________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


8/19/2018

Η ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΜΑΞΙΜΟΥ ΣΤΟ ΣΑΜΠΕΖΥ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


Με τη δέουσα ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την τάξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 18 Αυγούστου 2018 η ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελβετίας και Εξάρχου Ευρώπης κ. Μαξίμου. 
Τον νέο Μητροπολίτη Ελβετίας υποδέχθηκε στα προπύλαια του εν Σαμπεζύ της Γενεύης Ιερού Ναού του Αγίου Αποστόλου Παύλου ο Πατριαρχικός Επίτροπος, Μέγας Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Τσέτσης, ο οποίος και του παρέδωσε την Ποιμαντορική ράβδο. Στην υποδοχή παρέστησαν άπαντες οι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Ελβετίας, καθώς και κληρικοί από την Ελλάδα και Μητροπόλεις του Θρόνου στην Ευρώπη, οι οποίοι έσπευσαν να τιμήσουν τον ενθρονιζόμενο ιεράρχη.


Εκπρόσωπος της Α. Θ. Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου είχε οριστεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, ο οποίος μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του Σεπτού ημών Προκαθημένου και της Μητέρας Εκκλησίας, ευχόμενος καλή και καρποφόρα ποιμαντορία στον ενθρονιζόμενο Μητροπολίτη. Συγκεκριμένα και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης αναφωνεί εκ του κέντρου της Πατριαρχικής αυτού καρδίας το «Άξιος» και δοξάζει το Πανάγιο Όνομα του Τρισαγίου Θεού, καθώς ανοίγει σήμερον διά της εκκλησιαστικής ακολουθίας ταύτης, μία νέα σελίδα, λαμπρή και ελπιδοφόρα, για την ιστορική πορεία και την μαρτυρία της κληρουχίας ταύτης, του Οικουμενικού Θρόνου, προς συνέχιση και επαύξηση, εις δόξαν Θεού, του καλλικάρπου και μεγάλου έργου, των εμπεδομόχθως Αρχιερατευσάντων εν ταύτη τη επιλέκτω κληρουχία του Οικουμενικου Θρόνου, αειμνήστου πρώτου Μητροπολίτου Ελβετίας Δαμασκηνού του Παπανδρέου και του πολυσεβάστου αμέσου Προκατόχου Σου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αγκύρας κυρίου Ιερεμίου… Λαμβάνεις σήμερον, Τιμιώτατε Αδελφέ, άγιε Ελβετίας κ. Μάξιμε, την παρακαταθήκη δια να συνεχίσεις και επαυξήσεις τούτο το έργον! Ανέρχεσαι εις τον Αρχιερατικό Θρόνο, έτοιμος κατά πάντα, δια την αταλάντευτον οιακοστροφία του σκάφους της Τοπικής Εκκλησίας, επί τη βάσει αυτών που έμαθες και επιστώθης, κατά το επίταγμα της Αγίας ημών Εκκλησίας, μετά την επάξια και ομόφωνο εκλογή Σου εις τον Αρχιερατικό τούτον Θρόνο υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, προκρίσει και προτάσει του Παναγιωτάτου Πατρός και Πατριάρχου ημών κ. κ. Βαρθολομαίου.» 
Μετά την ανάγνωση του Πατριαρχικού και Συνοδικού Γράμματος Ειδήσεως της εκλογής του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελβετίας από τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου κ. Βασίλειο Κοτρότσιο, ο οποίος εκτελούσε καθήκοντα τελετάρχου, οι χοροί έψαλαν τον πολυχρονισμό του Οικουμενικού Πατριάρχου. 
Ακολούθως ο Πατριαρχικός Επίτροπος προσεφώνησε τον ενθρονιζόμενο Μητροπολίτη με λόγους θερμούς, τονίζοντας μεταξύ άλλων την εκ των σπλάχνων της Μητροπόλεως προέλευση του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος δεν έφτασε στην Επαρχία του ουρανοκατέβατος, αλλά μετά από τριών δεκαετιών διακονία, από τις διάφορες θέσεις που υπηρέτησε στην Ελβετία, τώρα καθίσταται ποιμενάρχης και οδηγός του λογικού ποιμνίου της τοπικής Εκκλησίας. 


Στη συνέχεια τον λόγο επίσης έλαβαν εκ μέρους του ιερού κλήρου ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Εμμανουήλ Σημανδηράκης, εκ μέρους του γαλλοφώνου ποιμνίου ο Άρχων κ. Τύχων Τρογιάνωφ και η Πρέσβυς της Ελλάδος στην Ελβετία κα Χαρά Σκαλαρίκου. 
Στο τέλος έλαβε τον λόγο ο ενθρονιζόμενος ιεράρχης, ο οποίος αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Τρισάγιο Θεό και την Υπεραγία Θεοτόκο για την εκλογή και ανάδειξή του ως Μητροπολίτου Ελβετίας, αναφέρθηκε με λόγους ευχαριστίας στην τιμή και την εμπιστοσύνη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου και της Μητέρας Εκκλησίας, στο πρόσωπό του με την ανάθεση της διαποίμανσης της εν λόγω Επαρχίας του Θρόνου και την πολυεπίπεδη διακονία του ως Προϊσταμένου του Ορθοδόξου Κέντρου. Στη συνέχεια αναφέρθηκε με λόγους πατρικούς προς τον κλήρο και τον λαό της Μητροπόλεως, επισημαίνοντας ταυτόχρονα σημεία, στα οποία θα δοθεί έμφαση στην αρχομένη, εφεξής, ποιμαντορία του. Παρακάλεσε τον ιερό κλήρο και τον ευσεβή λαό της Επαρχίας του να μείνουν αρωγοί και συμπαραστάτες στο έργο του και να προσεύχονται για τον Ποιμενάρχη τους να κρατήσει την παρακαταθήκη της διαποίμανσης αλώβητη και να οδηγεί τα παιδιά που του εμπιστεύθηκε η Εκκλησία στον δρόμο της σωτηρίας και της αγιότητας. 
Στην τελετή της ενθρονίσεως παρέστησαν επίσης οι Μητροπολίτες Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, Βελγίου κ. Αθηναγόρας, Άρτης κ. Καλλίνικος, ο εν Γαλλία Μητροπολίτης του Πατριαρχείου Αντιοχείας κ. Ιγνάτιος, και οι Αρχιεπίσκοποι Τελμησσού κ. Ιώβ και Χαριουπόλεως κ. Ιωάννης, ο Σεβασμιώτατος Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος κ. Morerod, ο Κόπτης Επίσκοπος για τη Γαλλόφωνη Ελβετία κ. Anda Louka, ο Πρόεδρος του Προτεσταντικού Κονσισταρίου κ. Emmanouel Fucks, εκπρόσωποι κρατικών και δημοτικών αρχών, διεκκλησιαστικών οργανισμών, συγγενείς και φίλοι του ιεράρχου και πλήθος πιστών από όλες τις ενορίες της Μητροπολιτικής Περιφέρειας. 
Στο τέλος οι χοροί έψαλαν τον πολυχρονισμό του νέου Μητροπολίτου, ο οποίος δέχθηκε τις ευχές και τα συγχαρητήρια από όλους τους παρισταμένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails