________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


2/14/2017

Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΑΓΙΟΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΩΝ ΑΡΧΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ


Εκ της Αδελφότητος των Αρχόντων
Με εκκλησιαστική σεμνότητα τελέσθηκε η, κατά το έθος, κοπή της Αγιοβασιλόπιτας της Αδελφότητας των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου «Παναγία η Παμμακάριστος». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο του Ομίλου Τσάκος «Μακεδονία», ενώ εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου ήταν ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος. 
Το «παρών» στην τελετή έδωσαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ καθώς και περισσότεροι από εκατό Άρχοντες Οφφικίαλοι της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας. Την εκδήλωση συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Αδελφότητας Εντιμολ. Καθηγητής και Άρχων Διδάσκαλος του Γένους κ. Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής. 


Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος μετέφερε τον πατρικό χαιρετισμό και τις Πατριαρχικές ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχου στους Άρχοντες, αναφερθείς παράλληλα στα δύο σημαντικά γεγονότα του παρελθόντος έτους: την πραγματοποίηση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας και τη συμπλήρωση εικοσιπέντε ετών πολύκαρπης και ευδόκιμης πατριαρχικής διακονίας του Πατριάρχου Βαρθολομαίου. 


Το λόγο, κατόπιν, έλαβε ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Εντιμολ. Άρχων Ορφανοτρόφος κ. Ανδρέας Ζομπανάκης, ο οποίος καλωσόρισε τους Άρχοντες και ευχήθηκε καλό και ευλογημένο Νέο Έτος, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην 25χρονη επέτειο του Οικουμενικού Πατριάρχου, σημειώνοντας ορισμένα σημαντικά στοιχεία της πατριαρχικής διακονίας. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος των Αρχόντων χαρακτήρισε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ως «Απόστολο ειρήνης και καταλλαγής, διαλόγου και ανοιχτών οριζόντων καθώς και μεγαλόπνοο οραματιστή». Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε, επίσης, στη σημαντική προσφορά του μακαριστού Άρχοντος Μεγάλου Υπομνηματογράφου Ιωάννου Παπαμιχαλάκη ο οποίος διετέλεσε για δέκα χρόνια Πρόεδρος της Αδελφότητας. 


Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η, κατά το έθος, επίσημη ομιλία της εκδήλωσης. Επίσημος προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος ο οποίος με λόγο εκκλησιαστικό και θεολογικό ανέπτυξε το θέμα: «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας». Ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία του χαρακτήρισε την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο ως «σημείον μέγα» της αγάπης του Θεού αλλά δεν δίστασε να υπογραμμίσει και πολλές αλήθειες οι οποίες σκοπίμως διαστρεβλώνονται από σύγχρονους «σωτήρες» της Εκκλησίας. 


Μετά την ομιλία του αγίου Χριστουπόλεως ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε τις ευχαριστίες όλων των μελών της Αδελφότητας προς τον Θεοφιλέστατο για την εξαιρετική ομιλία του, τονίζοντας ότι η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος είναι μία έκτακτη και μεγάλη έκπληξη για την ιστορία, υπογράμμισε μάλιστα τέσσερα σημεία τα οποία δηλώνουν την ευδοκία του Θεού για την πραγματοποίηση της Μεγάλης Συνόδου τον συγκεκριμένο χρόνο και υπό την Προεδρία του συγκεκριμένου Πατριάρχου. Συμπερασματικά ο κ. Δεληκωσταντής σημείωσε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία ανεδείχθη «Εκκλησία των εκπλήξεων» όπως αυτό φάνηκε από τις διεργασίες της Αγίας Συνόδου παρά την αδικαιολόγητη απουσία των τεσσάρων Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών. 
Ακολούθησε η τελετή της κοπής της Αγιοβασιλόπιτας και το επίσημο δείπνο κατά τη διάρκεια του οποίου αποδόθηκαν παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια από μέλη της χορωδίας και μαθητές του μακαριστού μουσικοδιδασκάλου Λυκούργου Αγγελόπουλου. 


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον χαιρετισμό του φιλοξενούντος Άρχοντος Καπετάν Παναγιώτη Τσάκου και του παλαιοτέρου εν ζωή Άρχοντος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ιστορικού Αριστείδη Πανώτη ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του και τον ενθουσιασμό του για την ομιλία του αγίου Χριστουπόλεως λέγοντας χαρακτηριστικά: «ο Θεοφιλέστατος έβαλε επιτέλους τα πράγματα στη θέση τους». 
Ο συντονιστής της εκδήλωσης κ. Δεληκωσταντής αναφέρθηκε τέλος, σε πρακτικά και διαδικαστικά ζητήματα της Αδελφότητας, ενώ μετά την ευλογία των περισσευμάτων της τραπέζης από το Σεβ. Μητροπολίτη Προικοννήσου κ. Ιωσήφ εψάλη ο πολυχρονισμός του Παναγιωτάτου Πατριάρχου μας από τους παρόντες Άρχοντες Πρωτοψάλτες. 
Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χριστουπόλεως κ. Μακαρίου για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails