________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


5/11/2014

π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ: "Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, εκφραστής του ορθόδοξου θεολογικού λόγου για το φυσικό περιβάλλον"


Μόλις κυκλοφόρησε ως έκδοση του Κέντρου Λόγου ΑΛΗΘΩΣ του Μπανάτου Ζακύνθου: "Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, εκφραστής του ορθόδοξου θεολογικού λόγου για το φυσικό περιβάλλον". 
Πρόκειται για την αριστεύσασα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.) μεταπτυχιακή - διπλωματική εργασία του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια με Πρόλογο του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.
Το έργο αφορά στις από 25ετίας οικολογικού ενδιαφέροντος σύντονες δραστηριότητες του σεπτού Φαναρίου και μάλιστα του σημερινού Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, ο οποίος είναι παγκόσμια πλέον γνωστός ως ο "Πράσινος Πατριάρχης". 
Η προσωπική ενασχόληση του π. Π. Καποδίστρια με την θεολογία του περιβάλλοντος σχεδόν συμβαδίζει με την από 25ετίας οικολογική δραστηριότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
Το 1991, δημοσιεύθηκε ένα πρωτόλειο μελέτημά του στα Τετράμηνα (περιοδικό της Άμφισσας) με τίτλο «Στο μέγα καύμα χλωρός (Μια οικολογική προσέγγιση στην Αποκάλυψη από θεολογική άποψη» [Φθινόπωρο 1991, τεύχ. 46-47, σσ. 3023-3039]. 
Όταν με πρωτοβουλία κυρίως εκκλησιαστική και μάλιστα του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου (νυν Δωδώνης) κ. Χρυσοστόμου Συνετού, ιδρύθηκε στην Ζάκυνθο το Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος – Παράρτημα του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων (αργότερα Τμήμα Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και Οικολογίας), ο π. Π.Κ. δίδαξε κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2004-2010, ως εργαστηριακός συνεργάτης, το επιλεγόμενο μάθημα «Θρησκεία και Περιβάλλον». Για τις ανάγκες του μαθήματος αυτού, συνέγραψε τότε σχετικές σημειώσεις για τους φοιτητές, που αφορούσαν στην σχέση ορθόδοξης θεολογίας και περιβάλλοντος, οι οποίες, το 2006, έγιναν βιβλίο, που μάλιστα υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και έκτοτε διενέμετο στους φοιτητές ως εγχειρίδιο. Τιτλοφορείτο «Κεφάλαια Θεολογίας του Περιβάλλοντος», ήταν έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου και τιμήθηκε με θερμό Πρόλογο του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου. 


Παράλληλα, ο π.Π.Κ. δημιούργησε έναν μοναδικό ιστότοπο, με τίτλο «NaturaZante συν κεφάλαια θεολογίας του περιβάλλοντος», ο οποίος λειτούργησε κατ’ αρχάς ως ηλεκτρονική αναφορά των φοιτητών που επέλεγαν το ανωτέρω μάθημα και, στην συνέχεια, ως ένας ιστοχώρος -εν είδει e-περιοδικού- καταχωρήσεως, αφενός μεν, των όποιων πατριαρχικών και άλλων εκκλησιαστικών δραστηριοτήτων για το περιβάλλον και, αφετέρου, προσωπικών σκέψεων και παρεμβάσεων του π.Π.Κ. σε οικολογικά προβλήματα των καιρών και της Ζακύνθου ειδικότερα. 
Καθώς έληξε η συνεργασία του π.Π.Κ. ως διδάσκοντος στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (με την κατάργηση του μαθήματος, εξαιτίας της αναπροσαρμογής του προγράμματος σπουδών, στο πλαίσιο της τεχνολογοποιήσεως του Τμήματος), άνοιξε το κεφάλαιο της εισόδου του στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Ορθόδοξη Θεολογία, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, όπου ασχολήθηκε συστηματικά με τον θεολογικό – οικολογικό λόγο του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος, επιμένοντας οικολογικά, δεν διατυπώνει λόγο ή προβληματισμό προσωπικό επί του πρακτέου, αλλά εκφράζει την διαχρονική και παραδεδομένη ορθόδοξη θεολογία, με τρόπο σύγχρονο, σαφή και αγαπητικό, ιδιαίτερα προσιτό και -θα μπορούσαμε να πούμε - ακτιβιστικό.
Ευχόμαστε "καλοτάξιδο" στο νέο πόνημα του π. Π.Κ.!
Και εις άλλα εξίσου σημαντικά με υγεία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails