________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


7/13/2015

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΠΡΟΕΞΑΡΧΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ (ΦΩΤΟ)


ΓΟΝΥΠΕΤΗΣ Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ
Μεγάλη κοσμοσυρροή στον εκλεκτό του Θεού 
Κείμενο - φωτογραφίες του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΒΙΚΕΤΟΥ 
Χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης από διάφορα μέρη της Ελλάδας , αλλά και από το εξωτερικό, συμμετείχαν με βαθιά κατάνυξη στην Θεία Λειτουργία, που τέλεσε ξημερώματα της Κυριακής ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με την ευκαιρία του πρώτου εορτασμού της μνήμης του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτη. 
Ο κ. Βαρθολομαίος λειτούργησε στο καθολικό της γυναικείας Μονής του Ευαγγελιστή Ιωάννη του Θεολόγου, στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται ο τάφος του Αγίου. Το μέγα πλήθος των ανθρώπων ανέμενε υπομονετικά ώρες σε μεγάλες ουρές για να προσκυνήσει τον απέριττο τάφο του Αγίου, επί του οποίου πολλοί άφηναν άνθη. Ο κ. Βαρθολομαίος έφθασε στην Μονή, λίγο πριν τις 8 το βράδυ του Σαββάτου. Χοροστάτησε σε Δοξολογία, στο τέλος της οποίας αναγνώστηκε η Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη της αναγραφής του μοναχού Παϊσίου στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας. Γύρω στις 9.30μ.μ άρχισε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου. Με το τέλος του Εσπερινού ο Πατριάρχης προσήλθε στον τάφο του Αγίου, όπου γονυπετής προσευχήθηκε, με συνοχή καρδίας, για λίγα λεπτά. Τον Εσπερινό μετέδωσε απευθείας στο δορυφορικό πρόγραμμα, μέσω του HELLASSAT, η τηλεόραση του ΡΙΚ.


Λίγο μετά τις 11 το βράδυ του Σαββάτου σήμαναν τα σήμαντρα για τον Όρθρο και την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία. Με τον κ. Βαρθολομαίο συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Ναυπάκτου, Ιερόθεος, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και της Εκκλησίας Ελλάδος, Κασσανδρείας, Νικόδημος, Καστορίας, Σεραφείμ, και οι Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μιλήτου, Απόστολος, Μαδύτου και Καλλιουπόλεως, Στέφανος, και Αμορίου, Νικηφόρος. Η Θεία Λειτουργία τελείωσε γύρω στις 4 το πρωί της Κυριακής, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι μετέλαβαν τον Αχράντων Μυστηρίων.


ρΟ Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε για τον Άγιο Παΐσιο στον Εσπερινό και στην Θεία Λειτουργία. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο Άγιος Παΐσιος ανήλθε σε υψηλά πνευματικά μέτρα τύπος του κατά Χριστόν πολιτεύματος και αρετής ζώσα εικών αποβάς, τιμηθείς δε παρά Θεού δια του χαρίσματος ιάσεως ασθενών και πασχόντων». Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Οικουμενικού Πατριάρχη στο προφητικό χάρισμα του Αγίου Παϊσίου. Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε: «παρατηρούμε μια επίμονη και όχι πάντοτε υγιή ενασχόληση μερικών, οι οποίοι σπεύδουν να απομονώσουν, να αξιολογήσουν και να ερμηνεύσουν κατά το δοκούν ορισμένους λόγους του Αγίου, με αποτέλεσμα να δημιουργούν πολλά προβλήματα, να ταράζουν συνειδήσεις, να εξάπτουν τη φαντασία». Απευθυνόμενος προς αυτούς ο Οικουμενικός Πατριάρχης τους κάλεσε "να μη σπεύδουν και να αφήσουν τον Θεό να ρυθμίζει το μέλλον και τις τύχες της Εκκλησίας".


Σε άλλο σημείο ο κ. Βαρθολομαίος επεσήμανε ότι ο Άγιος Παΐσιος «μας παρακινεί προς επιστροφή στις αξίες του Θεού και του ρωμαίϊκου Γένους μας και του ορθοδόξου πολιτισμού μας». Ωστόσο, υπέδειξε, «είναι συγχρόνως και οικουμενικός Άγιος». 
«Το σημερινό μήνυμα του Αγίου Παϊσίου μέσα εις τας πολλάς δυσκολίας ολοκλήρου του κόσμου είναι η ελπίς, που απευθύνεται εις κάθε απελπισμένο και προβληματισμένο άνθρωπο. Οι σύγχρονοι Έλληνες απόψε και πάντοτε πρέπει να έχουμε την προσοχή μας στραμμένη εις τον λόγον του, ο οποίος είναι πάντοτε σύγχρονος και επίκαιρος και ευεργετικός», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails