________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


2/11/2017

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΜΠΧΑΖΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ


Του Ιωάννη Λότσιου Δρ Θ. 
Επιστολή απέστειλε (09/02/2017) η αυτο-αποκαλούμενη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμπχαζίας προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, σχετικά με την αυτονομία της, την Αγία και μεγάλη Σύνοδο, το Συνοδικό Κείμενο για την Αυτονομία και την μη συμμετοχή του Πατριαρχείου της Γεωργίας. 
Η Επιστολή αναφέρει ότι στις 5 Ιουλίου 2016, η τοπική σύνοδος της Ιεράς Μητροπόλεως της Αμπχαζίας εξέτασε όλα τα κείμενα που εγκρίθηκαν από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2016. Η σύνοδος της Ιεράς Μητροπόλεως της Αμπχαζίας υιοθετεί ομόφωνα όλα τα παραπάνω συνοδικά κείμενα και τα συνιστά ως δεσμευτικά στους Ορθόδοξους Χριστιανούς που απαρτίζουν το ποίμνιο της Ιεράς Μητροπόλεως της Αμπχαζίας.
Ταυτόχρονα, η Σύνοδος της Ιεράς Μητροπόλεως της Αμπχαζίας θεωρεί ότι το σχετικό με την αυτονομία και τον τρόπο ανακήρυξης της συνοδικό κείμενο δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο ορθόδοξο ποίμνιο της Δημοκρατίας της Απχαζίας.
Η σύνοδος της Ιεράς Μητροπόλεως της Αμπχαζίας τονίζει ότι το κύριο εμπόδιο για την επίτευξη της ενότητας μεταξύ των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, των Πανορθοδοξων αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένης και της λύσης του προβλήματος της Εκκλησίας της Αμπχαζίας, σχετίζεται με το θέμα του εθνοφυλετισμού. Είναι γνωστό ότι αυτή η εκκλησιολογική αίρεση καταδικάστηκε στη σύνοδο της Κωνσταντινούπολης του 1872, και είναι ένα από τα κύρια εμπόδια της λύσης του προβλήματος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμπχαζίας, σημειώνεται στην Επιστολή.
Η άρνηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας να συμμετάσχει στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, καθώς και η άρνησή της να υπογράψει το σχετικό με το Μυστήριο του Γάμου και τα κωλύματά του συνοδικό κείμενο, κατέδειξε σαφώς την κυριαρχία της αιρέσεως του εθνοφυλετισμού στην Εκκλησία της Γεωργίας.
Τονίζεται,επίσης, ότι η Ορθόδοξη κοινότητα της Αμπχαζίας αντιμετωπίζει για πολλές δεκαετίες τον εκκλησιαστικό εθνικισμό από την πλευρά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας. Η σύνοδος της Ιεράς Μητροπόλεως της Αμπχαζίας, μαζί με το ποίμνιο της Αμπχαζίας, θεωρεί ότι η μόνη δυνατότητα διατήρησης της Ορθοδοξίας στη χώρα τους, είναι η αποκοπή της από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας και η ένταξή της στην Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Τέλος, η αυτο-αποκαλούμενη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμπχαζίας επανέρχεται στο αίτημά της προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για σύσταση ειδικής Διο-ορθόδοξης Επιτροπής υπό την Προεδρία του, με σκοπό την εξέταση των κανονικών δικαιοδοσιών του Πατριαρχείου Γεωργίας σε σχέση με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμπχαζίας. 
Δείτε το αγγλικό κείμενο εδώ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails