________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/08/2017

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Πασχάλης Βαλσαμίδης 
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 
Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέας Νανάκης, Ο Νεομάρτυρας Άγιος Γεώργιος Ιωαννίνων (1808-1838). Προσευχητική μαρτυρία, έκδ. Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, Θεσσαλονίκη 2017, σσ. 112+13. 
Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα γνωρίζω από τα φοιτητικά μου χρόνια ως διάκονο στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πάντα αγαπητός σ΄ όλους, πρόθυμος να βοηθήσει τους πάντες και δραστήριος ανήλθε Άξια σε ανώτατα αξιώματα. Ο Σεβασμιώτατος πέραν της ποιμαντικής του δράσης είναι γνωστός στον επιστημονικό κόσμο για το πλούσιο συγγραφικό του έργο, που εμπίπτει και στα δικά μου ενδιαφέροντα, που έχει σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Γένος, τους θεσμούς και τους πρόσφυγες. 
Πρόσφατα δημοσίευσε το τελευταίο βιβλίο του για τον Νεομάρτυρα Άγιο Γεώργιο των Ιωαννίνων, το οποίο αφιέρωσε στον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κυρό Θεόκλητο (1975-2014). 
Το εξώφυλλο του βιβλίο κοσμείται με την εικόνα του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου των Ιωαννίνων που ζωγράφισε ο ιερομόναχος Αναστάσιος από το κελλί του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου (Αγίου Διονυσίου του εκ Φουρνά) Καρυών Αγίου Όρους. Μετά την αφιέρωση ακολουθούν τα περιεχόμενα (σσ. 9-10) και ο πρόλογος (11-15), όπου ο Σεβασμιώτατος γράφει τους λόγους που τον οδήγησαν να ετοιμάσει το βιβλίο. Η σύνδεσή του με τον Άγιο όπως αναφέρει αρχίζει με τη Σύναξη της Ιεραρχίας του Θρόνου το 2015, που τον κάλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος για να συνεορτάσει την πανήγυρη του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου στα Ιωάννινα (26 Οκτωβρίου 2015). Ο Σεβασμιώτατος ως ομιλητής της ημέρας ετοίμασε ένα σχετικό κείμενο, το οποίο αργότερα εκμεταλλεύτηκε, εμπλούτισε και έφερε στο φως της δημοσιότητας σε βιβλίο. 
Το βιβλίο χωρίζεται σε επί μέρους θεματικές ενότητες: 
Η πρώτη θεματική ενότητα (17-43) με τίτλο «Το προσευχητικό μαρτύριο του Αγίου» αναφέρεται στην προσευχή και στο μαρτύριο του Αγίου. Ο Σεβασμιώτατος εδώ τονίζει ότι η προσευχή είναι ένα πολύτιμο δώρο για τον άνθρωπο από το οποίο μπορεί να αντλήσει δύναμη και να αισθάνεται ψυχικά ισχυρός στις καλές και δύσκολες στιγμές της ζωής του. Αναφέρει επίσης ότι ο Άγιος Γεώργιος υπέμεινε το μαρτύριό του με την δύναμη της προσευχής. Στη συνέχεια κάνει λόγο για τον Άγιο που εγκαταστάθηκε στα Γιάννενα το 1838, τον οποίο κατηγόρησαν και βρέθηκε στη φυλακή. Προεστοί των Ιωαννίνων τον παρότρυναν να δραπετεύσει εκείνος όμως παρέμεινε πιστός στο Χριστό με αποτέλεσμα να τον απαγχονίσουν στην αγορά των Ιωαννίνων. 
Η δεύτερη θεματική ενότητα (45-63) αφιερώνεται στο μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου των Ιωαννίνων. Ο Σεβασμιότατος αναφέρεται στο βίο του, στις περιπέτειές του, στις συκοφαντίες, στην οικογένειά του, στη δίκη του ενώπιον του ιεροδικαστή, στις υποσχέσεις που δέχθηκε και στις απειλές για να αλλαξοπιστήσει. Εκείνος επέμενε Χριστιανός είμαι Χριστιανός θα πεθάνω! Στη συνέχεια παρουσιάζει τα βασανιστήριά του, το μαρτύριό του, την κηδεία του και τον ενταφιασμό του. 
Το επόμενο μέρος (65-76) τιτλοφορείται «Λόγος εικοστός όγδοος περί προσευχής. Περί της ιεράς μητρός αρετών μακαρίας προσευχής και περί της εν αυτή νοεράς και αισθητής παραστάσεως», όπου ο Σεβασμιώτατος παρουσιάζει αποσπάσματα από τον εικοστό όγδοο λόγο περί προσευχής του Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος. 
Στην τέταρτη θεματική ενότητα (77-93) δημοσιεύει τον παρακλητικό κανόνα του Αγίου Νεομάρτυρα Γεωργίου των Ιωαννίνων που συνέταξε ο μοναχός Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης. Στην πέμπτη θεματική ενότητα (95-112) με τίτλο «Οίκοι εικοσατέσσαρες εις τον Άγιον και Πανένδοξον Νεομάρτυρα Γεώργιον Πολιούχον των Ιωαννίνων του Θαυματουργού», παρουσιάζει ποίημα (χαιρετισμούς) του μοναχού Γεράσιμου Μικραγιαννανίτη. 
Το βιβλίο κλείνει με αξιόλογο επιλεγμένο φωτογραφικό υλικό. 
Ο Σεβασμιώτατος μας παρουσίασε μία μελέτη στην οποία συνέδεσε τη δύναμη της προσευχής με το μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου των Ιωαννίνων δίνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στο σύγχρονο άνθρωπο. Πρόκειται για μία πρωτότυπη προσεγμένη μελέτη και γραμμένη με το πνεύμα ενός Φαναριώτη Ιεράρχη. Πιστεύω ότι το βιβλίου αυτό είναι χρήσιμο και θα συμβάλει στο χώρο της επιστήμης, καθώς και θα ωφελήσει πνευματικά τον κάθε αναγνώστη. 
Τέλος, ο Θεός να χαρίζει στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα υγεία, δύναμη και Έτη Πολλά να συνεχίσει τα ποιμαντικά του καθήκοντα στη Μητρόπολή του και το έργο του στον ακαδημαϊκό χώρο. Επίσης να συνεχίσει να μας προσφέρει νέες και ενδιαφέρουσες μελέτες όπως πάντα που έχουν σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Εκκλησία της Κρήτης και για τον ελληνισμό της Καθ΄ ημάς Ανατολής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails