________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


1/02/2021

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΟ ΒΗΜΑ" ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Σχίσμα στην Ορθοδοξία ΔΕΝ υπάρχει..."


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής (3-1-2021) και στην δημοσιογράφο Μαρία Αντωνιάδου. 
Ο Πατριάρχης μιλάει για την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, την πανδημία και τους αρνητές της, δηλώνει ότι θα εμβολιαστεί, καθώς πάνω από όλα είναι πράξη ευθύνης προς τον συνάνθρωπο, και προτρέπει τους νέους να είναι αλληλέγγυοι. 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι κατηγορηματικός για το Ουκρανικό: "Σχίσμα στην Ορθοδοξία ΔΕΝ υπάρχει. ...Δεν έχω δικαίωμα να κάνω ούτε βήμα πίσω".
Εκτιμά πως η στάση της Ρωσικής Εκκλησίας είναι μια "διαφορετική θεώρηση" και η διακοπή της κοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες που αναγνώρισαν την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας είναι μια "λανθασμένη ενέργεια". 
Και ο Πατριάρχης τονίζει με έμφαση: "Πιο κοφτερός από κάθε μαχαίρι ο λόγος της Αληθείας. Τη μαρτυρεί η ιστορία, οι πηγές, τα έγγραφα, τα γεγονότα. Την αλλοιώνουν χρήματα, εκφοβισμοί, προπαγάνδα και όνειρα θερινής νυκτός. Ε όχι! Στώμεν καλώς!".

Ο Πατριάρχης αποκρούει την κατηγορία ότι συμπεριφέρεται ως "Πάπας της Ανατολής", την οποία θεωρεί "ψέμα και προπαγάνδα" και μιλάει ξεκάθαρα: "Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα δεν είναι το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο, ούτε οι δήθεν ανυπόστατες 'η άκυρες χειροτονίες της Ουκρανικής Ιεραρχίας, που κάποιοι σκόπιμα επικαλούνται. Ο στόχος είναι να αφαιρεθούν αυτές οι μοναδικές ευθύνες του Θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως και να περιέλθουν σε άλλα χέρια". Ο Πατριάρχης δηλώνει πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το δεχθεί. 
Για την πανδημία του κορωνοϊού ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι επίσης κατηγορηματικός:
"Είναι απαράδεκτο, ενώπιον τόσων θυμάτων και τόσου πόνου, να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αρνούνται την πραγματικότητα της πανδημίας. Ακόμη προκλητικότερο είναι όταν τέτοιες απόψεις διατυπώνονται από χριστιανούς, συχνά από κληρικούς, οι οποίοι αυτοανακηρύσσονται υπερασπιστές ενός δικού τους Θεού". Ακόμη ο Πατριάρχης θεωρεί πως "τα προστατευτικά μέτρα δεν στρέφονται κατά της Εκκλησίας". 
Τέλος, ο Πατριάρχης αναφέρεται στην επέτειο των 30 χρόνων της Πατριαρχίας του κλείνοντας με την ευχή "να ζήσουμε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης". 
Π.Α.Α.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails