________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


2/28/2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΒΕΛΓΙΟΥ (25-26 Φεβρουαρίου 2017)


ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΒΕΛΓΙΟΥ 
Την Κυριακή της Τυρινής, 26 Φεβρουαρίου 2017 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας λειτούργησε στην Ενορία της Ουτρέχτης, στην Ολλανδία, όπου ετέλεσε και την εις Διάκονον χειροτονία του κ. Αλεξάνδρου Πιτσικάκη, ο οποίος πρόκειται να διακονήσει την εν λόγω ενορία της Μητροπόλεως. 
Ο νεοχειροτονηθείς πατήρ Αλέξανδρος είναι έγγαμος κληρικός, έλκει την καταγωγή του από τη μεγαλόνησο Κρήτη, σπούδασε τα ιερά γράμματα στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών ενώ έχει ασχοληθεί με την ψυχολογία και την ψυχοθεραπευτική. Τυγχάνει υιός του πατρός Κωνσταντίνου Πιτσικάκη, κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, και ζήλω θείω πεπυρωμένος αποφάσισε να διακονήσει την Ορθόδοξο Διασπορά στην Ολλανδία. 


Στη σύντομη προσφώνησή του αναφέρθηκε με ευχαριστία στον Μητροπολίτη Βελγίου για την εκ των χειρών του εισδοχή του στις τάξεις του ιερού κλήρου, με συγκίνηση ευχαρίστησε την σύζυγο, τους γονείς και τους οικείους του, ενώ εκτενώς τόνισε την μεγάλη ευθύνη που του ανατίθεται, να διακονεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Εσπερία. Είπε συγκεκριμένα πως δεν μεταναστεύει εκκλησιαστικά αφού από την μια θυγατέρα της Μητρός Εκκλησίας, την Κρήτη όπου γεννήθηκε και ανδρώθηκε, τον μεταφέρει η χάρις του Θεού στην άλλη θυγατέρα του Οικουμενικού Θρόνου, την Ιερά Μητρόπολη Βελγίου. Έκανε μνεία ενός περιστατικού που στιγμάτισε τη ζωή του, λέγοντας πως όταν στην παιδική του ηλικία επισκέφθηκε με την οικογένεια του την Κωνσταντινούπολη και το Σεπτό Κέντρο του Φαναρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τον ακούμπησε με την πατριαρχική του ράβδο λέγοντάς του πως μια ημέρα θα υπηρετήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 
Αντιφωνώντας ο Άγιος Βελγίου κάλεσε τον νεαρό τη ηλικία πατέρα Αλέξανδρο να κρατήσει την ευσέβεια και τις αρχές που του έδωσε η οικογένειά του, να μπει στα ενδότερα του καταπετάσματος με φόβο Θεού αλλά και θάρρος, διακονώντας ως καλός στρατιώτης Ιησού Χριστού την ενορία που ο Θεός διά της Εκκλησίας του εμπιστεύθηκε. 


Στη χειροτονία πέραν του κατά σάρκα πατρός του νεοχειροτονηθέντος, π. Κωνσταντίνου Πιτσικάκη, συμμετείχαν κληρικοί της Μητροπόλεως, καθώς και ο εκ των Πατριαρχικών Διακόνων, Πανοσ. Διάκονος της Σειράς κ. Γρηγόριος Φραγκάκης. Ο πατήρ Γρηγόριος βρέθηκε για λίγες μέρες στη Μητρόπολη προκειμένου να πραγματοποιήσει μαθήματα τυπικού και λειτουργικής στον ιερό κλήρο, μεταφέροντας την εμπειρία του όσον αφορά την τάξη και την παράδοση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, από την Έδρα του στις ενορίες της Διασποράς. 
Η Κυριακή της Τυρινής έκλεισε με τον A' Κατανυκτικό Εσπερινό στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Βελγίου εκ του παραθρονίου, ενώ στο τέλος κλήρος και λαός αντάλλαξαν τον ασπασμό της συγχωρήσεως επί τη ενάρξει της Αγίας και Μεγάλης Σαρακοστής. Μεγάλης Τεσσαρακοστής.


Αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Γεωργίας στην Ιερά Μητρόπολη Βελγίου 


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας εδέχθη το Σάββατο 25η Φεβρουαρίου 2017, στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως, στις Βρυξέλλες, αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Γεωργίας. 
Πέντε Γεωργιανοί Ιεράρχες, με επικεφαλής τον Σεβ. Μητροπολίτη Vani και Bagdati κ. Αντώνιο, ευρισκόμενοι για υπηρεσιακούς λόγους στις Βρυξέλλες, επισκέφθηκαν καθηκόντως και τον επιχώριο Μητροπολίτη του Οικουμενικού Θρόνου, ο οποίος τους υποδέχθηκε εγκαρδίως, τους παρουσίασε την ιστορία της τοπικής Εκκλησίας, αναφερόμενος στο έργο το οποίο επιτελείται στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. 
Στην αντιφώνησή του ο έχων τα πρεσβεία Σεβ. Μητροπολίτης Vani και Bagdati κ. Αντώνιος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Βελγίου για την θερμή αδελφική υποδοχή, τόνισε την αγάπη και τον σεβασμό που η Εκκλησία της Γεωργίας, αλλά και ο ίδιος προσωπικά, τρέφουν τόσο για το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου όσο και για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τόνισε την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας και διαλόγου μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών, κυρίως δε όσον αφορά τα μείζονα ζητήματα ένα εκ των οποίων και η Ορθόδοξος Διασπορά. 


Στη συζήτηση που διεξήχθη σε αδελφικό κλίμα, αντιφωνώντας ο Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας, τόνισε και ο ίδιος την ανάγκη συνεργασίας και διαλόγου τόσο σε Διορθόδοξο επίπεδο, όσο και σε Διαχριστιανικό, κάτι που μπορεί αφ´ενός να προβάλει την ενότητα της Ορθοδοξίας στο σύγχρονο κόσμο, αφ´ ετέρου δε να επιλύσει τα διάφορα ζητήματα που υπάρχουν ή προκύπτουν στις διορθόδοξες σχέσεις. 
Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Vani και Bagdati κ. Αντώνιος και Rustavi κ. Ιωάννης, οι Επίσκοποι Margveti και Ubisa Μελχισεδέκ, Borjomi και Bakuriani Λάζαρος, ο εν Βελγίω Επίσκοπος Δοσίθεος, ο εν Βορείω Αμερική Σάββας καθώς και κληρικοί της Εκκλησίας της Γεωργίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails