Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «ΘΕΟΤΟΚΕΙΑ 2018» που διοργανώνει η Κοινότητα Νεοχωρίου, με αφορμή την εορτής της Παναγίας της Κουμαριώτισσας, έγινε χθες, Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018, η παρουσίαση της έκδοσης στα τουρκικά, της νεανικής ποιητικής ανθολογίας του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.
Την έκδοση, που μόλις κυκλοφορήθηκε (2018), ανέλαβε η Κοινότητα Νεοχωρίου μαζί με τις Κοινότητες του Βοσπόρου και η επιμέλεια είναι του Σταύρου Γιωλτζόγλου, φιλολόγου - συγγραφέα και Συντονιστή Εκπαίδευσης των Σχολείων της Ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη. Η μετάφραση είναι του Σταύρου Γιωλτζόγλου και της φιλολόγου Βικτωρίας Νάτση.
Η έκδοση αποτελεί πραγματική συμβολή, καθώς έτσι το τουρκικό κοινό θα έρθει σε επαφή με μια αντιπροσωπευτική ποιητική ανθολογία των σημαντικότερων ελλήνων ποιητών του 20ού αιώνα. Και βέβαια έχει ιδιαίτερη σημασία ότι αυτή η ανθολογία ανήκει στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος ως μαθητής, μέσα στην Τουρκία, ανθολογούσε και αντέγραφε «ιδίαις χερσίν» έλληνες ποιητές.
Στην χθεσινή παρουσίαση, που πραγματοποιήθηκε στον αυλόγυρο του Ναού της Παναγίας της Κουμαριώτισσας, παρέστη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος προηγουμένως χοροστάτησε στον Παρακλητικό Κανόνα προς την Υπεραγία Θεοτόκο.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό, στα ελληνικά και αγγλικά, του Ιερατικώς Προϊσταμένου της Κοινότητος, Αρχιμ. Αγαθαγγέλου, Βιβλιοφύλακος των Πατριαρχείων. Ο Αρχιμ. Αγαθάγγελος αναφέρθηκε και στην 57η επέτειο από την εις διάκονον χειροτονία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, που έγινε στις 13 Αυγούστου 1961, από τον αείμνηστο και διακεκριμένο Μητροπολίτη του Οικουμενικού Θρόνου Μελίτωνα Χατζή.
Ακολούθησαν κατατοπιστικές ομιλίες των μεταφραστών της ανθολογίας. Ο Σταύρος Γιωλτζόγλου στα ελληνικά και η Βικτωρία Νάτση στα τουρκικά. Ενδιάμεσα έγιναν απαγγελίες ποιημάτων και στις δύο γλώσσες, επίσης, από τους: Μάριο Βίγκα («Στην πέννα μου», Ι. Πολέμη), Υβόνη Βίγκα («Η Πόλις», Κ.Π. Καβάφη), Δημήτρη Τσολάκη, ηθοποιό από την Αθήνα («Η προσευχή του ταπεινού», Ζ. Παπαντωνίου) και την ηθοποιό και ενορίτισσα Νεοχωρίου Αλίσια Καπούδαγ («Αν», Κίπλινγκ).
Ο Πρόεδρος της Κοινότητος Νεοχωρίου Λάκης Βίγκας, Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ της Μ.τ.Χ.Ε., ευχήθηκε στον Πατριάρχη καλή συνέχεια στο έργο του, καλό ταξίδι και χαιρετισμούς στην Ίμβρο, αφού ο Παναγιώτατος θα εορτάσει την μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη γενέτειρά του, και τον παρακάλεσε να προσφέρει τον επετειακό δίσκο για τα 180 χρόνια της Κοινότητος, στην οικογένεια Serdal koc, που ανέλαβε τη δαπάνη για την επισκευή του ιστορικού, ξύλινου καμπαναριού της Κουμαριώτισσας.
Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε με έκδηλη συγκίνηση, ενθυμούμενος τα μαθητικά του χρόνια στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου και κατήρτισε την ποιητική ανθολογία και διάβασε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Αλέξανδρου Μασσαβέτα «Η Πόλη των απόντων», με αναφορά στο Νιχώρι και στις προσπάθειες της Κοινότητος να φέρει κοντά τους ανθρώπους με διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Ο Πατριάρχης διάβασε – μεταξύ άλλων – και το εξής απόσπασμα από το βιβλίο του Αλ. Μασσαβέτα για το Νιχώρι: «Το εκκλησίασμα είναι πάντοτε ένα εθνικό και κοινωνικό ψηφιδωτό Οι λίγοι – ηλικιωμένοι κυρίως – Νιχωρίτες υποδέχονται τους Ρωμιούς συμπολίτες τους, πολλοί από τους οποίους καταφθάνουν με Τούρκους και Αρμενίους φίλους, Ρώσους, Σέρβους και άλλους Ορθόδοξους της Πόλης, ντόπιους ή μετανάστες. Στο Νιχώρι μαζευόμαστε και όλοι οι Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριοι πάροικοι, πάντα με τους Τούρκους φίλους, τους οποίους διακατέχει η περιέργεια για τα υπό εξαφάνιση έθιμα των Ρωμιών. Η ακολουθία είναι κάτι σαν προσκλητήριο για μεγάλο μέρος της φιλελεύθερης τουρκικής διανόησης της Πόλης».
Ο αυλόγυρος της Κουμαριώτισσας κατακλύστηκε από κόσμο, που παρακολούθησε με ενδιαφέρον την εκδήλωση. Παρέστησαν, επίσης, ο Μητροπολίτης Ικονίου Θεόληπτος και ο Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος Νεκτάριος, Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, ο απερχόμενος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος Ευάγγελος Σέκερης κ.α.
Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση την οποία επιμελήθηκαν με μεράκι οι κυρίες της ενορίας. Η Κοινότητα του Μ. Ρεύματος προσέφερε την τούρτα για την 57η επέτειο της ιερωσύνης του Πατριάρχου.
Αναμφισβήτητα ήταν μια πρωτοποριακή εκδήλωση, που είχε ως συνεκτικό κρίκο την ποίηση! Άλλωστε στον αυλόγυρο της Κοινότητας Νεοχωρίου δεσπόζει η μορφή του Κ.Π. Καβάφη, έξι ποιήματα του οποίου ανθολόγησε ο Πατριάρχης ως μαθητής, και ο οποίος έζησε για τρία περίπου χρόνια στο Νιχώρι και δόξασε την Κουμαριώτισσα στο ποίημά του «Το Νιχώρι». Δικαιώνεται, μάλιστα, και σήμερα, μέρες Δεκαπενταυγούστου, ο ποιητής, όταν έγραφε πριν εκατόν τριάντα τόσα χρόνια:
Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσης
την εκκλησία να μπης μ’ εμέ, φανατικός συγχώρει
αν είμ’ εκεί. Άλλην, θαρρώ, χάριν οι παρακλήσεις
έχουνε στο πιστό Νιχώρι.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΙΩΛΤΖΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑΝΙΚΗ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ by Panagiotis Andriopoulos on Scribd
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου