________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


5/26/2014

ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΓΑΛΙΛΑΙΑ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ

Φωτογραφίες John Mindala/Andrew Constantinou

Την ευχή οι συνομιλίες τους, χθες και σήμερα, στα Ιεροσόλυμα να φέρουν στον διάλογο Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας περισσότερους καρπούς συμφωνίας σε δογματικά θέματα και σε ζητήματα εκκλησιαστικής ενότητας, εξέφρασαν το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος, οι οποίοι συναντήθηκαν στην θερινή κατοικία του εκάστοτε Πατριάρχη Ιεροσολύμων, στην Μικρή Γαλιλαία, του Όρους των Ελαιών στα Ιεροσόλυμα. 
Στο προσκύνημα αυτό, σύμφωνα με τα Ευαγγέλια, ο Χριστός συνάντησε μετά την Ανάστασή Του τους μαθητές Του. Στο οίκημα αυτό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων είχαν συναντηθεί, πριν από 50 χρόνια, οι αείμνηστοι Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας και Πάπας Παύλος Στ'. 
Η σημερινή συνάντηση Πάπα και Πατριάρχη εκεί ήταν, ουσιαστικά, η ανταποδοτική επίσκεψη του Πάπα προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο ως οικοδεσπότη. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποδέχθηκε τον Πάπα στην αυλή της Πατριαρχικής κατοικίας και μαζί περπάτησαν μέχρι την είσοδο της όπου ανέμενε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, με τον Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος Ησύχιο και τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντίνης Αρίσταρχο, για να καλωσορίσει τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Λίγο νωρίτερα είχε υποδεχθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη. 
Αμέσως μετά ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο σαλόνι, εκεί όπου πριν 50 χρόνια είχε πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Πατριάρχη Αθηναγόρα με τον Πάπα Παύλο Στ. 
Μετά την εικοσάλεπτη κατ’ ιδίαν συνάντησή τους ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρουσίασε στον Πάπα τους Αρχιερείς που τον συνοδεύουν. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων προσέφερε στους υψηλούς φιλοξενούμενους του από μια περίτεχνη αγιογραφία που απεικονίζει τον Πανάγιο Τάφο και τον Αναστάντα Χριστό. Ο Πάπας προσέφερε στον Πατριάρχη Θεόφιλο και σε όλους τους Αρχιερείς από έναν επιστήθιο σταυρό.


Κατά την έξοδο τους οι αρχηγοί των δύο Εκκλησιών, και πριν αναχωρήσει ο Πάπας, ευλόγησαν ομάδα ορθόδοξων Ελληνοαμερικανών, που ταξίδεψαν στα Ιεροσόλυμα ειδικά για τη συνάντηση Βαρθολομαίου- Φραγκίσκου. Ευλογία έλαβαν και μερικοί Έλληνες των Ιεροσολύμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος ανέφερε στον Πάπα ότι το Πατριαρχείο θα μελετήσει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει στα Ιεροσόλυμα τον προσεχή Σεπτέμβριο τις εργασίες της Μικτής Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ο Πατριάρχης Θεόφιλος επισήμανε ότι ο θεολογικός διάλογος έφερε καρπούς κατανοήσεως, εγγύτητας και συμφιλιώσεως. 
Μετά την αναχώρηση του Πάπα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος άναψε κερί στη μνήμη των αειμνήστων Πατριαρχών Ιεροσολύμων, Τιμοθέου, Βενεδίκτου και Διοδώρου, των οποίων οι τάφοι βρίσκονται στον υπόγειο χώρο του ναού των Γαλιλαίων Ανδρών. 


Ο Πάπας τέλεσε αργά το απόγευμα Λειτουργία στα Ιεροσόλυμα και αναχώρησε για τη Ρώμη. 
Η εφημερίδα «Haaretz» έχει σήμερα τίτλο «Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο άνθρωπος πίσω από την αποστολή του Πάπα» και σημειώνει ότι για την επίσκεψη ήρθαν στο Ισραήλ περίπου ένα εκατομμύριο καθολικοί, αλλά η πρόταση για να συναντηθούν στα Ιεροσόλυμα ήταν του κ. Βαρθολομαίου, όταν ενθρονίστηκε ο Πάπας Φραγκίσκος. 
Αύριο ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, καθώς και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής. 
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
Φωτογραφίες: Dimitrios S. Panagos

1 σχόλιο:

  1. Ἣν Χριστὲ δεδώρησαι, πρὸς τὰ ἄνω πάλαι ἀνιών, εἰρήνην σοῖς Μαθηταῖς, ταύτην καὶ ἡμῖν, πλουσίως κατάπεμψον, ἐν ἀγάπῃ, πάντα συγκρατῶν, ὅπως συμφώνως σε, τὸν Σωτῆρα μεγαλύνωμεν.
    (προτελεύτιο τροπάριο Προεορτίου Κανόνος εορτής Αναλήψεως - Πεντηκοστάριον, Τετάρτη στ΄ εβδομ. εις τόν όρθρον).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails