_____________
__Yπεύθυνος σελίδας: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

7/26/2018

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΙΚΡΙΔΙΟΥ - ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Σήμερα, Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Αγίας Παρασκευής, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε κατά την Θ. Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Ναό της Κοινότητος Πικριδίου (Χάσκιοϊ). 
Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τα θύματα της καταστροφικής πυρκαγιάς της Αττικής. 
Στην δεξίωση που ακολούθησε, στην Κοινοτική Αίθουσα, ο Πατριάρχης αναφέρθηκε εκτενώς στις φονικές πυρκαγιές στην Αττική, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή Του και καλώντας τους πάντες σε κινητοποίηση προς ανακούφιση των πληγέντων.Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Γραφείου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου:  
Τα αισθήματα βαθιάς οδύνης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ομογένειας της Πόλης για την τραγωδία που έπληξε την Αττική, με δεκάδες θύματα και χιλιάδες συνανθρώπους μας να δοκιμάζονται, καθώς και την συμπαράσταση της Μητρός Εκκλησίας προς το σύνολο του Ελληνικού λαού εξέφρασε γι’ άλλη μια φορά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος σήμερα το πρωί, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε, στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Πικριδίου, τέλεσε Τρισάγιο στη μνήμη των όλων όσοι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών. «Παρακολουθούμε όλοι με αγωνία και με άγχος τις λεπτομέρειες από τα Μέσα Γενικής Ενημερώσεως. Ήτο μία πραγματική τραγωδία. Συμπάσχουμε με τον ελληνικό λαό, εμείς το σημερινό εδώ μικρόν Ποίμνιο, με τον μεγάλο πόνο του ελληνικού λαού και ιδιαιτέρως των κατοίκων της Αττικής, οι οποίοι επλήγησαν. Σκεφτείτε πόσο μεγάλη τραγωδία είναι,στα καλά καθούμενα, να είσαι καλά, να πηγαίνεις για διακοπές, μέσα στη καρδιά του καλοκαιριού, και να χάνεις από τη μια στιγμή στην άλλη τα πάντα», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σε ομιλία του στην Κοινοτική Αίθουσα του Ναού, ο οποίος έχει παραχωρηθεί από το Πατριαρχείο προς εξυπηρέτηση της Ρουμανικής Κοινότητας της Πόλεως. 
 «Ευχόμεθα να μην υπάρξουν άλλα θύματα», συνέχισε ο Παναγιώτατος και πρόσθεσε: «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εγώ προσωπικώς, συμμερίστηκα αυτόν τον πόνο των αδελφών μας και έσπευσα να εκφράσω τη συμπάθεια της Μητρός Εκκλησίας προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τους Μητροπολίτας, των οποίων αι Επαρχίαι ιδιαιτέρως επλήγησαν, όπως είναι η Ιερά Μητρόπολις Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, η Ιερά Μητρόπολις Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού [...] Συνελυπήθην τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, διότι αυτήν την στιγμή φέρουν εις στους ώμους των το βάρος, τον πόνο, την θλίψη, τον καημό, την τραγωδία, ολοκλήρου του ελληνικού λαού, οι άρχοντες της Ελλάδος, και η προσευχή μας είναι πρώτον για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων αυτής της τραγωδίας, γι’ αυτό κάναμε προ ολίγου το Τρισάγιον εις τον Ναό της Αγίας Παρασκευής, αλλά και υπέρ του να θεραπεύσει ο Άγιος Θεός, που είναι Πατήρ των οικτιρμών και πάσης παρακλήσεως, όλες τις πληγές που άνοιξε αυτή η τραγωδία. Να γίνουν καλά οι τραυματισμένοι, να μην υπάρξουν άλλα θύματα, και το Κράτος και όλοι οι φορείς και οι εθελονταί, οι ιδιώτες, οι πάντες, να συνδράμουν ώστε να επουλωθούν οι πληγές και να ανακουφιστεί ο πόνος των πληγέντων αδελφών μας. Γνωρίζουμε όλοι ότι πάρα πολλές χώρες, η Τουρκία εκ των πρώτων, η Ρουμανία επίσης, που έστειλε χθές αεροπλάνα πυροσβεστικά, και πολλοί ηγέτες συμμερίστηκαν τον πόνο του ελληνικού λαού και σπεύδουν να βοηθήσουν ηθικώς και υλικώς σε αυτήν την ανείπωτη τραγωδία, την οποία, όπως είπε και ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, «δεν χωράει ο νους του ανθρώπου», και δεν μπορούμε να την περιγράψουμε με λόγια, παρά μόνον να βιώσουμε και εμείς τον πόνο και την θλίψη των πονεμένων συνανθρώπων μας, ομόδοξων και ομογενών». 
Τα θερμά συλλυπητήριά και τη συμπαράστασή του προς τον Ελληνικό λαό εξέφρασε και ο παριστάμενος Πρέσβης της Ρουμανίας στην Άγκυρα, κ. Gabriel Şopandă.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails