________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


5/17/2014

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΙΩΒΗΛΑΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΑΝΝΟΒΕΡΟΥ


Χρονικό εορτασμού των 50 ετών της ενορίας μας 
Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για τον εορτασμό των 50 ετών από την επίσημη ίδρυση της ενορίας μας έχουν αφήσει ένα γλυκό απόηχο, και μπορούμε να πούμε ότι έτσι άξιζε να γιορτασθεί το χρυσό αυτό Ιωβηλαίο. Η χρονιά δεν τέλειωσε κι έχουμε προγραμματίσει κι άλλες εκδηλώσεις, όμως αυτές που έγιναν ήταν κορυφαίες και αξίζει γι' αυτό να κάνουμε μία αποτίμηση. 
Την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων την έκανε ο ίδιος ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, την Κυριακή των Βαΐων με την Θεία Λειτουργία που τέλεσε στον ιερό ναό μας. Ζεστός, ανθρώπινος μίλησε πατρικά με τον κόσμο, τον συναναστράφηκε κι έδωσε τον εορταστικό παλμό στο Ιωβηλαίο μας. 

Ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος
Την Πρωτομαγιά ημέρα Πέμπτη το απόγευμα, ο ιερός ναός μας ήταν γιορτινά στολισμένος. Η εικόνα του Αγίου Γεωργίου στο τέμπλο είχε ανθοστολιστεί και ένα στολισμένο τραπέζι στο μέσον του ναού περίμενε να δεχτεί τεμάχιο ιερού Λειψάνου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου που μετέφερε από την Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη στο Ηράκλειο της Κρήτης ο Ηγούμενος της Μονής, Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος Βογιατζόγλου ανταποκρινόμενος σε αίτημα του ιερατικού προϊσταμένου π. Γερασίμου Φραγκουλάκη, ο οποίος είναι αδελφός της Μονής. Το απόγευμα κλήρος και λαός υποδέχθηκαν το ιερό Λείψανο, το οποίο μετέφερε ο Πανοσιολογιότατος Καθηγούμενος π. Βαρθολομαίος συνοδευόμενος από τους πατέρες της Μονής, Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Παΐσιο Λαρεντζάκη, Ηγουμενοσύμβουλο και Ιεροκήρυκα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και τον Ευλαβέστατο Ιεροδιάκονο π. Ειρηναίο Τριαλωνάκη. 


 Από τον π. Γεράσιμο τελέσθηκε η Παράκληση του Αγίου, στο τέλος της οποίας μίλησε για την χάρη των ιερών Λειψάνων και την σημασία της προσκύνησής τους ο Ηγούμενος π. Βαρθολομαίος. Από την στιγμή της ελεύσεως του ιερού Λειψάνου έως και της αναχωρήσεώς του την Δευτέρα 5 Μαΐου, ο ιερός ναός έμενε ανοιχτός για πολλές ώρες καθημερινά και ανά διαστήματα ψαλλόταν η Παράκληση του Αγίου.  


Το Σάββατο 3 Μαΐου άλλη μια μεγάλη στιγμή. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συναυλία με αποσπάσματα από το "Τετράδιο του Πατριάρχη". Πρόκειται για μια ανθολογία ποιημάτων που είχε κάνει ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος όταν ήταν μαθητής ακόμη στη Χάλκη. Το σύνολο, σχεδόν, των ποιημάτων έχει μελοποιηθεί από κορυφαίους μουσικούς. 

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στην Markuskirche, ένα ευαγγελικό ναό που έχει διαμορφωθεί καταλλήλως για μουσικές εκδηλώσεις και παραχωρήθηκε ευχαρίστως από την Ευαγγελική Λουθηρανή Επισκοπή του Αννοβέρου. 
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, προσκεκλημένος του Σεβασμιοτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Αυγουστίνου, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Λεύκης κ. Ευμένιο. Παρών και ο Ηγούμενος της Μονής Επανωσήφη π. Βαρθολομαίος με συνοδούς τον π. Παΐσιο και τον π. Ειρηναίο. 


Ο κόσμος, Γερμανοί και Έλληνες, ήταν πολύς. Εκπρόσωποι της πόλεως Αννοβέρου, διαφόρων Χριστιανικών Εκκλησιών, βουλευτές της Ομοσπονδιακής Βουλής στο Βερολίνο και της τοπικής Βουλής της Κάτω Σαξωνίας στο Αννόβερο, διάφοροι κρατικοί παράγοντες, εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας καθώς και εκπρόσωποι των Ελληνικών Φορέων και Οργανώσεων της περιοχής.  Μέλη από την Ορθόδοξη Νεολαία είχαν αναλάβει την τακτοποίηση του. Η εκδήλωση άρχισε εγκάρδιο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο έργο που επιτελείται για τους Ορθοδόξους Έλληνες Μετανάστες από την Μητρόπολη Γερμανίας και  στα σπάνια χαρίσματα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. 

Ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Ανδρέας
Η εκπρόσωπος της πόλεως του Αννοβέρου
Η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Αμβούργο
Ο εκπρόσωπος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας

Θερμά ήταν και τα λόγια της Γενικής Προξένου στο Αμβούργο κ. Αικατερίνης Δημάκη που ήρθε για το σκοπό αυτό. Εγκάρδιοι ήταν και οι χαιρετισμοί που απηύθυναν οι εκπρόσωποι του Δήμου Αννοβέρου, του Ρωμαιοκαθολικού Επισκόπου και της Ευαγγελικής Εκκλησίας. Στη συνέχεια ακολούθησε το μουσικό μέρος. Η μουσική, τα τραγούδια και οι απαγγελίες δημιούργησαν ατμόσφαιρα όμορφη, επιβλητική, εντυπωσιακή! Το λίκνισμα των δακτύλων των δύο πιανιστριών κ. Βασιλείας Ευθυμιάδου και κ. Βίλλυς Κωστοπούλου πάνω στα πλήκτρα του πιάνου γέμισαν την Markuskirche με αφάνταστες μελωδίες που αναμεμιγμένες με τις υπέροχες φωνές των καλλιτεχνών, του εξαίρετου θεολόγου, μουσικού και ιεροψάλτη κ. Παναγιώτη Ανδριόπουλου και της συζύγου του σημαντικής σοπράνο κ. Δάφνης Πανουργιά έγιναν θεσπέσιες. Την όλη ονειρεμένη εικόνα συμπλήρωνε η απαγγελία των ποιημάτων, ελληνικά και γερμανικά από την Άννα-Μαρία Παναγιώτου, μεταναστόπουλο που γεννήθηκε και μεγαλώνει στο Αννόβερο, μαθήτρια γερμανικού γυμνασίου και συνάμα σπουδάστρια πιάνου και αγγλικού θεάτρου, μέλος της Ορθόδοξης Νεολαίας και μαθήτρια του π. Γερασίμου στο ελληνικό σχολείο. 

Βασιλεία Ευσταθιάδου
Βίλλυ Κωστοπούλου
Δάφνη Πανουργιά και Παναγιώτης Ανδριόπουλος
Άννα Μαρία Παναγιώτου
Μέλη της Ορθόδοξης Νεολαίας εξυπηρέτησαν τους προσερχομένους στην εκδήλωση

Όλοι αυτοί που δημιούργησαν την υπέροχη αυτή μουσική βραδιά και οι διαμένοντες στην Γερμανία, αλλά και οι εξ Ελλάδος αξίζει να σημειωθεί ότι το έκαναν αφιλοκερδώς. Μοναδική τους αμοιβή τα θερμά χειροκροτήματα του κόσμου και τα λουλούδια που τους πρόσφεραν στο τέλος οι κοπέλες της Ορθόδοξης Νεολαίας. Συγκινημένοι και οι ίδιοι όχι μόνο το βράδυ της εκδήλωσης, αλλά και τις επόμενες ημέρες πολλές φορές επανέλαβαν "το ξανακάνουμε ευχαρίστως". 
Η εκδήλωση έκλεισε με θερμό χαιρετισμό που απηύθυνε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λεύκης κ. Ευμένιος. Μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του Ποιμενάρχου μας του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου και μίλησε από καρδιάς γερμανικά κι ελληνικά, φανερά ικανοποιημένος και ενθουσιασμένος. Ευχαρίστησε όλους τους παρισταμένους και ιδιαιτέρως τους εκπροσώπους της πόλεως, της Ρωμαιοκαθολικής και της Ευαγγελικής Εκκλησίας για την αγάπη τους και την βοήθειά τους προς την ενορία μας.  Θυμήθηκε την παρουσία του Παναγιοτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, στον ίδιο ναό όπου τελέσθηκε η Δοξολογία για την επίσκεψη του στο Αννόβερο πριν από 21 χρόνια, όταν ακόμα δεν είχαμε ναό. Αναφέρθηκε στους αγώνες και τις αγωνίες του Πατριάρχη του Γένους, στην Ανθολογία του και στην συμπλήρωση 60 χρόνων από την δημιουργία της και αναφέρθηκε και στην επικείμενη επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία από 10-19 Μαΐου. 

Ο Επίσκοπος Λεύκης Ευμένιος
Την επόμενη μέρα, Κυριακή των Μυροφόρων 4 Μαΐου είχαμε το κορύφωμα των εκδηλώσεων με την τέλεση της Δισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, με την χοροστασία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ. Ανδρέα και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Λεύκης κ. Ευμενίου συμπαραστατουμένων από τους Πατέρες της Μονής Επανωσήφη τον Ηγούμενο π. Βαρθολομαίο, τον π. Παΐσιο και των Διάκονο π. Ειρηναίο καθώς και από τους εφημερίους της ενορίας μας π. Γεράσιμο και π. Αλέξανδρο. Επικεφαλής του χορού ήταν ο κ. Παναγιώτης Ανδριόπουλος. Το εκκλησίασμα πυκνό ήρθε να παρακολουθήσει μια Θεία Λειτουργία διαφορετική από τις άλλες Κυριακές. Η Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, η μοναστηριακή απλότητα και η "ουράνια" ψαλμωδία δημιούργησαν ατμόσφαιρα κατανυκτική, επιβλητική, συγκινητική. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιότατος κ. Ανδρέας ο οποίος αναφέρθηκε στα εορταζόμενα πρόσωπα των Μυροφόρων και των κρυφών Μαθητών του Χριστού προβάλλοντάς τα ως παραδείγματα προς μίμηση σε μια εποχή που διαφόρων ειδών κρίσεις μαστίζουν την κοινωνία μας. 


Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας μίλησε ο Θεοφιλέστατος κ. Ευμένιος, ο οποίος καλωσόρισε για άλλη μια φορά τον Σεβασμιότατο, τους Πατέρες και τους εξ Ελλάδος επισκέπτες. Αναφέρθηκε στον εορτασμό της συμπλήρωσης των 50 χρόνων της Μητροπόλεως μας και της ενορίας μας και στον αγώνα που κάνει η Ελληνική Ορθόδοξη Μητρόπολη Γερμανίας για να διατηρεί στο ακέραιο το Ορθόδοξο φρόνημα του ποιμνίου της. "Την Ορθοδοξία καλλιεργούμε και προβάλουμε και τους Ορθοδόξους Έλληνες και όχι μόνο διακονούμε" είπε μεταξύ άλλων, εκφράζοντας το παράπονό του που αυτό δεν το καταλαβαίνουν ή δεν θέλουν να το καταλάβουν κάποιοι στην Ελλάδα από εκείνους που θα έπρεπε να αποτελούν φυσικούς συμμάχους σ' αυτό μας τον αγώνα.  
Ο ιερατικώς προϊστάμενος π. Γεράσιμος έκλεισε με ευχαριστήριο χαιρετισμό προς όλους και με αφορμή το γεγονός ότι η Κυριακή των Μυροφόρων είναι αφιερωμένη από την ενορία μας στους συνεργάτες της, κατέθεσε για άλλη μια φορά την αγάπη και την ευγνωμοσύνη της προς όλους εκείνους οι οποίοι εκδαπανώνται στην διακονία της Ελληνικής Ορθόδοξης Ενορίας Τριών Ιεραρχών, Αννοβέρου. Έτσι έκλεισε ο κύκλος των εορτασμών του χρυσού Ιωβηλαίου της ενορίας μας αφήνοντας σε όλους μας γλυκιές, ευλογημένες αναμνήσεις αλλά και δίνοντας δύναμη για συνέχεια της διακονίας μας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails