________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


3/14/2017

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΡΟΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ (ΦΩΤΟ)


Από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Μαρτίου 2017 στο Βόλο, στο συνεδριακό κέντρο FORUM, ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Προύσης κ. Ελπιδοφόρου με θέμα: «Η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης: Το όραμα για την επόμενη ημέρα». Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος.
Καλωσορίζοντας τον υψηλό προσκεκλημένο ο Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης, Διευθυντής της Ακαδημίας, έκανε μια σύντομη αναφορά στο βιογραφικό του Σεβασμιωτάτου, αλλά και στα ιστορικά στοιχεία σχετικά με την ίδρυση, την πορεία και τη σημερινή κατάσταση της Θεολογική Σχολής της Χάλκης. 
Ακολούθησε προβολή ολιγόλεπτου σχετικού βίντεο που εντυπωσίασε το κοινό και αμέσως μετά το λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Προύσης. 
Στην ομιλία του, η οποία ξεκίνησε με την παράθεση ιστορικών στοιχείων από την ίδρυση της Σχολής έως σήμερα, έκανε ειδική μνεία τόσο στους προκατόχους του, όσο και στις μορφές ιεραρχών που αναδείχθηκαν μέσα από τη Σχολή (Οικουμενικοί Πατριάρχες, Πατριάρχες Αλεξανδρείας, Αρχιεπίσκοποι, Μητροπολίτες, κ.ά.). 
Η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης ιδρύθηκε το 1844. Καθώς λειτουργούσε ως μοναστική αδελφότητα, είχε τη δυνατότητα να προσλαμβάνει μόνο άνδρες σπουδαστές, κληρικούς, μοναχούς και λαϊκούς. Το 1971, κατόπιν εκδόσεως σχετικού νόμου ο οποίος απαγόρευε τη λειτουργία ιδιωτικών ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η Σχολή υποχρεώθηκε να διακόψει τη λειτουργία της. 

Πέραν όμως των πολλών ιστορικών στοιχείων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος επικεντρώθηκε στο όραμά του για την επόμενη μέρα, για το πώς δηλαδή οραματίζεται να λειτουργήσει η Σχολή παρέχοντας υψηλή θεολογική εκπαίδευση ανωτάτου πανεπιστημιακού επιπέδου, αναγνωρισμένη από τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα και από τις κρατικές αρχές της Τουρκίας, όταν οι καιροί το επιτρέψουν. 
Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου για το αν θεωρεί ότι είναι εφικτή η επαναλειτουργία της Σχολής, ειδικά στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, ο κ. Ελπιδοφόρος τόνισε ότι: «το θέμα του εφικτού, είναι θέμα του Θεού. Δεν θέλουμε να μπούμε στη διαδικασία αν θα γίνει, πότε θα γίνει, αν είναι εύκολο, αν είναι δύσκολο. Εμείς πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας. Η Εκκλησία πάντα αυτό έκανε και το Πατριαρχείο πάντα αυτό έκανε και το καθήκον μας είναι όχι απλά να αγωνιστούμε για την επαναλειτουργία της Σχολής, αλλά να προετοιμαζόμαστε για εκείνη τη μέρα». Σημείωσε χαρακτηριστικά: «εμείς ετοιμαζόμαστε για τη μέρα της επαναλειτουργίας. Δεν είναι μια χίμαιρα την οποία φανταζόμαστε, αλλά είναι μια πραγματικότητα, την οποία είμαστε σίγουροι ότι θα τη ζήσουμε και γι’ αυτό την προετοιμάζουμε συγκεκριμένα». 


Υπέρμαχος της καταλλαγής και του διαλόγου τόσο σε οικουμενικό, όσο και σε διαθρησκειακό επίπεδο, αναφέρθηκε στη συνύπαρξη των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά και στον ενοποιό ρόλο της Εκκλησίας, ενώ όπως επισήμανε μεταξύ άλλων: «Σε αυτή την Εκκλησία έχουν θέση όλοι οι άνθρωποι. Αυτή η Εκκλησία είναι μια Εκκλησία που μπορεί και διαλέγεται με όλους τους ανθρώπους, χωρίς όρια και προκαταλήψεις. Όσο κρατάει ο Ελληνισμός τον πνευματικό του πλούτο, που είναι και η Ορθόδοξη πίστη και η Ορθόδοξη Εκκλησία, κρατάει την ψυχή του. Και όσο η ψυχή του Ελληνισμού είναι ζωντανή, δεν φοβάμαι», τόνισε ο Σεβασμιώτατος. 
Όπως είπε χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβ. Προύσης, «ο Θεός μας έταξε στην Εκκλησία να έχουμε αυτό το ρόλο. Και είμαστε ευγνώμονες στον Θεό που μας έδωσε ένα τέτοιο στόχο και την αποστολή αυτή προσπαθούμε κατά τις δυνάμεις μας να τη φέρουμε σε πέρας, όσο γίνεται καλύτερα. Προετοιμαζόμαστε σε διάφορα επίπεδα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, διότι διαφορετικά θα σήμαινε ότι παραιτούμαστε. Έτσι, ήδη ολοκληρώσαμε τα σχέδια αναστήλωσης του κτιρίου που κατασκευάστηκε το 1896, έχοντας εκπονήσει και τη σχετική αρχιτεκτονική μελέτη. Επίσης έχουμε διαμορφώσει ακαδημαϊκό πρόγραμμα με το πλήρες περιεχόμενο σπουδών και παράλληλα ήδη έχουμε εκπαιδεύσει κληρικούς που θα χρειαστούν για την ακαδημαϊκή επάνδρωση της Σχολής», τόνισε ο κ. Ελπιδοφόρος. 


Επίσης, πρόσθεσε πως ανασυστάθηκε μοναστική αδελφότητα με επτά μοναχούς, ενώ αξιοποιείται ο πνευματικός θησαυρός της περίφημης Βιβλιοθήκης της Σχολής. Επιπροσθέτως, έχουν υπογραφεί διμερείς συνεργασίες με διάφορα ΑΕΙ της Ελλάδας και της Ευρώπης, ενώ 50 φοιτητές εργάστηκαν και εκπαιδεύτηκαν τα τελευταία χρόνια στη Χάλκη μέσω των προγραμμάτων ERASMUS. 
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στο ακροατήριο το τελευταίο μέρος της ομιλίας του Σεβ. Προύσης που αναφέρεται στη συνάντηση και το διάλογο με το Ισλάμ. Σύμφωνα με τον κ. Ελπιδοφόρο, «η επαναλειτουργία είναι σημαντική όχι μόνο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά για όλο τον χριστιανισμό, αλλά και για το Ισλάμ και για την Τουρκία. Και εξηγούμαι: Οι απόφοιτοι της Σχολής μας θα είναι φορείς του πνεύματος του Πατριαρχείου μας, το οποίο είναι πνεύμα διαλόγου, συνεργασίας, ειρήνης και αγάπης. Δεν είναι πνεύμα μισαλλοδοξίας, συντηρητισμού, φονταμενταλισμού, εθνικισμού και διχασμού. Εμείς προάγουμε πάντοτε την ειρήνη και τον διάλογο. Ο απόφοιτός μας είναι άγγελος ειρήνης και συνεργασίας με όλες τις Εκκλησίες και όλες τις θρησκείες. [...] Η επόμενη μέρα της Σχολής, είναι κοντά». 


Η εκδήλωση έκλεισε με την προσλαλιά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του Σεβ. Προύσης κ. Ελπιδοφόρου στην πόλη του Βόλου και την Ι. Μητρόπολη Δημητριάδος. Αναφέρθηκε στα προσωπικά βιώματα που ο ίδιος είχε αποκτήσει από τη διακονία του στη Μητρόπολη Πειραιώς, με τις κατά καιρούς επισκέψεις στο Φανάρι, και τη συμμετοχή του ιδίου στα δρώμενα και στα διεθνή συνέδρια του «Συνδέσμου», της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ορθοδόξων Νεολαιών, όπου του είχε δοθεί η δυνατότητα επικοινωνίας τόσο με ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου όσο και με τον αείμνηστο Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο. 
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ι. Μητρόπολη Δημητριάδος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προύσης την Β΄ Κυριακή των Νηστειών, 12 Μαρτίου 2017, λειτούργησε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου. Αμέσως μετά, ο Σεβ. Προύσης, αφού ξεναγήθηκε στους φιλόξενους χώρους του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας στα Μελισσάτικα, στα γραφεία και στις βιβλιοθήκες της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση και συνεργασία με τον Διευθυντή της Ακαδημίας Δρ. Παντελή Καλαϊτζίδη, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με προοπτική συνεργασιών στους τομείς της από κοινού διοργάνωσης σεμιναρίων, ψηφιοποίησης και εκδόσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails