________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


8/22/2018

Οδοιπορικό του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Βορειοανατολική Κύζικο (φωτό)

Ο Πατριάρχης μπροστά από Ρωμέικη οικία στην Πέραμο

Οδοιπορικό στη Βορειοανατολική Κύζικο πραγματοποίησε σήμερα Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2018, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μάξιμο, τον Δήμαρχο Αρτάκης (Erdek) κ. Hüseyin Sari, τον ελλογιμότατο καθηγητή Κωνσταντίνο Δεληκωνσταντή, τους εκ Νέας Αρτάκης συγγραφείς και εκδότες Πέτρο Ποδάρα και Ιωάννη Ρίζο, τον πρωτοψάλτη Παναγιώτη Τζανάκο, καθώς και άλλους προσκυνητές από τη Νέα Αρτάκη. 
Ο Πατριάρχης με τη συνοδεία του πραγματοποίησαν προσκυνηματική επίσκεψη στον ερειπωμένο Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λαγγάδας (Ballipinar) και έψαλαν το απολυτίκιο του ναού, με μεγάλη συγκίνηση, σπάζοντας έτσι μια σιωπή σχεδόν ενός αιώνα. 
Στη συνέχεια περνώντας από τη Διαβατή, σταμάτησαν στην Πέραμο, όπου βρήκαν τα θεμέλια του Ι. Ναού του Αγίου Γεωργίου και την ελληνική βρύση, χτισμένη εν έτει 1781. Στην Πέραμο επισκέφθηκαν επίσης το κτίριο του πάλαι ποτέ μεγαλοπρεπούς, τριώροφου Ελληνικού σχολείου.
Τελευταίος σταθμός του οδοιπορικού ήταν η Μηχανιώνα, στην οποία ο Πατριάρχης επισκέφθηκε το παλιό Ελληνικό σχολείο (κτίριο του 1898), τον χώρο του ρωμαίικου κοιμητηρίου και τα ερείπια παρακείμενου εξωκλησίου. 
Ο Πατριάρχης ευχήθηκε επί τη εορτή των θυσιών στους Τούρκους κατοίκους όλων των περιοχών που επισκέφθηκε, οι οποίοι ήταν φιλικοί και έσπευσαν να τον χαιρετήσουν. 
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά κατά την οποία Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέπτεται αυτές τις περιοχές της Κυζίκου, τουλάχιστον απ’ όσον είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε.
Αύριο το πρωί, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα προστή της Θείας Λειτουργίας στην Ι. Μονή Παναγίας Φανερωμένης Κυζίκου, επί τη Αποδόσει της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Η Πατριαρχική Θ. Λειτουργία θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΡΤ3

Ο Πατριάρχης στα θεμέλια του Ι. Ναού του Αγίου Γεωργίου στην Πέραμο
Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λαγγάδας
Ο Πατριάρχης στην Πέραμο
Η επιγραφή της ρωμέικης κρήνης στην Πέραμο
Ο Πατριάρχης στο ρωμέϊκο σχολείο της Περάμου, το αποκαλούμενο Παπαδοπούλειο, το οποίο κτίστηκε από τον
περάμιο έμπορο Μικέ Παπαδόπουλο
Η πρόσοψη του σχολείου της Περάμου
Ο Πατριάρχης με κατοίκους της Περάμου
Ο Πατριάρχης με κατοίκους της Μηχανιώνας δίπλα από το ρωμέικο σχολείο
Η κτητορική πλάκα του Ι. Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Λαγγάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails