________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


3/27/2018

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΙΓΗΡΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΦΙΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ "ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ"


Συνέντευξη του Μητροπολίτου Νιγηρίας κ. Αλεξάνδρου στον Ηρακλή Φίλιο (Βαλκανιολόγο, θεολόγο) για το ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ. 
Στην συνέντευξη ο Μητροπολίτης Νιγηρίας είπε για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο: 
Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Κρήτης αποτελεί τον σημαντικότερο σταθμό των τελευταίων αιώνων στην ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Θεωρώ τη συμμετοχή μου σαν μια αληθινή ευλογία Θεού. Εμπειρία ανεπανάληπτη. Το μεγαλύτερο όφελος αποτελεί το γεγονός ότι μαρτυρήθηκε η ενότητα της Εκκλησίας μας. Η απουσία τεσσάρων εκκλησιών, Για τους λόγους που προφασίστηκαν, δεν διέρρηξε αυτή την ενότητα ούτε έκαμε τη Σύνοδο κάτι λιγότερο από «Αγία και Μεγάλη». Η Σύνοδος έδωσε μια πολύτιμη ευκαιρία σε όλες τις τοπικές εκκλησίες να αναθερμάνουν την εκκλησιολογική τους αυτοσυνειδησία που έμοιαζε να χάνεται. 
Η εν Συνόδω επικύρωση της εκκλησιαστικής οικονομίας πρέπει να θεωρηθεί σαν μια μεγάλη κατάκτηση Για τις τοπικές Εκκλησίες, τόσο αυτές του αναπτυσσόμενου κόσμου, όσο και της λεγομένης διασποράς. Εκκλησίες που αντιμετωπίζουν ποιμαντικές προκλήσεις διαφορετικές από τις αντίστοιχες των εκκλησιών των λεγομένων ορθοδόξων χωρών. Το κείμενο Για την Αποστολή του Κόσμου, αν και κάπως συνοπτικό κατ’ εμέ, είναι ένα πολύ δυνατό κείμενο το οποίο οι Εκκλησίες πρέπει να αξιοποιήσουμε Για να εκφέρουμε λόγο προφητικό εν τω μέσω τόσων προκλήσεων. Το πολυσυζητημένο και παρεξηγημένο κείμενο Για τις σχέσεις μας με τον υπόλοιπο Χριστιανικό κόσμο, μας δίνει το κουράγιο να συνεχίσουμε τον διάλογο με τους αδελφούς των άλλων Εκκλησιών, εν αγάπη, αληθεία και εν Πνεύματι Αγίω. 
Προσωπικά θεωρώ ότι τα κείμενα είναι κάπως άτολμα. ‘Όμως έγινε η αρχή. Ας αξιοποιήσουμε αυτή τη μεγάλη δωρεά του Θεού και ας αφήσουμε το δημιουργικό Πνεύμα Του να μας πάει πάρα πέρα. Και θα πάμε. Αλλά η επόμενη Σύνοδος πρέπει να είναι πιο περιεκτική, πρέπει να έχει πρεσβυτέρους, διακόνους, λαϊκούς εγκρατείς θεολόγους άνδρες και γυναίκες και μεγαλύτερη διάρκεια. Τέλος, ο τρόπος με τον οποίον ο Παναγιώτατος Πρόεδρος διαχειρίστηκε τόσο τη Σύνοδο, όσο και τις προσυνοδικές διασκέψεις των Προκαθημένων, καταδεικνύει το πόσο χαρισματικός εκκλησιαστικός άνδρας είναι.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στη συνέχεια. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails