________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


3/28/2016

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΜΑΡΑΓΔΗΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ: «Όταν το Φως του Θεού ενεργοποιεί τα όνειρα...»


Ο φετινός εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας (20-3-2016) στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης είχε σαφώς ιδιαίτερο χαρακτήρα λόγω και της πρόσφατης απόφασης των Προκαθημένων, όπως η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας πραγματοποιηθεί στην ΟΑΚ από 16-26 Ιουνίου τ.έ. 
Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης πρ. Αυλώνος κ. Χριστόδουλος, συλλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου. Ακολούθησε η λιτάνευση των ιερών εικόνων κατά την συνήθη τάξιν της Εορτής στην Ιερά Μονή Παναγίας Οδηγήτριας Γωνιάς Κολυμπαρίου. 
Στη συνέχεια έλαβε χώρα η καθιερωμένη επίσημη εορτή του Ιδρύματος, με ομιλητή τον καταξιωμένο Έλληνα Σκηνοθέτη κ. Ιωάννη Σμαραγδή, με θέμα: «Όταν το Φως του Θεού ενεργοποιεί τα όνειρα...».
Την εκδήλωση άνοιξε ο Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και εξέφρασε τη χαρά του για τη μεγάλη ημέρα της εορτής της Ορθοδοξίας.


Ευθύς εξ’ αρχής, ο κ. Ζορμπάς, ανέγνωσε στο κοινό το «Επίσημο Ανακοινωθέν της Συνάξεως των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών εις το Ορθόδοξον Κέντρον του Οικουμενικού Πατριαρχείου εις Σαμπεζύ-Γενεύης από 21ης-28ης Ἰανουαρίου 2016» και στο οποίο αναφέρεται πως «Κατά τήν Σύναξιν, τά μέλη αὐτῆς, “ἀληθεύοντες ἐν ἀγάπη” κατά τό ἀποστολικόν (Ἐφεσ. 4, 15), διεξήγαγον τάς ἐργασίας των ἐν πνεύματι ὁμονοίας καί κατανοήσεως. Οἱ Προκαθήμενοι ἐπεβεβαίωσαν τήν ἀπόφασιν αὐτῶν νά συγκληθῇ ἡ Ἁγία καί Μεγάλη Σύνοδος. Αὕτη θά πραγματοποιηθῇ εἰς τήν Ὀρθόδοξον Ἀκαδημίαν τῆς Κρήτης ἀπό 16ης ἕως 27ης Ἰουνίου 2016…».
Ο κ. Ζορμπάς ομολόγησε πως «στο άκουσμα της ομoθύμου αποφάσεως για την επιλογή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης ως τόπου διεξαγωγής των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, μόνο σιωπή θα μπορούσε να ακολουθήσει. Ακούσαμε την απόφαση με έκσταση και δέος και τη δεχτήκαμε με ευγνωμοσύνη. Απροσδόκητες πάντα οι δωρεές του Θεού, αιφνιδιάζουν, συγκινούν και συγκλονίζουν». Γιατί, όπως τόνισε, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, «η απόφαση αυτή αποτελεί εξαιρετική τιμή για την ΟΑΚ, καθώς αποτελεί απόφαση ιστορική, η οποία συνοδεύεται και από μεγάλη ευθύνη εκ μέρους του συνόλου του προσωπικού του Ιδρύματος».


Στη συνέχεια, ο κ. Ζορμπάς έδωσε τον λόγο στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και ιδιαίτερα τον σκηνοθέτη κ. Ιωάννη Σμαραγδή, τον οποίο χαρακτήρισε ως καλλιτέχνη οικουμενικής εμβέλειας και τη ζωή του ως πορεία φως. «Και το φως», κατά τον Σεβασμιώτατο, «υπάρχει και εκπέμπεται αιώνες τώρα από το αείφωτον Φανάριον. Γιατί το φως είναι εδώ». Κλείνοντας την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος ευχήθηκε ολόψυχα για την επανεύρεση του χαμένου κάλλους του τόπου μας.
Συνεχίζοντας ο κ. Ζορμπάς τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε αναφορά στη σχετική επιστολή που είχε αποστείλει στον κ. Σμαραγδή και με την οποία τον καλούσε να παραχωρήσει στην ΟΑΚ, τα πιστά αντίγραφα που δημιουργήθηκαν πάνω στα έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και που χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες της κινηματογραφικής ταινίας «El Greco». Έτσι, έπειτα από τη θερμή ανταπόκριση και αποδοχή του σκηνοθέτη, τα έργα αυτά κοσμούν εδώ και μερικούς μήνες τις αίθουσες του Ιδρύματος, αποτελώντας ταυτοχρόνως παιδαγωγικό εργαλείο για τα εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και έμπνευση για όλους. 
Επίσης, ο κ. Ζορμπάς τόνισε πως «Ορθοδοξία είναι να έχει κανείς ορθή γνώμη περί του Θεού, αλλά και το να έχει ταυτοχρόνως σωστή άποψη για τη φύση της δημιουργίας. Επομένως αυτός που βλέπει τα πάντα ορθώς, φυσικό είναι να λέγεται ορθόδοξος». Έτσι, «η νίκη της Ορθοδοξίας δεν είναι νίκη μιας φανατισμένης ιδεολογίας». Γι’ αυτόν τον λόγο, κατά τον κ. Ζορμπά, «ο βυζαντινός πολιτισμός είναι δημιούργημα της Ορθοδοξίας, καθώς τα δημιουργήματά του και τα βιώματα τα οποία γεννά μέσα μας, σφραγίζουν ακόμη και σήμερα τη ζωή μας. Η Τέχνη έχει την αυτοτέλειά της στην πράξη, αλλά λαμβάνει περιεχόμενο και από τις άλλες αξίες του Πολιτισμού, όπως τις αξίες της Επιστήμης, της Φιλοσοφίας, της Οικονομίας και της Θρησκείας. Η Τέχνη για την Τέχνη είναι ένα σύνθημα κενό, γιατί η Τέχνη είναι για τον άνθρωπο, αφού το περιεχόμενό της είναι δάνειο από τις άλλες αξίες του Πολιτισμού».


Όπως πολύ χαρακτηριστικά τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ «η Τέχνη, ως η μοναδική εκείνη δύναμη του φωτός που νικά κάθε σκοτάδι, αποτελεί τη μόνη διέξοδο από τ’ αδιέξοδα του καιρού μας. Ο Γιάννης Σμαραγδής, ως τεχνίτης του φωτός, βαδίζει κι’ εκείνος στα χνάρια των μορφών που ενέπνευσαν τον ίδιο και το έργο του και διακηρύσσει παντού τη νίκη του φωτός επί του σκότους, τη νίκη της Ανέσπερης Αγάπης». 
Κλείνοντας τη συλλογιστική του ο κ. Ζορμπάς ανέφερε πως ο σημαντικός σκηνοθέτης κ. Σμαραγδής «είναι προσηλωμένος στην Κρητική Ματιά, κατά την οποία: “Η ζωή είναι ανήφορος και πρέπει να τον ανέβουμε με αξιοπρέπεια και ανδρεία”» κι’ έθεσε το ερώτημα προς τον σκηνοθέτη «Τέχνη για τον άνθρωπο, λοιπόν, ή Τέχνη για την Τέχνη;».

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails