίωση στο πολιτιστικό κέντρο του σχολείου Sint-Jan Berchmans College, όπου επτά Ελληνικοί Εθνικοτοπικοί Σύλλογοι των Βρυξελλών παρουσίασαν χορούς από όλη την Ελλάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails