________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


3/28/2017

ΤΑ 30ΧΡΟΝΑ ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΣΘΟΝΙΑΣ κ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ (ΦΩΤΟ)


30 χρόνια Αρχιερατείας Προκαθημένου Εσθονικής Εκκλησίας κ. Στεφάνου 
Με εκκλησιαστική σεμνότητα ο Σεβ. Μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας εόρτασε την Κυριακή 26 Μαρτίου 2017, την επέτειο της αρχιερατικής του χειροτονίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αγίων Συμεών και Άννας στην Ταλλίνη. Μαζί με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησε και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος, ο πρωτοσυγκελλεύων πρωτοπρεσβύτερος Ματθίας Πάλλη και κληρικοί της Αρχιεπισκοπής Ταλλίνης. Ο Σεβασμιώτατος στο τέλος της Θείας Λειτουργίας έδωσε το οφφίκιο του Οικονόμου σε τέσσερις κληρικούς παροτρύνοντάς τους να συνεχίσουν να εργάζονται στον αμπελώνα του Χριστού σαν πιστοί στρατιώτες, έτοιμοι για τη μάχη υπέρ των συμφερόντων της Εκκλησίας και του ποιμνίου. 


Τον εορτάζοντα Μητροπολίτη προσφώνησε εκ μέρους των Ιεραρχών της Εσθονίας, των κληρικών και του ποιμνίου ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος, o οποίος υπογράμμισε,με θερμούς και ευγνώμονες λόγους, την προσφορά του τιμώμενου Ιεράρχη στην Εσθονία αλλά και στην Ορθοδοξία γενικότερα. Συγκεκριμένα ο Θεοφιλέστατος σημείωσε: «Δοξάζουμε το Θεό και μνημονεύουμε με ευγνωμοσύνη τον μακαριστό Πατριάρχη Δημήτριο και τον μακαριστό Γέροντά σας Μητροπολίτη Γαλλίας Μελέτιο, οι οποίοι σας εξέλεξαν επίσκοπο Ναζιανζού πριν 30 ολόκληρα χρόνια, το 1987. Εκφράζουμε και την ευγνωμοσύνη μας και στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο που σας ανέθεσε την ποιμαντική διακυβέρνηση της Αυτονόμου Εκκλησίας της Εσθονίας και για το λόγο αυτό σας έχουμε κοντά μας. Οι καρποί της πορείας σας και της προσφοράς σας είναι ανυπολόγιστοι. Αν θέλουμε να δώσουμε μία εικόνα για την 30χρονη πορεία σας τότε θα χρησιμοποιούσαμε αυτή του Εσθονού γεωργού. Σαν τον γεωργό που με πολλή υπομονή και αγάπη σκαλίζει και οργώνει το χωράφι του όλη μέρα και με καρτερία περιμένει τον καρπό, έτσι κι εσείς σαν φιλόμοχθος γεωργός εργάζεστε στο γεώργιο της Εκκλησίας για 30 ολόκληρα χρόνια εκ των οποίων τα 18 στην ευλογημένη εσθονική γη. Σας ευχαριστούμε για όσα φανερά και αφανή έχετε προσφέρει στην Εκκλησία και ευχόμαστε να συνεχίσετε την ενεργό και δυναμική σας παρουσία για πολλά πολλά χρόνια ακόμη προς δόξαν Θεού και Εκκλησίας». 


Το λόγο στη συνέχεια έλαβε ο πρωτοσυγκελλεύων π. Ματθίας ο οποίος ευχαρίστησε τον τιμώμενο Πρωθιεράρχη υπογραμμίζοντας κυρίως την μέριμνά του για την ίδρυση και συγκρότηση της ενορίας του Αγίου Συμεών αλλά και για την εκ βάθρων ανακαίνιση του Ναού αυτού. 
Ο Σεβασμιώτατος κ. Στέφανος, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε τον άγιο Χριστουπόλεως για τους αγαπητικούς του λόγους. Αναφέρθηκε κατόπιν με ευγνωμοσύνη στα πρόσωπα του Μητροπολίτου Μελετίου και των Πατριαρχών Δημητρίου και Βαρθολομαίου, ενώ ιδιαιτέρως υπογράμμισε τη σημασία του ποιμνίου για την πορεία του και τη ζωή του. Συγκεκριμένα απευθυνόμενος στο παρευρισκόμενο ποίμνιο τόνισε ότι «σε στιγμές δυσκολίας εσείς με στηρίξατε και σήμερα βρίσκομαι εδώ στην Εσθονία διότι εσείς με επιλέξατε και με ζητήσατε να έρθω εδώ. Σας αγαπώ πολύ και είμαι ανάμεσά σας. Δεν σκέφτομαι ποτέ να φύγω από την ενεργό υπηρεσία διότι αναλογίζομαι τι θα απολογηθώ σε όλους εσάς που με αγαπάτε και με επιλέξατε». 
Ο Σεβασμιώτατος, τέλος, ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους τους ιερείς και το ευλαβή λαό. Ακολούθησε μικρή δεξίωση κατά την οποία ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε τις ευχές του κλήρου και του λαού.

Εκ της Εκκλησίας της Εσθονίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails