_____________
__Yπεύθυνος σελίδας: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

2/28/2014

Μαθητικές φωνές πλημμύρισαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο (ΦΩΤΟ)


Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα 
Με τα πρώτα σημάδια της Ανοιξης η άνοιξη της ζωής, η μαθητιώσα νεολαία έκανε την εμφάνιση της στις Αυλές της Μητρός Εκκλησίας. 
Εκατοντάδες παιδιά, από σχολεία κάθε βαθμίδος και διαφόρων περιοχών της Ελλάδος επισκέπτονται το Φανάρι. Στα μάτια των μικρών και των μεγαλύτερων μαθητών είναι ζωγραφισμένες η χαρά της εκδράμευσης, της εκδρομής αλλα και ο θαυμασμός τους απο την επαφή με τις πτυχές της ιστορικής διαδρομής του Γένους μας. Μα πιο συγκινητική στιγμή για όλους τους μαθητές είναι η επίσκεψή τους στην Ιερή Καθέδρα της Πρωτόθρονης Εκκλησίας, την οποία ίδρυσε ο Απόστολος Ανδρέας και από την ημέρα εκείνη έζησε λαμπρές και δύσκολες στιγμές, δεν σταμάτησε όμως ούτε στιγμή να δίνει τη μαρτυρία της Πίστης αλλά να βιώνει και μαρτύρια.
Μεγάλος οικοδεσπότης στο Μεγάλο Μοναστήρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποδέχεται με πολλή εγκαρδιότητα και στοργή τη νεότητα και υπομονετικά και με ειλικρινές ενδιαφέρον τους μιλά και τους συμβουλεύει πατρικά για τις αξίες της Χριστιανικής ζωής, για την ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για τις προσπάθειες του Θρόνου για την ενότητα των Εκκλησιών, για τις οικολογικές ευαισθησίες και πρωτοβουλίες του Πατριαρχείου, προσπαθεί να τους εμπνεύσει στην προοπτική μιας πορείας στη βάση των αρετών που δίδαξαν οι πατέρες και οι προπάτορες μας συνυφασμένη με τα ιδανικά και τα ιδεώδη του πολιτισμού μας. 


Δέχεται με απλότητα τα δώρα της αγάπης των μαθητών. Τοπικά προϊόντα κάθε περιοχής, καλλιτεχνικές δημιουργίες και έργα των χειρών των ίδιων των μαθητών, βιβλία και συλλογές φωτογραφιών από τα σχολεία και άλλα διάφορα. 
Η ευχαρίστηση είναι έκδηλη ζωγραφισμένη στα πρόσωπα όλων μικρών και μεγάλων καθώς περνούν ένας ένας να περάσουν να πάρουν από τα χέρια του Πατριάρχου το αναμνηστικό σταυρουδάκι ή εικονίδιο και μαζί την ευχή και την ευλογία του. 
Έξω από τον Πατριαρχικό Ναό τα σχολεία, μαθητές και διδάσκοντες συστήνονται κατάλληλα και πλημμυρίζει με ευχάριστα τιτιβίσματα ο χώρος ώστε να φωτογραφηθούν με τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας ανανεώνοντας στο τέλος την υπόσχεση τους να επιστρέψουν και πάλι στη Βασιλεύουσα Πόλη της ιστορίας και των καρδιών μας. 
Αυτό έπραξαν και οι μαθητές του Β’ Λυκείου Καστορίας, του Α’ Λυκείου Παραμυθίας Θεσπρωτίας, του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, των Λυκείων Νευροκοπίου και Δοξάτου Δράμας καθώς και του Γυμνασίου Συκεών Θεσσαλονίκης που επισκέφθηκαν τις προηγούμενες ημέρες το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Κωνσταντινούπολη.


1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους. Κατερίνη.28 Φεβρουαρίου 2014 - 3:02 μ.μ.

    Η παρουσία των μαθητών και των καθηγητών διαφόρων σχολείων από την Ελλάδα στην Πόλη των Πόλεων, στην Πόλη των θρύλων και των παραδόσεων, αλλά και σε αυτό το Ιερό της Ορθοδοξίας Κέντρο, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, είναι ένα μήνυμα ελπίδος και αισιοδοξίας. Και είναι μήνυμα ελπίδος, γιατί τα νέα παιδιά, πηγαίνοντας στην Πόλη και προσκυνώντας τα ιερά σεβάσματα του Γένους και της Πίστέως μας, αντιλαμβάνονται την μεγάλη ιστορία την οποία κουβαλούν στην πλάτη τους, αλλά βλέπουν και από κοντά τις ρίζες τους. Βλέπουν όλα αυτά πού ακούν από τους μεγαλυτέρους, βλέπουν μπροστά τους τον Πατριάρχη του Γένους να τους μιλά για τα περασμένα αλλά όχι χαμένα της Ρωμηοσύνης. Μακάρι αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί, ώστε να έχουν την ευκαιρία τα παιδιά και οι καθηγητές να αναβαπτίζονται στην ιερά πηγή της ιστορίας και του Γένους μας στην Κωνσταντινούπολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails